mix091 Napisano 28 Marca 2016 Napisano 28 Marca 2016 Dzień dobry wszystkim Jako, że przychodzi wiosna najwyższa pora kupić sobie w końcu jakiś rower. Odłożonych pieniędzy na ten cel mam ok +- 2000 PLN. Mam dość nietypowe rozmiary (wzrost 197cm, waga 75 KG) i będę potrzebował jakiejś większej ramy. Gdzie rower będzie eksploatowany? A więc głównie będę nim jeździł po ulicah, dogach rowerowych, drogach polnych i lasach (czyli generalnie wszędzie lol). Nie będę nim jakoś hardkorowo jeździł, ale chciał bym żeby dał rade w miarę bez problemów pokonać czasami jakiś trudniejszy teren. Generalnie jestem informatykiem i moje pojęcie na temat rowerów jest bardzo znikome i raczej chciał bym uniknąć kupienia jakiegoś sztynksu za 2k zł. Bardzo proszę o pomoc ludzi, którzy siedzą w temacie Pozdrawiam serdecznie mix091.
moszczan25 Napisano 28 Marca 2016 Napisano 28 Marca 2016 Proponuję Ci byś zainteresował się rowerem typu Cross. Są one przystosowane na drogi rowerowe, asfaltowe oraz w lekki teren. Polecam CI w takim wypadki Romet Orkan 5.0 M w rozmiarze 21 cali. Niestety jest on trochę droższy niż przewiduje Twój budżet - 2300zł na allegro. Ma powietrzny amortyzator, pełny osprzęt deore. Odpowiednik u konkurencji kosztuje z 4000pln. Orkany 5.0 z 2015 są obecnie na wyprzedaży dlatego taka niska cena -2300zł. Jeśli jednak nie masz skąd wziąć tych 300zł to jak najbardziej możesz brać model niżej Orkan 4.0. http://allegro.pl/rower-romet-orkan-21-5-0-hydraulika-hit-i6075464596.html
mix091 Napisano 28 Marca 2016 Autor Napisano 28 Marca 2016 O dzięki bardzo za odpowiedź. Tak 300zł jest jeszcze jak najbardziej akceptowalne, ale to już taka powiedzmy górna granica. Na pewno poszukam u siebie w mieście tego orkan 5.0 i spróbuję go przetestować. A jeszcze z MTB mogli byście mi coś doradzić, żebym mógł sobie porównać w sklepie cross vs mtb? Pozdrawiam mix091
moszczan25 Napisano 28 Marca 2016 Napisano 28 Marca 2016 Co do MTB Ci nie pomogę bo nie znam się zbytnio na nich. Orkany to bardzo dobre modele crossów. 5.0 przez wyprzedażą kosztował średnio 3400zł. Jest teraz nie lada okazja by kupić taki sprzęt. Orkana 4.0 kupisz już za 1800 pln, lecz mi osobiście szkoda by było powietrznego amorka który jest w 5.0. Orkany mają dużo zwolenników ale i przeciwników. Przeciwnicy to Ci, których boli napis ROMET na ramie, bądź nie ufają tej firmie i wolą coś gorszego, droższego. Oczywiście kwestia gustu, lecz najczęściej chcemy mieć lepiej, więcej, taniej. Jak najbardziej polecam Orkana, ponieważ jest duża szansa, że będziesz mógł się nim przejechać. A jak już to zrobisz i się zdecydujesz to negocjuj cenę w sklepie stacjonarnym, argumentując, że na allegro są one po 2300zł. Jeden z naszych kolegów forumowych właśnie tak argumentował w sklepie stacjonarnym i zeszli mu do 2300. Jeżeli Ci się nie uda to przejedź się i kup na allegro Orkan jest najczęściej polecanym crossem ponieważ konkurencyjne marki, posiadające taki osprzęt są dużo droższe.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.