Skocz do zawartości

[napęd] kompletny napęd do crossa

mr2000rr

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Proszę o jakieś porady odnośnie doboru kompletnego zestawu do crossa 28".

Użytkowanie raczej rekreacyjne, budowa kondycji i redukcja fatu, częste ale krótsze trasy średnio 30-40km, głównie asfalt. Czasem jakieś dalsze wypady.
Chciałbym coś ze średniej półki i też dobrze jakby to były już trochę wyższe modele niż mam teraz (nie podaję budżetu ale im taniej tym lepiej) i fajnie jakby troszkę to odchudziło mój rowerek, a obecny zestaw to:

- korba Shimano FC-M131 170mm 48/38/28
- kaseta HG-31 11-34T

- łańcuch HG-53

I teraz tak. o ile wybór łańcucha jest dość prosty i byłby to polecany przez HG-71, Connex 80X albo KMC X8 to o resztę chciałbym się dopytać.

Chciałbym zmienić nieco przełożenia. Mieszkam w terenie dość górzystym - Beskid Niski i jest tu dość sporo podjazdów, praktycznie na każdym kroku, niekiedy są dosyć strome i długie a wtedy przy kombinacji 1/1 czuję że jest odrobinę za ciężko. O ile nie widzę za bardzo możliwości włożenia kasety z czymś większym niż 34T (ewentualnie o innej kombinacji mniejszych koronek) to chyba jedyne wyjście to zmienić korbę żeby uzyskać lżejsze przełożenia. Druga sprawa to kombinacja końcowa 3/7 którą też rzadko wykorzystuje a 3/8 to już całkiem sporadycznie, więc tu też przydało by się mniej zębów na największym blacie, tylko nie wiem do końca w co celować? Więc proszę o jakieś porady i mam nadzieję, że uda się coś fajnego dobrać.
Z kaset to myślę że wystarczy HG-41, a głównie chodzi mi o dobór korby aby dobrze zestroić te przełożenia.
Wszelkie uwagi i sugestie mile widziane.

Napisano

Jeżeli chodzi o korbę to sam jeździłem na rowerze MTB  z korbą z mocowaniem ramion w systemie octalink, byłem bardzo zadowolony, jest większa sztywność. Jeżeli teraz w twoich warunkach jest ciężko to można wybrać bardziej miękkie  przełożenia korby 44-32-22 z grupy alivio lub acera. Są też 40-30-22 ale do crossa to chyba za lekkie przełożenia (chyba że zacząć się uczyć jeździć z wyższą kadencją). Można przy okazji skorygować długość ramion korby (na 175mm) która jest uzależniona od długości nogi.

Edit:
Zmiana korb na octalink wymaga zmiany suportu. Suport dopasowujesz do mufy i modelu korby.

Edit2:
W celu wydłużenia żywotności napędu, można kupić dwa lub trzy łańcuchy i zmieniać je co 500km.

Napisano

Odnośnie suportu tak wiem. Co do łańcuchów tez o tym myślałem może nie 3 ale 2 na zmianę by wystarczyły.
Korba myślę że może zostać 170mm bo raczej nie potrzebuję dłuższej bo przy tak lekkich przełożeniach nie będzie to potrzebne. Tylko zastanawia mnie czy w rzeczywistości te 44/32/22 nie będzie za lekkie, ale w zasadzie nie widzę za bardzo innej opcji. Fajnie jakby się wypowiedział ktoś kto robił podobną zamianę.

Rozumiem, że ten model pasuje mimo że jest napisane do napędów 3x9, czyli nie jest to istotne, a byłoby jedynie gdyby szło w górę 10 i 11rz to już wtedy nie będzie pasować? http://allegro.pl/korby-shimano-alivio-fc-m430-44x32x22-170-mm-i6059101288.html

Napisano

Zdecydowanie polecam korbę FC-T4010 44-32-22 z dedykowanym suportem octa.  Kasetę CS-HG50 z tym samym stopniowaniem co obecnie. Co do łańcucha KMC X8-99.

Napisano

Nie wiem wiem jest z korbami 10s i 11s, natomiast 9 rzędowa będzie pasować do łańcucha 8 rzędowego.

Co do długość ja mam nogę 84cm i dla mnie korba lepsza jest 175mm.

Napisano

Najtańszy sposób na zmianę przełożeń to zmiana kasety na 12-36. Najtwardsze przełożenie będzie takie wtedy samo jak przy korbie 44T i kasecie 11-34, ale nie wiem, czy najlżejsze wystarczy (choć różnicę na korzyść i tak poczujesz). Zmieniając korbę musisz też zmienić przednią przerzutkę, więc koszty rosną.

Zdecydowanie polecam korbę FC-T4010 44-32-22
A są takie? M430 (też Alivio) w tym stopniowaniu kojarzę, ale T4010?
Napisano

Najtańszy sposób na zmianę przełożeń to zmiana kasety na 12-36

Tyle że nie widziałem takiej  kasety 8 rzędowej, za to na pewno jest napędu 9.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...