wolan Napisano 31 Marca 2016 Napisano 31 Marca 2016 Czesc, czesc. Chce sobie kupic rower, w przedziale jak w temacie, z nastawieniem jednak na 1500 . Mam problem jednak z wyborem "modelu". Przeznaczenie: jazda miejsca - glownie do pracy i z powrotem jazda rekreacyjna - pola, lasy, drogi, blotko itd. To co mnie podnieca najmocniej. od czasu do czasu lagodne szlaki gorskie. Chcialbym miec rower wygodny, wmiare lekki i trwaly. Poczytalem troche, ale co forum / blog, to inna opinia. Za duzy szum informacji. Czy koledzy moga polecic cos godnego? Rower nowy, z gwrancja itd. Czy dla moich wymagan ma znaczenie, czy wybiore rower MTB / trekkingowy?
Pablo59 Napisano 31 Marca 2016 Napisano 31 Marca 2016 Pewnie że ma znaczenie co wybierzesz Miasto / praca / lekkie górki / ścieżki leśne - cross lub trekking. Cross to pozycja bardziej pochylona (a bagażnik i błotniki trzeba dołożyć - o ile niezbędne). trekking to kanapowe siodło i niemal pion, z błotnikami i bagażnikiem w standardzie. Koła 28" Teren , błotko - coś a'la MTB (bo prawdziwe MTB to nie za te pieniądze) - czyli z grubsza grubsze opony (może mniejsze koła) i inne zębatki w korbie, Zależnie ile czego w planach - gdzieś ci będzie lepiej , gdzieś gorzej - bo na dwa rowerki nie starczy kasiorki ... A zasadnicze znaczenie (poza tym ) będzie miała długość nogi i wzrost - czyli jaką ramę brać jak już podejmiesz decyzję spośród czego wybierasz ..
wolan Napisano 1 Kwietnia 2016 Autor Napisano 1 Kwietnia 2016 Ok, czyli cross albo trekking. To juz dla mnie cos. Mam 184 cm wzrostu i waze jakies 75 - 80 kg, jaka wielkosc ramy wybrac? Czy moglbys podac jakies propozycje modeli? Dla mnie jest ich zbyt duzo, i nie potrafie odroznic perelki w tym wszystkim.
Pablo59 Napisano 1 Kwietnia 2016 Napisano 1 Kwietnia 2016 Jeśli minimalizujemy budżet to lazaro integral V3 względnie kands maestro (z crossowych) . Bardzo zbliżone do siebie, choć z lekkim wskazaniem na lazaro. Nie podałeś nogi - od 86 cm wzwyż raczej 21 " , jeśli mniej to 19".
wolan Napisano 1 Kwietnia 2016 Autor Napisano 1 Kwietnia 2016 Dzieki za odpowiedz, noga 90+, wiec rama 21'' jak rozumiem. Przejrzalem dwa rowery, bardzo fajne jak dla mnie. Przegladajac forum nt tych dwoch modeli trafilem na jeszcze jeden - kand`s avangarde, co o nim sadzisz? Nieco drozszy, z hamulcami tarczowymi. Lazaro to polska firma?
Pablo59 Napisano 1 Kwietnia 2016 Napisano 1 Kwietnia 2016 Tegoroczne modele różnią się właśnie rodzajem hamulców - co kto lubi i potrzebuje ... Wcześniej tarczówki w tym kandsie wiązały się z "oszczędzaniem" na mniejszej ilości przełożeń. Marki lazaro / maestro i kilka jeszcze ich klonów wprowadza na rynek Trans-Rower.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.