DjKosmit Napisano 21 Lutego 2016 Napisano 21 Lutego 2016 Witajcie Na wstępnie jestem totalnym laikiem jeśli chodzi o nowinki rowerowe, ale od pewnego czasu przymierzamy się z żoną na zakup pary rowerków dla siebie. Opisze mniej więcej co i jak: - Teren głównie dogi asfaltowe wiejskie + sporadycznie teren (wycieczki weekendowe) - Dla swojego chciałbym doczepiać przyczepkę dla dziecka Większych preferencji nie mam. Ja: 175 cm, 94 kg, noga 73 cm Żona: 165 cm, 65 kg, noga 73 cm Pozdrawiam Łukasz
Pablo59 Napisano 21 Lutego 2016 Napisano 21 Lutego 2016 1. Cross czy trekking? 2. długość nogi twoja / żony. no i 3 - takich pytań jest tu już na pęczki ...
fotofx Napisano 21 Lutego 2016 Napisano 21 Lutego 2016 Proponuje zobaczyć Romet-y Gazela 1.0 i Wagant 1.0 modele z 2015 roku można jeszcze znaleźć do 1000 zł za sztukę modele na 2016 rok to już 450 zł więcej http://allegro.pl/ShowItem2.php?item=5980495700&reco_id=5b1a2378-d89e-11e5-a33e-02e028c1d167&ars_rule_id=201&ars_source=ars&ars_socket_id=16 Proponuje rowerki typu trekking bo w cenie mają już błotniki bagażnik oświetlenie osłonę łańcucha
DjKosmit Napisano 21 Lutego 2016 Autor Napisano 21 Lutego 2016 1. Cross czy trekking? 2. długość nogi twoja / żony. no i 3 - takich pytań jest tu już na pęczki ... Nogi mamy długie na 73 cm a preferujemy raczej trekking jako typ roweru.
Pablo59 Napisano 21 Lutego 2016 Napisano 21 Lutego 2016 Czyli ramy 17". Do tysiąca ciężko będzie o rower nie z wolnobiegiem (ma mieć 3x8 przełożeń minimum) zwłaszcza że swoje ważysz .... Od biedy dla żony , ale zdecydowanie dla ciebie nic co ma 3x7 ... http://allegro.pl/spartacus-premier-28-aluminiowy-shimano-acera-2015-i5995782774.html dla niej http://allegro.pl/wypas-trek-alivio-senatore-v3-men-15-17-bialy-i5999157089.html dla ciebie możesz próbować szukać senatore v2 (będzie miał nie alivio a acera - i teraz chyba już nie do znalezienia) w rozmiarze 17 lub czekać na dostawę z nowego sezonu ... Jeśli wagant / gazela to na pewno nie wersja 1.0 ; a 2.0 już wykracza poza budżet ...
DjKosmit Napisano 22 Lutego 2016 Autor Napisano 22 Lutego 2016 OK. Dzięki Jak to jest dużo firm proponuje mi ramę 19" ? Nawet sam Romet tak mi doradził.
Pablo59 Napisano 22 Lutego 2016 Napisano 22 Lutego 2016 19" polecają znając długość nogi czy wzrost? (czy oba parametry?) Na mój gust do wzrostu masz relatywnie krótkie nogi .... A klejnotów chyba szkoda obijać o ramę ?
grzechu87 Napisano 22 Lutego 2016 Napisano 22 Lutego 2016 Zerknij kolego tutaj http://www.bike4u.pl/rowery/crossowe__szosowe/ zwłaszcza na orkany z damska ramą w promocji
DjKosmit Napisano 22 Lutego 2016 Autor Napisano 22 Lutego 2016 19" polecają znając długość nogi czy wzrost? (czy oba parametry?) Na mój gust do wzrostu masz relatywnie krótkie nogi .... A klejnotów chyba szkoda obijać o ramę ? Romet dostał wszystkie parametry i jednoznacznie określił. Żona 17" Mąż 19" Wiem z tymi nogami to jest genetyczne uwarunkowanie niestety Zerknij kolego tutaj http://www.bike4u.pl/rowery/crossowe__szosowe/ zwłaszcza na orkany z damska ramą w promocji Ale to są crossy bez osprzętu. Wiem że można wyposażyć, ale nie tą drogą chcę iść
DjKosmit Napisano 25 Lutego 2016 Autor Napisano 25 Lutego 2016 Znalazłem kilka ciekawych pozycji gdyż jak widzę ceny starych roczników zalegających na magazynie już spadają Co powiedzie na tematy tych propozycji: KANDS CITY ALFA http://allegro.pl/rower-trekkingowy-28-alfa-city-aluminium-promocja-i6008976587.html?bi_s=ads&bi_m=p2,1&bi_c=57750 CURTIS http://allegro.pl/rower-meski-28-aluminiowy-deore-xt-trekkingowy-hit-i6013290573.html CYCO http://allegro.pl/rower-damski-28-aluminiowy-deore-pradnica-led-cyco-i6013257350.html I teraz pełno pojawiło się Romet'ów WAGANT i GAZELA nieco powyżej 1000 zł ale z tego co widzę to będzie to oferta dla żony gdyż wszystkie są 3x7 Pozdrawiam
Pablo59 Napisano 25 Lutego 2016 Napisano 25 Lutego 2016 Jak ktoś pisze że "w rowerze zamontowane 24 przerzutki deore" to mnie przechodzi mrowienie po plecach
jacekM7 Napisano 25 Lutego 2016 Napisano 25 Lutego 2016 głupotą byłoby nie dołożyć 200zł do gazeli 4.0 2015 a kupić 1.0 na wolnobiegu i słabszym osprzęcie.
