dziksoltys Napisano 2 Kwietnia 2016 Napisano 2 Kwietnia 2016 Witam potrzebuje pilnie pomocy zakupiłem ramę dartmoor primal 29 nie doczytałem że obsługuje przerzutki "Top swing"(moja nie pasuje ;( ) mam obecnie zestaw 9 rzędowy z przodu korba 44T w przyszłości planuje zmianę na 10 rzędowy zestaw z 2 blatami z przodu(na razie brak kasy) czy ta przerzutka będzie pasować do obecnego zestawu i przyszłego?? : http://allegro.pl/przerzutka-przednia-shimano-deore-fd-m610-3x10rz-i5612747585.html (podobno jak jest dedykowana na 42 powinna łyknąć korbę na 44) czy jestem obecnie skazany na kupno jakiejś 3x9? żebym mógł pojeździć
gtb Napisano 3 Kwietnia 2016 Napisano 3 Kwietnia 2016 Twoja korba ma stopniowanie zapewne 44/32/22 , tak więc przerzutka z linku nie dogada się z nią - FD-M610 ma całkowitą pojemność 18T i różnica miedzy dużą a średnią zębatką 10t , a ty potrzebujesz 22T i różnica 12T. Takie parametry mają przerzutki pod 9s.
modrzew Napisano 3 Kwietnia 2016 Napisano 3 Kwietnia 2016 Tak, potrzebujesz przerzutki do korby 3-blatowej, konkretnie dedykowanej do takich tarcz jakie masz. Zapomnij, że użyjesz jej do nowej korby 2-blatowej. Tzn. jakoś się da, z naciskiem na jakoś, ale będzie to druciarstwem i żmudną regulacja, chociażby z tego powodu że nie da się jej ustawić na odpowiedniej wysokości bo ma za duży prowadnik. Oszczędzić możesz co najwyżej na manetce i zainstalować taką z przełącznikiem 2s/3s.
dziksoltys Napisano 3 Kwietnia 2016 Autor Napisano 3 Kwietnia 2016 a gdyby nie te blaty to przerzutka pod 10s podejdzie pod łańcuch dla 9s ?
modrzew Napisano 3 Kwietnia 2016 Napisano 3 Kwietnia 2016 Nie kombinuj. Albo od razu wrzuć docelową korbę i dobierz resztę napędu, albo tę 3-blatową co masz i kup po taniości używaną przerzutkę która ją obsłuży. Kupno przerzutki 10s pod 3 blaty nie ma sensu, bo i tak jej później sensownie nie użyjesz.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.