Skocz do zawartości

[Napęd] Shimano FD-M430 vs Suntour PFF

Wojtek25

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, zamierzam zmienic napęd w moim rowerze, mam GT Avalanche 3.0. chyba z 2008 roku. Oprócz jazdy do roboty, poruszam się rowerem praktycznie wszędzie gdzie mogę sobie na to pozwolic, sporo po mieście i poza nim, jakieś lasy, góry doliny, błoto itp. Eksploatacja to jakies 8-9 miesięcy w roku. Kupiłem rower używany i przez ok. dwa sezony nic w nim nie robiłem, oprócz podstawowych regulacji przed sezonem.

Obecnie z tyłu mam kasetę Shimano HG-40 30/11 8 rzędową

przerzutka to Alivio RD-M410

natomiast z przodu korbę Suntour PFF 42/32/22

supotr nie wiem

przerzutka to Acera najprawdopodobniej FD-M330.

Wszystko trochę się sypie.

Zamierzam wsadzic na tył kasetę HG-51 32/11 i na to łańcuch CN-HG71.

Przerzutkę jaką upatrzyłem to RD-M430SGS.

Wydaje mi się, że to będzie ze sobą współgrac.

Problem mam natomiast z przednią przerzutką, chciałem zamontować Shimano FD-M430 ale wyczytałem, że obsługuje ona korby o zębatce conajmniej 44T.

Nie planowałem wymieniać ani korby, ani suportu, przynajmniej nie teraz, wydaje mi się, że są jeszcze w miarę w dobrym stanie.

Manetki mam Shimano Alivio SL-M410 i zostają.

Moje durne pytanie to czy FD-M430 będzie jakimś cudem hulać na moim suporcie 42T? a jeżeli nie to jaką można wsadzić przerzutkę wyższą od FD-M410-411, ale nadal pozostającą w klasie Alivio, ew. jakaś inna konfiguracja podzespołów w podobnym przedziale cenowym :)

Ogólnie przeczytałem już tyle internetu, że powoli zaczyna mi się robić delikatny mętlik, z reguły nie pytam o takie rzeczy na forach, ale tym razem proszę o wyrozumiałość. Pozdro :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...