Mislyk Napisano 2 Kwietnia 2016 Napisano 2 Kwietnia 2016 Witam, Mam dosyć spory problem ponieważ podczas ostatniej jazdy moja tyla przerzutka stanęła dęba i wygięła się o 180 stopni a w związku z tym że jechałem dosyć szybko spowodowało to spore uszkodzenia całego napędu (pęknięcia wygięcia itp). Przy okazji i tak chciałem wymienić napęd z 7 rzędowego na większy oraz hamulce na hydrauliczne i w związku z tym potrzebuję pomocy. Moje Pytania: -Czy większa Piasta zmieści się w ramie ? -Jaka Piasta do 9 lub 10 (taką rozważałem ewentualnie 11) ? -Jaka przerzutka tylna ? -Jakie Klamki ? -Jakie Hamulce Hydrauliczne (tył i przód) To chyba wszystko jeżeli jeszcze coś mi się nasunie to dopisze. Z góry dziękuję za pomoc
Marcin9 Napisano 2 Kwietnia 2016 Napisano 2 Kwietnia 2016 -Czy większa Piasta zmieści się w ramie ? Standardowa piasta mtb 9/10mm ma prawie zawsze taką samą szerokość-135mm. Obojętnie czy jest pod wolnobieg czy pod kasetę -Jaka przerzutka tylna ? To zależy od ilości biegów i budżetu. Jakie Hamulce Hydrauliczne (tył i przód) Slx m675 około 430zł Masz piasty przystosowane pod tarcze? Jaki budżet na całość?
Mislyk Napisano 2 Kwietnia 2016 Autor Napisano 2 Kwietnia 2016 Budżet nie jest jakoś szczególnie ograniczony ale chciałbym zmieścić się w 500 zł (nie wliczając hamulców) A jeżeli o kasetę i jej szerokość może być tak że nie wejdzie ??
Marcin9 Napisano 2 Kwietnia 2016 Napisano 2 Kwietnia 2016 A jeżeli o kasetę i jej szerokość może być tak że nie wejdzie ?? Jeśli kupisz piastę z bębenkiem pod 7s(rzadkość) to kaseta 8,9,10 na niego nie wejdzie Jeśli masz teraz piastę o szerokości 135mm to inna piasta o takiej szerokości wejdzie obojętnie pod jaką ilość biegów będzie
CentrumRowerowe Napisano 6 Kwietnia 2016 Napisano 6 Kwietnia 2016 @Mislyk, jeśli będziesz zmieniał napęd, hamulce i co najmniej tylną piastę (a być może całe nowe koło), możesz rozważyć kupno nowego roweru. Zakup poszczególnych części może być niewiele tańszy. Ale jeśli lubisz swoją obecną ramę i wygodnie ci się jeździ, unowocześniaj. Jeśli podasz co to za rower, w jakim terenie jeździsz mogę coś podpowiedzieć. Jeśli zastanawiasz się ile biegów wybrać (9, 10, 11), myśl przyszłościowo. Dziewięć rzędów to już trochę mało bo za parę lat będzie trudno o części zamienne. Dziesięć jest optymalne ekonomicznie i będzie na rynku jeszcze długo. Jedenastkowe napędy są droższe i owszem fajne ale nie każdy potrzebuje.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.