Skocz do zawartości

[2500zl] Kross Evado 5.0 2015 czy Unibike Zethos GTS 2015

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witajcie, zbliża się sezon, planuję zakup roweru crossowego.

Jazda asfalt/utwardzony grunt/ścieżki leśne/sporadycznie lekki teren.

Jestem raczej amatorem ale wg mnie Unibike ma ciut lepsze osprzętowienie. Prosiłbym o opinie czy warto dopłacić jakieś 300zl~ do unibika, tygodniowo średnio 150km.

Unibike

Kross

Pozdrawiam

Napisano

Faktycznie pomyłka w różnicy. Po rabatach to jednak jest ok 600zł więc różnica dość duża, romet do mnie nigdy nie przemawiał.

Więc jeżeli w cenach nic nie ulegnie zmienie w najbliższych dniach(a na to się nie zapowiada) to jednak zostanę przy krossie. 

@edit

Chyba, że jednak pojawi się zdecydowana przewaga to coś tam wyskrobię jeszcze na ten cel, w sumie liczę, że to będzie sprzęt na lata.

Napisano

Romet Orkan 5.0 :

+ amortyzator powietrzny

+ tylna przerzutka Deore XT

+ piasty Deore

- hamulce Promax

Unibike Zethos GTS :

+ hamulce Deore

- amortyzator sprężynowy

- tylna przerzutka SLX

- piasty Alivio

Reszta osprzętu (manetki , korba , przednia przerzutka , kaseta ) są takie same.

Fabryczne opony w Orkanie (Schwalbe Range Cruiser) są bardziej na asfalt i utwardzone ścieżki natomiast Zethos ma bardziej "terenowe" (Schwalbe Smart Sam).

Napisano

Trochę mi to rozjaśniło, bo teraz w sumie te dwa modele są brane pod uwagę, dzisiaj widziałem orkana na żywo, poluję jeszcze na unibika ale obawiam się, że z tym może byc gorzej, brak na stanie w miejscach które odwiedziłem :/

Napisano

Kupiłem niedawno tego Orkana i naprawdę polecam. Ewentualnie po zakupie można zainwestować w półmetaliczne klocki (ok. 70zł z przesyłką). Oczywiście fabryczne hamują, ale jest trochę niedosyt co do mocy. Ale to już szczegół i sprawa subiektywna.

Jedynie zastanawiam się o co biega z piastami. Na stronie producenta i wszędzie piszą że są to piasty Deore, a w rowerze są m-475, czyli chyba raczej Alivio. Dobrze myślę, czy jestem w błędzie?

Napisano

@Panek1 z którego roku jest Twój model Orkana 5.0 w modelu z 2014 roku były piasty SHIMANO FH-RM35 , a na 2015 rok Deore i powinny być zgdne z opisem , czy rower kopiłeś w autoryzowanym sklepie Rometa , może ktoś koła zamienił ? W moich Orkanach 6.0 z 2015 są Deore

Napisano

Jedynie zastanawiam się o co biega z piastami. Na stronie producenta i wszędzie piszą że są to piasty Deore, a w rowerze są m-475, czyli chyba raczej Alivio. Dobrze myślę, czy jestem w błędzie?

M475 to piasty poza grupowe , które konstrukcyjnie są bliższe Deore M525 (mają identyczny korpus) niż Alivio M430 stąd często określane są jako Deore .

W moich Orkanach 6.0 z 2015 są Deore

U ciebie tylko przednia to Deore M615 z tyłu masz Alfine.

Napisano

Aha, to dzięki za wyjaśnienie. Generalnie większość sprzedawców pisała Alivio, część Deore, stąd moje wątpliwości. Najczęściej dodają że do kaset 8-9 rzędowych, a przecież w Orkanie jest 10 rzędowa. Ale nie znam się, nie wiem czy tak te sklepy olewają opisy produktów, czy może różne wersje tej samej piasty są?

fotofx - rower z 2015 roku kupowany z Bikeshopu, ale widziałem na youtubie filmik z Orkanem i tam też są te piasty co i u mnie.

Napisano

Witajcie, zbliża się sezon, planuję zakup roweru crossowego.

Jazda asfalt/utwardzony grunt/ścieżki leśne/sporadycznie lekki teren.

Jestem raczej amatorem ale wg mnie Unibike ma ciut lepsze osprzętowienie. Prosiłbym o opinie czy warto dopłacić jakieś 300zl~ do unibika, tygodniowo średnio 150km.

Unibike

Kross

Pozdrawiam

A nie chciałbyś kupić używanego Kellys Phanatic? Przejeździłem nim dwa sezony, mogę polecić z czystym sumieniem. Obecnie ten rower nowy kosztuje 2500zł ale na gorszym osprzecie. W 2014 była przerzutka deore. Sprzedaje bo chcę kupić szosówkę. Jak byłbyś zainteresowany mogę podesłać Ci więcej zdjęć. Co do ceny myślę, że się dogadamy. 

post-172149-0-44248200-1456586936_thumb.jpg

Napisano

Cieszę się, że temat się troszkę rozwinął. Nowością dla mnie jest informacja o szprychach, a to kolejny plus dla mojego faworyta, niestety w moim mieście został mi jeden nie pewny salon, jeszcze nie sprawdziłem więc jest szansa, że mają. We wszystkich innych brak.

@Sarc

Dzięki za propozycję ale tej marki w ogóle nie biorę pod uwagę.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...