Skocz do zawartości

[kaseta i łańcuch] Wymiana kasety + łańcuch

piotr860903

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, posiadam rower:

SCOTT Poland - www.scott.pl

po ok 8 tys km nadszedł czas na wymianę kasety oraz łańcucha, standardowo była tam:

Shimano CS-HG50-10 11-36 T

KMC X10

Jeżeli chodzi o kasetę to zastanawiałem się nad:

Shimano kaseta SLX CS-HG81 10s 11-36T Cyklomania (6059449470) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.

bądź:

Kaseta Shimano CSHG62 10b 11-36T PROMOCJA (5983644484) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.

jeżeli chodzi o łańcuch wstępnie chciałem pozostać przy KMC X 10 bo moim zdaniem spisywał się dość dobrze ale po poczytaniu o łańcuchach kusi mnie campagnolo c10.

Dzisiaj po wizycie w sklepie stacjonarnym w moim mieście żeby sprawdzić ceny i to co mają na miejscu dowiedziałem się od sprzedawcy że:

- nie ma sensu dopłacać do lepszej kasety ponieważ żywotność będzie taka sama tylko droższa jest lżejsza

- łańcuchy campagnolo stosuje się tylko do szosy i z kasetą MTB nie będzie dobrze chodził.

Waszym zdaniem to co mi powiedzieli w sklepie jest prawdą? Czy tylko tak powiedzieli bo nie mieli na stanie innych kaset i łańcuchów.

pozdrawiam

Napisano

- nie ma sensu dopłacać do lepszej kasety ponieważ żywotność będzie taka sama tylko droższa jest lżejsza

Prawda.

- łańcuchy campagnolo stosuje się tylko do szosy i z kasetą MTB nie będzie dobrze chodził.

Będzie chodził normalnie.

KMC X10 jest już na tyle dobry, że raczej nie ma sensu pchania się w Campagnolo , jeśli chcesz przedłużyć żywotność napędu zastosuj metodę 3 łańcuchów i stosuj je na przemiennie co ok. 500km.

A czy po tych 8tys. km zębatki z przodu nie wymagają wymiany ?

Napisano

Ja bym i w sumie dopłaciłem 40zł, po to by mieć lżejszą prawie o 100g kasetę. CS-HG62-10 11-36T to 457g - dość sporo, element który Ty wprawiasz w ruch.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...