xardas0909 Napisano 2 Kwietnia 2016 Napisano 2 Kwietnia 2016 Witam, Obecnie jeżdżę rowerem Delta Zenith na kołach 28. Dobrze mi się nim jeździło, praktycznie na nic nie mogłem narzekać oprócz zbyt małej liczby przerzutek, aczkolwiek ten rower idzie dla ojca, a ja planuję zakup nowego. Mój budżet wynosi około 1200 zł, raczej nie chciałbym go przekraczać. Rower byłby jeżdżony ulicami, jak i w bardziej trudnych warunkach czyli lekki piach czy dróżki leśne (oczywiście normalnie przejezdnych). Od ziemi do krocza mam 85 cm, mierzę około 182cm, ważę 84kg (trochę zejdzie po świętach ) - czyli rama zapewne 19'. Ogółem w temacie rowerów jestem laikiem, poczytałem trochę forum, lecz trochę się pogubiłem. Do 1200 z nowych rowerów znalazłem http://allegro.pl/mocny-cross-2016-lazaro-integral-v2-men-2-x-acera-i6053815375.html Czy owy rower byłby dla mnie wystarczający? Szukałem również używek, jestem z lubelszczyzny, niedaleko Białej Podlaskiej, ale nie znam się zbytnio na rowerach i boję się że źle ocenię jego stan. Z góry dziękuję za pomoc i pozdrawiam.
Pablo59 Napisano 2 Kwietnia 2016 Napisano 2 Kwietnia 2016 W tej kwocie za nowy sprzęt to dobry wybór. Wszedłbyś też na ramę 21" - ale zapas "wydmuszkowy" byłby niewielki, więc jeśli w planach trochę cięższego terenu to 19" jest rozsądna.
xardas0909 Napisano 2 Kwietnia 2016 Autor Napisano 2 Kwietnia 2016 Rozumiem, dzięki za odpowiedź. Ostatnie pytanko przed zakupem. Czy między integral v2 a v3 jest wielka różnica? I czy bardzo bym ją odczuł przy mojej jak to nazwać.. "rekreacyjnej" jeździe? Czy nie ma sensu pakować kolejnych 300 zł, bo od razu zaznaczam zawsze to 3 stówki w kieszeni Z góry dzięki.
Pablo59 Napisano 2 Kwietnia 2016 Napisano 2 Kwietnia 2016 chodzą słuchy, że ogólnie najświeższe acery i alivio to nie jest taki cymes jak dawniej... Za dużo plastiku Przeskok na acerę z poprzedniego roweru i tak będzie znaczący - a jeśli sporo pojeździsz to z czasem zmienisz części zużyte na lepsze. Ciekawsza poza przerzutkami / manetkami jest kwestia możliwości blokowania amortyzatora w NVX w wersji V3... Na równych drogach nie do pogardzenia. Ale jak kieszeń niezbyt wypchana to naprawdę trudno doradzać http://olx.pl/oferta/nowy-markowy-rower-kands-maestro-m-lub-d-28-super-cena-gwarancja-CID767-ID6pQJd.html#7ec878dc4f wersja wcześniejsza - i moim zdaniem - jeśli już dokładać to do tego A może z uwagi na rocznik da się coś jeszcze utargować ?
xardas0909 Napisano 3 Kwietnia 2016 Autor Napisano 3 Kwietnia 2016 Rozumiem. Ta kwestia z możliwościa blokady w V3 byłaby dla mnie naprawdę przydatna, ponieważ czasami męczy mnie te wytracanie prędkości przez amortyzator:) Dlatego też przespałem się jeszcze z tematem i zastanawiam się jeszcze między tym lazaro v2 a tym http://allegro.pl/jestem-szybki-zwrotny-niezawodny-rower-spartacus-i6079918908.html spartacusem, bo za dużo się naczytałem wieczorkiem o tych "uginaczach". Mniejsza amortyzacja tak naprawdę chyba nie zrobi dla mnie wielkiej różnicy, nie jestem aż tak wymagający i narzekający np. na ból tyłka a jednak nie chcę dokładać tych 300zł. No i w spartacusie jest niby "full alivio", więc nie wiem czy wybór przypadkiem nie padnie na niego A Ty @Pablo59 co o tym sądzisz? Nie mniej jednak dzięki za poprzednią wypowiedź bo była dla mnie pomocna:) Pozdrawiam.
Pablo59 Napisano 3 Kwietnia 2016 Napisano 3 Kwietnia 2016 cóż - twoje pieniądze i twój tyłek to nie są proste decyzje ... Nawiasem mówiąc tzw uginacze głównie zmniejszają obciążenia nadgarstków - a na cztery litery takiego znaczącego wpływu nie mają. Jeśli i tak głównie miałbyś blokować - to bierz sztywniaka .
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.