Skocz do zawartości

[2600zł] cross lepiej amortyzowany widelec -co oprocz Orkana 5.0

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Panowie, obecnie mam crossa z 2014, osprzęt manetki Altus, tyl Altus (14) M370, kaseta 3x9, AVID DB1 Hydraulic, SR SUNTOUR NEX MLO, 63mm, coil.

Poczytalem forum i zapatrzylem się w polecane Romet Orkan 5.0 z 2015 z amorkiem SR Suntour NRX D RL 700c.

Nie ukrywam że ten moj amorek to bida, poprzednio mialem 26x2.0 i jakąs tam spręzynę RST i wrażenie ze 'tamto' lepiej działało. Stąd pomysł, zeby doplacic z 1000zł i szarpnąc się na Rometa na Deore..

tyle że geometria ramy w Orkanie-  moj obecny rower ma wysoko podciagniety do gory mostek i jeszcze pod korzystnym kątem podciągnietym do góry.

romet ma plaski mostek i brak podciągniecia do gory, co musi rzutować na bardziej pochyloną pozycję.

W załączeniu pokazuję o co chodzi . U gory Orkan, na dole moj kls. post-180602-0-70839400-1458424147_thumb.jpg

A dla mniej pochylonej pozycji wychodziłem z MTB na rzecz crossa ;)

Pytanko - co w cenie do 2600 mozna kupić żeby:

1. amorek lepiej działał

2. przerzutki mniej latały (tylną to powinienem regulować co 2-3tygodnie..)

3. geometria była bardziej turystyczna - Unibike tez odpadają z tego co czytalem.

wiem ze wszystko mozna przerobić, ale nie mam do tego glowy i chęci.. wiec zostają fabryczne produkcje.

Jak najchętniej przeceny z 2015r , potrzebna rama 21 na 187 i wagę 70kg. Kandsy i inne wynalazki wolę sobie darować.. używek wolę unikać

Pozdrawiam

Napisano

o, fajnie ze napisałes bo z Twoich postow trafilem na tego Rometa ;)

a te Allfine - jak się uzywa tych 11biegów, da sie podjezdzać? obecnie mam 27, tu jest 11 - ale to nie zmienia roweru w coś do jazdy tylko po plaskim? ;) jakie są potencjalne mozliwe usterki tego allfine, bo fajnie że to wszystko ukryte w piascie i nie trzeba czyscic, ale kurczę w cuda ja nie wierzę - jakby to było takie super , to kazdy rower bylby na tym montowany..

Dzieki za poradę z mostkiem, musze gdzies obadac ramę tego Orkana. a 6.0 na allgine w ramie 21 masz jakąs okazję gdzies wynalezioną? ;)

pozdrawiam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...