Skocz do zawartości

[Manetki] Altus, Acera, Alivio 3x8

czajken

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

Mam problem z doborem manetek. Posiadam tylna przerzutkę Deore RD-M591, kaseta HG51 i nie wiem jakie manetki mam wybrać. Cenowo wyglądają tak samo, ale nie wiem jak z jakością. Jazda chodnik, ulica i ścieżki rowerowe.

Manetki:

Altus SL-M310

Alivio SL-M410

Acera SL-M360

Pozdrawiam.

Liczę na szybką i konkretną odpowiedź.

Napisano

Jakosciowo wypada to tak: Altus -> Acera -> Alivio

Mialem Acera M310 (ciekawe ze Altus ma teraz ten sam symbol) z przerzutka M591 i wszystko działało dobrze. Używałem ich jeden sezon.

Jak cos to mam je na zbyciu... najelpiej odbior osobisty w Waw ;-)

Napisano

Myślę, ze każde z nich wytrzymają parę sezonów. Tylko pytanie, co to znaczy też dla Ciebie  Sezon, bo dla jednego to 200km w roku dla innego to jeden weekend ;-)

Napisano

Ok, to calkiem sporo. Te moje Acerki mialem dokladnie od wrzesnia do grudnia na rowerze,  zrobily 2tys km. Nie bylo  znimi problemow.

Jesli bierzesz nowe to wez Alivio. Ale jak szukas sprawdzonych uzywek to moge CI zaproponowac te moje. ;-)

Napisano

Wezmę te Alivio.

Mam jeszcze jedno pytanie odnośnie przedniej przerzutki. Używam tylko 2 tarczy to wystarczy, ze kupię acere albo altusa? Bardzo żadko będzie używana.

Czy manetka 9 biegowa obsłuży kasetę 8 rzędową? Nie będzie problemów z regulacją ?

Napisano

Jeśli chodzi o kulturę pracy, to więcej zależy od manetki niż samej przerzutki, więc raczej nie ma jakiegoś wielkiego znaczenia jaką kupisz. Przede wszystkim pamiętaj, że musi być zgodna z wielkością korby (ilość zębów na blacie) i średnicą rury podsiodłowej.

Napisano

Rowerek w dniu dzisiejszym został odprowadzony do regulacji =] Stara rama + nowe części... az już się nie mogę doczekać :D

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...