Skocz do zawartości

[napęd] Wymiana napędu - komplet

codespy

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam

Chciałbym wymienić napęd w rowerze Scott Scale 70 (http://www.bikekatalog.pl/2006/?ppg=show&baza=rowery&pid=2378)

Napęd mam oryginalny czyli:

Łańcuch: Shimano CN-HG53

Korba: Shimano FC-M 440 hollowtech 22x32x44 T

Środek suportu: Shimano UN 26

Kaseta: HG CS-HG50-9

Chciałbym wymienić cały napęd co najmniej tej samej klasy, może trochę lepszy od tego co mam.

Czy warto inwestować w

Korba SHIMANO FC-M590 (kompletna razem z suportem)

Korba SHIMANO FC-M542 (kompletna razem z suportem)

czy też pozostać

Korba SHIMANO FC-M442 (rozumiem że to dla tego roweru dobre jest) plus Shimano UN 26?

Chodzi mi o to żeby korba była wytrzymała. Jeśli mam zyskać np 100 gram ale stracić na żywotności korby to wolałbym korbę trwalszą.

Czy możecie mi powiedzieć jaka jest trwałość Shimano UN 26?

Mam też pytanie czy ja dobrze rozumiem korba FC-M542, czy też FC-M590 ma od razu suport zintegrowany? Korba i suport jest ze sobą zespolony? Czy wymiana suportu wiąże się z wymianą całej korby, czy też wymiana korby z wymianą suportu?

Jeśli chodzi o łańcuch to mam pytanie jak wypada trwałość: KMC X-9, Connex 900/904 czy też Campagnolo C9 względem CN-HG53.

W góry dzięki za pomoc.

Napisano

Chodzi mi o to żeby korba była wytrzymała. Jeśli mam zyskać np 100 gram ale stracić na żywotności korby to wolałbym korbę trwalszą. Czy możecie mi powiedzieć jaka jest trwałość Shimano UN 26?
Suport octalink jest wytrzymalszy niż suport pod ht2

Mam też pytanie czy ja dobrze rozumiem korba FC-M542, czy też FC-M590 ma od razu suport zintegrowany? Korba i suport jest ze sobą zespolony? Czy wymiana suportu wiąże się z wymianą całej korby, czy też wymiana korby z wymianą suportu?
One nie mają zintegrowanego suportu tylko oś.

Suport można wymienić osobno koszt około 50zł.

Napisano

Jeżeli chcesz przejść na ht II to proponuję suport accent, jest droższy ale potem wymieniasz same łożyska.

Łańcuch to ja bym chyba wybrał KMC x9.93 - najlepiej dwa lub nawet trzy, wydłużysz żywotność napędu. Campagnolo C9 dobry, ceni się:)

O jakiej kasecie myślisz ?

Napisano

Miki74 proponujesz suport accenta. Czy możesz podać linka lub konkretną nazwę?

Myślałem o kasecie: HG CS-HG50-9. A czy jest coś lepsze w cenie podobnej to tej lub trochę droższej?

Mam pytanie, które z tych korb to octalink, hollowtech czy też hollowtech II: FC-M590, FC-M542, FC-M442 

Czy może każda w korb występuje z różnym rozwiązaniem? 

Napisano

W kasetach im wyższa grupa tym niższa waga , w wytrzymałości nie ma różnicy.

FC-M590 i FC-M542 są tylko 2-elementowe (korba ze zintegrowaną osią i zewnętrznym suportem) a FC-M442 jest na octalink i kwadrat. W żadnej nie występuje Hollowtech (puste ramiona korb) i Hollowtech II ( puste ramiona korb + zintegrowana oś).

Napisano

To jeszcze jedno pytanie.

Czy dobrze rozumiem do korb FC-M590 i FC-M542 mam jeszcze kupić suport np te accenta czy one w komplecie maja suport?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...