Druid_911 Napisano 25 Lutego 2016 Napisano 25 Lutego 2016 Dla żony polecam Gazela 4.0 i koniec tematu. Trochę przekracza budżet, ale na Twoim miejscu wolałbym dozbierać kasę bo ten rower deklasuje wszystkie inne jakie zostały podane w tym temacie. Śmiało może konkurować z innymi trekingami w cenie 1700-2000zł
vdcmike Napisano 25 Lutego 2016 Napisano 25 Lutego 2016 Rowery, które tu się przewijają to pancerne czołgi - głównie pod kątem masy. Rozważ na chłodno czego tak naprawdę potrzebujesz. Poniżej moje przemyślenia. - Amortyzator - w tej cenie dla mnie to ozdoba dodająca 2kg niepotrzebnego ciężaru (tym bardziej biorąc pod uwagę Twoje zastosowanie) - ja ważę 105kg na przodzie mam oponę 28x1,6" i z powodzeniem jeżdżę na sztywnym widelcu (po sezonie wywaliłem z crossa NVXa zastępując go sztywnym, stalowym), - Oświetlenie fabryczne - zwykle jest słabej jakości i zdarza się, że odpada po "pierwszej szkodzie parkingowej" - osobiście po zmroku jeżdżę sporadycznie a jeśli to stosuję bateryjne lampy LED (jest duży wybór - można wybrać takie co przyzwoicie oświetlają drogę, są trwalsze niż fabryczne i przede wszystkim łatwo zdjąć jak niepotrzebne). - Prądnica (w piaście) - w czasach LED to znowu pakowanie zbędnych kg, tym bardziej, że zapewne w zdecydowanej większości przypadków użycia roweru okaże się niepotrzebna. - Bagażnik - ma sens jeśli rozważasz stosowanie sakw rowerowych. Jeśli nie (np. preferujesz plecak i/lub torbę na kierownicę) to znowu balast W przypadku roweru dla żony obowiązuje też zasada - im więcej zainwestujesz tym bardziej będziesz rozczarowany (czyt. ma przede wszystkim wyglądać a dopiero na 10 miejscu jeździć, napisy na komponentach są bez znaczenia).
DjKosmit Napisano 25 Lutego 2016 Autor Napisano 25 Lutego 2016 Jak ktoś pisze że "w rowerze zamontowane 24 przerzutki deore" to mnie przechodzi mrowienie po plecach OK to w takim razie dajemy sobie spokój z tą ofertą głupotą byłoby nie dołożyć 200zł do gazeli 4.0 2015 a kupić 1.0 na wolnobiegu i słabszym osprzęcie. Co racja to racja. Dla żony polecam Gazela 4.0 i koniec tematu. Trochę przekracza budżet, ale na Twoim miejscu wolałbym dozbierać kasę bo ten rower deklasuje wszystkie inne jakie zostały podane w tym temacie. Śmiało może konkurować z innymi trekingami w cenie 1700-2000zł Tak przekracza budżet jednak ostatnio spadły ceny i jest to do zaakceptowania Rowery, które tu się przewijają to pancerne czołgi - głównie pod kątem masy. Rozważ na chłodno czego tak naprawdę potrzebujesz. Poniżej moje przemyślenia. - Amortyzator - w tej cenie dla mnie to ozdoba dodająca 2kg niepotrzebnego ciężaru (tym bardziej biorąc pod uwagę Twoje zastosowanie) - ja ważę 105kg na przodzie mam oponę 28x1,6" i z powodzeniem jeżdżę na sztywnym widelcu (po sezonie wywaliłem z crossa NVXa zastępując go sztywnym, stalowym), - Oświetlenie fabryczne - zwykle jest słabej jakości i zdarza się, że odpada po "pierwszej szkodzie parkingowej" - osobiście po zmroku jeżdżę sporadycznie a jeśli to stosuję bateryjne lampy LED (jest duży wybór - można wybrać takie co przyzwoicie oświetlają drogę, są trwalsze niż fabryczne i przede wszystkim łatwo zdjąć jak niepotrzebne). - Prądnica (w piaście) - w czasach LED to znowu pakowanie zbędnych kg, tym bardziej, że zapewne w zdecydowanej większości przypadków użycia roweru okaże się niepotrzebna. - Bagażnik - ma sens jeśli rozważasz stosowanie sakw rowerowych. Jeśli nie (np. preferujesz plecak i/lub torbę na kierownicę) to znowu balast W przypadku roweru dla żony obowiązuje też zasada - im więcej zainwestujesz tym bardziej będziesz rozczarowany (czyt. ma przede wszystkim wyglądać a dopiero na 10 miejscu jeździć, napisy na komponentach są bez znaczenia). - Amortyzator - może być ale nie musi nie mam z tym problemu - Oświetlenie nie ma znaczenia gdyż i tak będziemy podróżować za dnia. - Prądnica; zasadnicze pytanie czy można za jej pomocą ładować telefon ?? - Bagażnik - zdecydowanie musi być! Co do Żony absolutnie się zgadzam z stwierdzeniem że ma najpierw wyglądać a potem jeździc. Jednak jak jej pokazuje co dzieje się w tym temacie to coraz bardziej przekonuje się do tego że należy kwestie wyglądu przesunąć na drugi plan. Miłego dnia!
