Janusz159 Napisano 24 Lutego 2016 Napisano 24 Lutego 2016 Witajcie, zbliża się sezon, planuję zakup roweru crossowego. Jazda asfalt/utwardzony grunt/ścieżki leśne/sporadycznie lekki teren. Jestem raczej amatorem ale wg mnie Unibike ma ciut lepsze osprzętowienie. Prosiłbym o opinie czy warto dopłacić jakieś 300zl~ do unibika, tygodniowo średnio 150km. Unibike Kross Pozdrawiam
gtb Napisano 24 Lutego 2016 Napisano 24 Lutego 2016 Unibike jest lepszy (napęd 3x10 , korba ze zintegrowaną osią) i jeśli rzeczywiście masz różnicę 300zl to warto dopłacić (z linków wychodzi prawie 700zł). Ewentualnie zerknij jeszcze na Romet Orkan 5.0 http://allegro.pl/rower-romet-orkan-5-0-hydraulika-xt-mega-cena-i5988049836.html wypada najkorzystniej w stosunku osprzęt/cena (ma powietrzny amortyzator).
moszczan25 Napisano 24 Lutego 2016 Napisano 24 Lutego 2016 Moim zdaniem najlepiej wziąć Orkana, lecz jeśli wybór pada konkretnie między Kross a Unibike to warto dopłacić do Unibike
Janusz159 Napisano 24 Lutego 2016 Autor Napisano 24 Lutego 2016 Faktycznie pomyłka w różnicy. Po rabatach to jednak jest ok 600zł więc różnica dość duża, romet do mnie nigdy nie przemawiał. Więc jeżeli w cenach nic nie ulegnie zmienie w najbliższych dniach(a na to się nie zapowiada) to jednak zostanę przy krossie. @edit Chyba, że jednak pojawi się zdecydowana przewaga to coś tam wyskrobię jeszcze na ten cel, w sumie liczę, że to będzie sprzęt na lata.
Janusz159 Napisano 26 Lutego 2016 Autor Napisano 26 Lutego 2016 No dobra spróbuję raz jeszcze, może ktoś się odnieść do porównania Unibike Zethos GTS 2015 vs Romet Orkan 5.0?
gtb Napisano 26 Lutego 2016 Napisano 26 Lutego 2016 Romet Orkan 5.0 : + amortyzator powietrzny + tylna przerzutka Deore XT + piasty Deore - hamulce Promax Unibike Zethos GTS : + hamulce Deore - amortyzator sprężynowy - tylna przerzutka SLX - piasty Alivio Reszta osprzętu (manetki , korba , przednia przerzutka , kaseta ) są takie same. Fabryczne opony w Orkanie (Schwalbe Range Cruiser) są bardziej na asfalt i utwardzone ścieżki natomiast Zethos ma bardziej "terenowe" (Schwalbe Smart Sam).
Janusz159 Napisano 26 Lutego 2016 Autor Napisano 26 Lutego 2016 Trochę mi to rozjaśniło, bo teraz w sumie te dwa modele są brane pod uwagę, dzisiaj widziałem orkana na żywo, poluję jeszcze na unibika ale obawiam się, że z tym może byc gorzej, brak na stanie w miejscach które odwiedziłem :/
Panek1 Napisano 26 Lutego 2016 Napisano 26 Lutego 2016 Kupiłem niedawno tego Orkana i naprawdę polecam. Ewentualnie po zakupie można zainwestować w półmetaliczne klocki (ok. 70zł z przesyłką). Oczywiście fabryczne hamują, ale jest trochę niedosyt co do mocy. Ale to już szczegół i sprawa subiektywna. Jedynie zastanawiam się o co biega z piastami. Na stronie producenta i wszędzie piszą że są to piasty Deore, a w rowerze są m-475, czyli chyba raczej Alivio. Dobrze myślę, czy jestem w błędzie?
fotofx Napisano 27 Lutego 2016 Napisano 27 Lutego 2016 @Panek1 z którego roku jest Twój model Orkana 5.0 w modelu z 2014 roku były piasty SHIMANO FH-RM35 , a na 2015 rok Deore i powinny być zgdne z opisem , czy rower kopiłeś w autoryzowanym sklepie Rometa , może ktoś koła zamienił ? W moich Orkanach 6.0 z 2015 są Deore
gtb Napisano 27 Lutego 2016 Napisano 27 Lutego 2016 Jedynie zastanawiam się o co biega z piastami. Na stronie producenta i wszędzie piszą że są to piasty Deore, a w rowerze są m-475, czyli chyba raczej Alivio. Dobrze myślę, czy jestem w błędzie? M475 to piasty poza grupowe , które konstrukcyjnie są bliższe Deore M525 (mają identyczny korpus) niż Alivio M430 stąd często określane są jako Deore . W moich Orkanach 6.0 z 2015 są Deore U ciebie tylko przednia to Deore M615 z tyłu masz Alfine.
krzychu58 Napisano 27 Lutego 2016 Napisano 27 Lutego 2016 Dokładnie jak pisze gtb. http://www.bikestacja.pl/pl/piasta-tylna-shimano-deore-fh-m475-czarna-24375.html Co do porównania Orkana 5.0 do Zethosa to Unibike ma jeszcze lepsze koła na mocnych szprychach Sapim. W Romecie obręcze to Alexrims, więc też są dobre. Jednak szprychy nie wiadomo jakie włożyli.
Panek1 Napisano 27 Lutego 2016 Napisano 27 Lutego 2016 Aha, to dzięki za wyjaśnienie. Generalnie większość sprzedawców pisała Alivio, część Deore, stąd moje wątpliwości. Najczęściej dodają że do kaset 8-9 rzędowych, a przecież w Orkanie jest 10 rzędowa. Ale nie znam się, nie wiem czy tak te sklepy olewają opisy produktów, czy może różne wersje tej samej piasty są? fotofx - rower z 2015 roku kupowany z Bikeshopu, ale widziałem na youtubie filmik z Orkanem i tam też są te piasty co i u mnie.
Sarc Napisano 27 Lutego 2016 Napisano 27 Lutego 2016 Witajcie, zbliża się sezon, planuję zakup roweru crossowego. Jazda asfalt/utwardzony grunt/ścieżki leśne/sporadycznie lekki teren. Jestem raczej amatorem ale wg mnie Unibike ma ciut lepsze osprzętowienie. Prosiłbym o opinie czy warto dopłacić jakieś 300zl~ do unibika, tygodniowo średnio 150km. Unibike Kross Pozdrawiam A nie chciałbyś kupić używanego Kellys Phanatic? Przejeździłem nim dwa sezony, mogę polecić z czystym sumieniem. Obecnie ten rower nowy kosztuje 2500zł ale na gorszym osprzecie. W 2014 była przerzutka deore. Sprzedaje bo chcę kupić szosówkę. Jak byłbyś zainteresowany mogę podesłać Ci więcej zdjęć. Co do ceny myślę, że się dogadamy.
Janusz159 Napisano 27 Lutego 2016 Autor Napisano 27 Lutego 2016 Cieszę się, że temat się troszkę rozwinął. Nowością dla mnie jest informacja o szprychach, a to kolejny plus dla mojego faworyta, niestety w moim mieście został mi jeden nie pewny salon, jeszcze nie sprawdziłem więc jest szansa, że mają. We wszystkich innych brak. @Sarc Dzięki za propozycję ale tej marki w ogóle nie biorę pod uwagę.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.