Skocz do zawartości

[Korba] Jaka? 3x7 42x34x24 do -160

bartek11181

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam mam takie pytanko, moja korba przednia jest troche zjechana, cos tam przeskakuje mimo regulacji klekocze, po prostu chce ją wymienić jest zajechana.Ząbki 42x34x24, 3x7. Po 1 zmiana ilości ząbków (z rozsądkiem do max 48) nic nie zmieni? Czy korba może nie wpasować, być za duża, za mała itd? Przy wyborze korby muszę wiedzieć (kwadrat czy octalink) Czy to akurat nie ma znaczenia? Mam zamiar kupić korbę razem z suportem wspominam ^_^. Powiem tak, jestem otwarty na propozycje, lecz zerkałem i moim priorytetem jest shimano(mogę się mylić) Jeżeli napisałem coś źle, nie mam z czymś racji w tym poście to napiszcie i poradźcie. Nie bawiłem się ngidy w wymienianie korby czy też zakup więc oddaje wszystko w wasze ręcę. :) Cena do 160-170 zł. Rower: Merida (MTB) Górski, Przerzutki 3x7 shimano altus(jezeli ma jakies znaczenie). Chciałbym wspomnieć, że wybieram się na wyprawę 450 km z Dolnego Śląska (polkowice) nad morze. Warto coś jeszczę sprawdzić? zainwestowac? jakie znaczenie przy tym ma łańcuch i jeżeli duży to prosiłbym także o link do jakiegos. Z góry dziękuje !

Napisano

Załącz zdjęcia korby i roweru. Jeśli suport jest dobry to może warto wymienić same zębatki w Korbielów, jeśli oczywiście korba jest rozbieralna.

W tej kwocie na pewno kupisz korbę Shimano alivio na octalink FM-m4000 lub FM-t4010

Lepszy jest suport octalink.

Przy większej Korbie pewnie będziesz musiał podnieść do góry przednią przerzutkę.

Załącz zdjęcia roweru jak wygląda wtedy ewentualnie będzie można pomyśleć czy coś jeszcze trzeba wymienić. Ale moim zdaniem jeśli wszystko dobrze działa to nie ma co na sile wymieniać części.

Przed wyjazdem ewentualnie zrobiłbym ogólny serwis jeśli nie był dawno robiony i wyczyścił wszystko.

Napisano

Co do zębatki to już zapodaje. Co do suportu i wymienialności, to dzisiaj już nie sprawdzę jutro się pobawie tak samo sprawdze czy octalink czy kwadrat.

Załączam zdjęcia. Mam zamiar jeszcze dokupić siodełko i bagażnik na sakwy.

post-194702-0-77279400-1459453613_thumb.jpg

post-194702-0-94707900-1459453614_thumb.jpg

post-194702-0-22349100-1459453616_thumb.jpg

post-194702-0-20347600-1459453617_thumb.jpg

post-194702-0-98739600-1459453617_thumb.jpg

Napisano

Twoja korba jest na kwadrat. I z tego co widzę to blaty są niewymienne. Ja bym ci proponował zakupić korbę alivio na octalink.

Jeśli chodzi o wielkość zębatek to proponuje kupić ci coś z największą zębatką 40-42. Skoro chcesz jechać z sakwami to lepsze będą w tym celu miękkie przełożenia w rowerze.

Pamiętaj, że każda korba ma dedykowany suport o odpowiedniej długości. Wiec jak kupisz korbę to musisz do niej dobrać odpowiedni suport. W specyfikacji technicznej korby, która zakupisz na pewno będzie informacja jaki suport zakupić. Specyfikację znajdziesz na stronach Shimano albo w Google po wpisaniu modelu korby.

W tym momencie tylko zgaduje ale twój suport pewnie będzie bsa pod mufę 68. Ale to sprawdzisz na pewno jak wykręcisz stary wszystko powinno być na nim napisane. Jak nic nie będzie napisane to o prostu weźmiesz go do sklepu ze sobą i tam ci dobiorą odpowiedni.

Napisano

Mam jeszcze jedno pytanie, są korby ale 9rzedowe itd, ciezko znalezc cos pod moje 7 rzedy zeby bylo razem z suportem. Dobra olejmy suport, po prostu go dokupie, ale teraz jak wyjac moj suport kwadratowy? Czy kazdy suport wpasuje do ramy? W sensie, ze suport musi byc wpasowany tylko do korby tak? Jeśli jestesscie tak łaskawi znajdzcie mi cos na allegro dla was to 5 minut, a dla mnie stracone pieniadze przy zlym wyborze, chciałbym zaplacic max 180 zl razem juz z suportem, najlepiej najtaniej ale dobrze.

Napisano

Nie ma znaczenia pod ile rzędów będzie korba. Do ściągnięcia suportu i korby potrzebujesz odpowiedni klucz.

Taki jak w linku

http://sklep.twr.com.pl/pol_pl_Klucz-do-sciagania-korby-na-kwadrat-1096_1.jpg

Każdego suportu nie wpasujesz do ramy. Tu będę zgadywał. Potrzebujesz suport 68bsa dobrany pod odpowiednią korbę.

Ten typ suportu jest standardowy. Stosowany jest jeszcze suport 73 ale to już typowo w ramach MTB.

Na starym suporcie powinny być oznaczenia takie jak na tym zdjęciu

http://www.mojrowerowy.com/pol_pl_Shimano-Suport-Octalink-BB-ES25-121x68--1146_1.jpg

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...