Kool Napisano 9 Marca 2016 Napisano 9 Marca 2016 Witam , potrzebuję pomocy w wyborze pierwszego rowu dla córki , oczywiście celuje w używane , lecz tego jest tyle że aż głowa boli. Wymiary Wzrost 132 noga 62 cm. Nie mam pojęcia czy koła 24 czy 20 cali... każdy co innego mówi... Moje typy http://olx.pl/oferta/rower-mlodziezowy-mbike-CID767-ID9YYzZ.html#5757c36785 http://olx.pl/oferta/rower-diamant-24-CID767-IDdcO4d.html#5757c36785 Z góry dziękuje.
cycury Napisano 9 Marca 2016 Napisano 9 Marca 2016 Mam syna który ma skonczone 7 jesienią i jeżdzi na 20". I to będzie ostatni sezon na 20". Sprzedam jego Cube i za te pieniądzę kupię mu na 24". Chlopak jest raczej mały jjak na swój wiek. Jeżeli kupisz jej na 20" to na pewno będzie na ten sezon i na następny raczej już nie lub na granicy. Kupisz 24" to może być ciut za duży teraz....za 3 miesiące w sam raz...a na koniec roku bedzie smigać że ho ho. Zależy też od sprawnosci dziecka...dla sprawnej dziewuchy 24 nie będzie stanowić żadnego problemu. Oba wskazane rowery OKej w swoich cenach. Polecam Centurion Rbock - jest kilka na OLX - w jakimś zestawieniu najlżejszy rower z 24" (oczywiscie w pewnym standardzie) i one nie kosztują przesadnie dużo - kupiłem dla znajomego taki ostatnio za 400 + wysyłka. Jest relatywnie niski http://olx.pl/oferta/rower-dzieciecy-centurion-rbock-24-CID767-IDakdRZ.html#24c47bcb53 A ponieważ jestem w temacie to szukaj takich - nie wszystkie oczywiie są wyceniane na 400.. Merida Dakar (Championship, potem Team...najprostszy jest Dakar 624) - niska rama Ghost Powerkid - wysoka rama Scott Scale jr - wysoka rama Kellys Marck 3 niska rama Author matrix ale tylko z ALU (bo są też stalowe) - srednia rama Dobrze jest jak ma koła na zaciski - z mojego punktu widzenia pom0cne przy transporcie.
Kool Napisano 9 Marca 2016 Autor Napisano 9 Marca 2016 Ale potrafi samodzielnie jeździć? No właśnie w tym problem że nie potrafi...
Kool Napisano 9 Marca 2016 Autor Napisano 9 Marca 2016 No napisałem w pierwszym poście ale jeszcze raz napiszę. Wzrost 132cm noga 62cm waga około 25 kilo.
cycury Napisano 9 Marca 2016 Napisano 9 Marca 2016 No raczej 24"..koła 20" sprawdziłyby się tylko do nauki. Zaryzykowałbym 24 - ona szybko urośnie. Tego Mbika - ostrożnie - tam jeszcze na foto trawa zielona jest - poza tym widzę że zjechany. Nie wiadomo jak dziś wygląda.
rabinhood Napisano 9 Marca 2016 Napisano 9 Marca 2016 Z doświadczenia kiedy moje dzieci uczyły się jeździć (ale zarówno córka jak i później syn uczyli się dużo wcześniej - samodzielnie sprawnie jeździli na 2 kółkach zanim skończyli 4 lata), największym problemem był strach żeby utrzymać równowagę i się nie przewrócić. Dlatego na początku ustawiałem siodełko na tyle nisko, żeby mogły bezpiecznie się podeprzeć o ziemię. }asne, że pewnie było im ciężej pedałować, ale za to nauczyły się pewnie trzymać równowagę. Zaczynali od jakiegoś Gianta na 16'' kółkach. Teraz córka ma 7 lat (ale jest dość wysoka jak na swój wiek, więc pewnie jest zbliżonych gabarytów do Twojej). Od 2 sezonów jeździ na jakimś Crossie na 20'' kółkach, bez amortyzacji, za to wstawiłem jej piastę 3-biegową. Jak na razie nie widzę potrzeby zmiany na 24''. Porusza się na rowerze całkiem wygodnie i sprawnie. Moim zdaniem amortyzacja z przodu tylko zwiększa masę i powoduje, że rower jest mniej sterowny (ugięcia amortyzatora w zakrętach itp), a przecież dziecko i tak nie jeździ w jakimś niesamowitym terenie, tylko głównie po płaskich alejkach - nawet nie ma na tyle siły, żeby wdrapać się pod ostrzejszy podjazd, mimo przerzutek. Jeżeli chodzi o te ostatnie, to mam poważne wątpliwości jak dziecko będzie radziś sobie z napędem 3x6 itp. Nie można zmienić przełożenia na postoju, trzeba rozsądnie manipulować manetkami, żeby łańcuch nie spadł, do tego nie ma możliwości założenia pełnej osłony na łańcuch, więc nogawki mogą się wkręcać w tryby - pamiętaj że to dziecko! Właśnie dlatego zdecydowałem się na piastę z biegami i hamulcem typu contra. Najważniejsze jest, żeby rower był lekki, pewny w prowadzeniu, możliwie bezobsługowy i ładny (w końcu dla dziewczynki). :-)
Kool Napisano 11 Marca 2016 Autor Napisano 11 Marca 2016 Kupiłem tego Mbike powiem tak jest na styk , amortyzator w takim rowerze to nie poruzumienie i tak to nie pracuje a pewnie waży sporo, jedyne mankament co zauważyłem to tylną przerzutka ma luz. Najważniejsze że córce się podoba .
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.