zaj Napisano 29 Marca 2016 Napisano 29 Marca 2016 Witam Tak się złożyło, że ostatnia zima była baaaardzo łaskawa dla rowerzystów i dzięki temu udało mi się kilka razy porządnie zmarznąć, przy czym pierwsze marzły mi stopy i zdecydowanie najbardziej dotkliwie. Kupione ochraniacze na buty z neoprenu poprawiają sytuację, ale zakładane na letnie, przewiewne buty nie dają rady przy niższych temperaturach. Postanowiłem, że na przyszłą zimę już koniecznie zimowe buty. Myślę, że takie buty mogłyby także być używane poza okresem zimowym w przypadku opadów, niższej temperatury itp. Tutaj kilka pytań: - czy opłaca się kupować zimowe buty SPD teraz (w końcu właśnie skończył się sezon), czy może w ciągu roku pojawią się jakieś interesujące obniżki - co myslicie o modelu Shimano SH-MW700? - jak wygląda rozmiarówka w Shimano (np. buty Bontragera musiałem kupić o 1 nr większe niż zwykle noszę) - czy macie jakieś doświadczenia z innymi modelami, coś do polecenia? - czy na zimowy but wejdzie standardowy neoprenowy ochraniacz czy koniecznie trzeba kupić coś sporo większego?
CentrumRowerowe Napisano 31 Marca 2016 Napisano 31 Marca 2016 Cześć! Co do ceny, już jest po największych wyprzedażach, ale im bliżej zimy tym będzie drożej. Chyba, że trafisz na wyjątkową okazję. Buty SH-WM700 to nowość, nie ma za wiele testów, ale wydaje się, że Shimano poprawiło krój kołnierza i but przestanie łapać wodę od góry przy dużych ulewach. Rozmiarówka Shimano, zazwyczaj także trzeba celować w rozmiar wyżej niż w zwykłych butach sportowych. Na stronie mamy podane bardzie realne rozmiarówki niż te od producentów (są w opisach poszczególnych modeli). Istnieją 2 ogólne typy rowerowych butów zimowych, bardziej turystyczne i bardziej rowerowe. Jeśli nie zamierzasz raczej schodzić w tych butach z roweru, lepiej wybrać modele "rowerowe" z neoprenowym kołnierzem, będzie cieplej i lepiej ochronią przed wodą spływającą z nóg. Standardowy ochraniacz raczej nie wejdzie na buty zimowe, trzeba będzie kupić większy model, chyba że masz bardzo elastyczne egzemplarze. Na takie zimy jak ostatnia, but zimowy spokojnie wystarczy bez ochraniaczy, jest dużo cieplejszy niż modele letnie. Warto też dobierać rozmiar tak aby wmieścić się w buty w grubych skarpetach. Buty dobrze trzymają się na nodze bo sięgają nad kostkę. Znam użytkowników modelu Sidi Diablo Gore, wszyscy chwalą. Tu test z podanymi zakresami temeratur zimowych http://portal.bikeworld.pl/artykul/testy_i_nowosci/testy_odziezy/7170/sidi_mtb_diablo_gore_butami_w_zime
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.