Goblin_Janusz Napisano 6 Kwietnia 2016 Napisano 6 Kwietnia 2016 Witam, Obecnie mam rower Unibike Evolution 2011 (26"), jednak jazda na nim wydaje mi się powolna (25km/h). Wolałbym jechać chociaż te 30km/h, szczególnie, że przy dłuższych wyprawach, np 150km różnica w czasie to już 1h. Jeżdżę głównie po (od najczęściej do najrzadziej): ścieżkach rowerowych z kostki, ubitej ziemi, asfalcie, szutrze. Jednak nigdy nie wiadomo po jakiej trasie przyjdzie jechać więc rower musi mieć amortyzator (koniecznie z manetką na kierownicy do blokowania). Ponadto, dobrze aby kierownica miała dodatkowe uchwyty, ponieważ podczas dłużej jazdy ręce mi się męczą na jednym chwycie. Głównie są to płaskie odcinki. Wzniesienia tak do 7% Większe koła, większe blaty, węższe opony, lżejszy rower? (mam 180 cm i 68 kg wagi) Chyba wszystko co udało mi się ustalić, żeby poprawić osiągi. W związku z tym mam pytanie do Was jaki rower byście mi poradzili? To co znalazłem to: Merida Crossway 500 Unibike Xenon Kellys Phanatic 90 Kross Evado 7.0 (trochę ciężki - więc nie wiem, dlaczego taki drogi). Pozdrawiam
moszczan25 Napisano 6 Kwietnia 2016 Napisano 6 Kwietnia 2016 Przyjmując pod kryterium cenę wyższą powiedzmy oscylującą 3500-4500 szukaj czegoś z amortyzatorem powietrznym. Z wymienionych przez Ciebie rowerach, amorek powietrzny posiada Kross i Kellys. Ja od siebie zaproponuję najtańszą propozycję, mianowicie Romet Orkan 5.0 2015r. Posiada on również amorek powietrzny, kompletne Deore. Na allegro jest na wyprzedaży i kosztuje średnio 2300zł. Proponuję CI go ponieważ jest teraz bardzo tani, a oferuje bardzo dobre komponenty, w zasadzie na równi z Krossem i Kellys.
Mateusz30 Napisano 7 Kwietnia 2016 Napisano 7 Kwietnia 2016 Przesiadka na inny rower nie przyniesie przyrostu prędkości średniej o 5km/h. Chyba, że założysz silnik. Problem stanowi osoba napędzająca. Poza tym średnia 25km/h na 150km/h to bardzo dobry wynik. 30km/h to raczej nieosiągalne bez jazdy w grupie. Chyba że z wiatrem.
Goblin_Janusz Napisano 18 Lipca 2016 Autor Napisano 18 Lipca 2016 Czy mógłby ktoś coś jeszcze doradzić ?
moszczan25 Napisano 18 Lipca 2016 Napisano 18 Lipca 2016 Jak już się upierasz to weź Kellysa. Wysoki poziom osprzętu posiada.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.