Squezzer_PN Napisano 30 Marca 2016 Napisano 30 Marca 2016 Witam wszystkich bardzo serdecznie!. Jest to mój pierwszy temat na forum rowerowym , w temacie rowerów jestem kompletnym laikiem , jeżdżę codziennie około 5km do pracy i do domu więc jeździć umiem Mam 188 cm wzrostu i ważę 88 kilo. Od kilku dni przymierzam się do zakupu roweru poniewaz mój obecny sprzęt jest w stanie bardzo złym.(Mam kross grand voyage)Mój 'profil' jazdy to dojazd do pracy w mieście (90% ścieżki rowerowe , około 5% kocie łby i 5% ziemia z blotem) oraz latem jazda po lesie z utwardzonym terenem . Bardzo rzadko , praktycznie nigdy zdarza mi się jeździć po miękkim/nieutwardzonym terenie lub piachuZależy mi na tym abym mógł do roweru zamontować bagażnik (na plecak do pracy) oraz błotniki. Mój obecny budżet to maksymalnie 2500zł . Podczas przeszukiwania internetu zdecydowałem , że rower typu MTB nie będzie zbyt dobrym wyborem więc zdecydowałem się na rower typu cross. Rama , do jakiej się przymierzałem to 23' unibike i było mi bardzo wygodnie , w 21 czułem luz i obawiałem się czy rama nie jest za mała (pewnie wynikało to z regulacji kierownicy , siodła itp ). Na razie wybrałem 3 modele Unibike Viper GTS: - rama 23'http://unibike.pl/vipergts.html Unibike Crossfire GTS - rama 23' http://unibike.pl/crossfiregtsdisc.html Oraz dzisiaj na forum znalazłem http://allegro.pl/rower-romet-orkan-21-5-0-hydraulika-hit-i6075464596.htmlTeraz pytanie:- Który z wyżej wymienionych rowerów jest najlepszy ? - Jeżeli kupiłbym rower na aukcji to jak wyglada kwestia gwarancji / pierwszego przeglądu gwarancyjnego ? Dzięki za odpowiedzi i pozdrawiam
Panek1 Napisano 30 Marca 2016 Napisano 30 Marca 2016 Najlepszy pod względem osprzętu jest zdecydowanie Orkan. Mam identyczne parametry jak Ty i na 21" Orkanie jeździ mi się dobrze. Crossfire ma praktycznie wszystkie komponenty słabsze, a Viper porównywalne, ale gorszy amortyzator. Orkan ma przede wszystkim powietrzny amortyzator za dobrych kilka stówek i tym się odróżnia od całej reszty rowerów w podobnym przedziale cenowym. Co do gwarancji w przypadku Rometa, to rower przychodzi częściowo rozkręcony, ale masz w karcie gwarancyjnej pieczątkę że rower jest przygotowany do jazdy. Tak jest przynajmniej w sklepie z Twojego linku, bo tam też kupowałem.
krzich71 Napisano 30 Marca 2016 Napisano 30 Marca 2016 Viper ma lepsze koła oraz amortyzowaną sztycę i regulowany mostek. Może to trochę wpłynąć na zajęcie bardziej wyprostowanej pozycji (jeśli taką wolisz). Zastanów się czy potrzebne Ci są tarczowe hamulce. Z jednej strony z pewnością skuteczniejsze w złych warunkach ale i wymagające więcej uwagi/serwisu. Do Orkana dolicz sobie pompkę do amora. Licz że romet będzie wymagał przeglądu. Pieczątka swoją drogą,ale srzedawcy wysyłają je bez otwierania kartonu i jakiejkolwiek regulacji.
Squezzer_PN Napisano 31 Marca 2016 Autor Napisano 31 Marca 2016 Dziękuję wszystkim za odpowiedzi Wybieram rometa;) Potrzebuję jeszcze informację odnośnie tego jaki bagażnik i jakie błotniki w dobrej cenie zamontuję do roweru
mike78 Napisano 31 Marca 2016 Napisano 31 Marca 2016 mam go, jak zmienisz oponki np . na schwalbe smart sam 28x1.6 to cross velo 55 wejdą spokojnie. pod fabryczne oponki rowniez
Squezzer_PN Napisano 4 Kwietnia 2016 Autor Napisano 4 Kwietnia 2016 Dzięki za odpowiedź. A jaki bagażnik mógłbym zakupić do roweru ? Nie zależy mi na niczym z górnej półki , na bagażniku woże tylko plecak do pracy i z powrotem , maksymalnie waży to 5 kilo
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.