vdcmike Napisano 25 Lutego 2016 Napisano 25 Lutego 2016 Kiedyś też się nie przejmowałem masą rowerów... Problem masy w przypadku trekkingu wyjdzie jak będziesz musiał rowery przetransportować czy nawet przenieść kilka schodków, wyciągnąć z garażu itp. Masa podawana przez producentów często jest zaniżona (myślę, że średnio 10%). Mam crosa, który waży obecnie około 13kg i MTB który wazy 10,6 (ważone). Te 2,4kg niby żadna różnica (patrząc bezwzględnie) ale naprawdę się to czuje. Do tego żona ma treka (niebawem przejdzie gruntowne odchudzanie), który katalogowo waży 15kg a w rzeczywistości prawie 17. Nienawidzę tego wsadzać na bagażnik dachowy (jestem wysoki i dobrze zbudowany i to dla mnie żaden ciężar jednak biorąc pod uwagę poręczność chwytu i to, że mam suv'a ma ogromne znaczenie). Dzisiaj przede wszystkim zwracam uwagę, czy każdy element jest mi bezwzględnie potrzebny. Przy samej jeździe jaką opisałeś różnica w masach będzie pomijalna.
DjKosmit Napisano 26 Lutego 2016 Autor Napisano 26 Lutego 2016 Ok super to dla Żony Gazela już postanowiona. Tylko nie wiem czy z cenami się coś jeszcze zmieni czy to już ostateczne promocje ? Kolejna sprawa to w takim razie co dla mnie ?? Wagant 4.0 drogi i musiałbym ponad 500 dołożyć a nie chcę tyle wydać. To coś w granicach 1200 zł ??
jacekM7 Napisano 26 Lutego 2016 Napisano 26 Lutego 2016 dla Ciebie lazaro integral, niedługo powinny być modele na ten rok, cena 1500zł.
DjKosmit Napisano 26 Lutego 2016 Autor Napisano 26 Lutego 2016 Za drogo Już tak mocno dołożone i 500 zł nie będę dokładał do ustalonej kwoty. Za chwilę padnie oferta za rower w cenie 2000 zł z góry informuję że nie wydam więcej jak 1200 zł Pozdrawiam
jacekM7 Napisano 26 Lutego 2016 Napisano 26 Lutego 2016 na allegro jest gazela 4.0 za 1228zł z Legnicy, ja tam kupowałem. Ten sam sprzedawca posiada Romet orkan 3 2015 za 1349zł. Może jak kupisz te dwa rowery u niego to zrobi Ci cenę 2400-2500.
DjKosmit Napisano 26 Lutego 2016 Autor Napisano 26 Lutego 2016 Orkan jest goły a ja potrzebuje bagażnik, oświetlenie jako takie i błotniki. Nie chce dokupować.
Sliwa007 Napisano 26 Lutego 2016 Napisano 26 Lutego 2016 Orkan jest goły a ja potrzebuje bagażnik, oświetlenie jako takie i błotniki. Nie chce dokupować. A dlaczego nie chcesz? Rowniez mam Orkana 5.0 i mi to zajęło moment. A nawet trochę frajdy w szukaniu itp. A sam rower jest za......ty:-) Pozdrawiam
DjKosmit Napisano 26 Lutego 2016 Autor Napisano 26 Lutego 2016 na allegro jest gazela 4.0 za 1228zł z Legnicy, ja tam kupowałem. Ten sam sprzedawca posiada Romet orkan 3 2015 za 1349zł. Może jak kupisz te dwa rowery u niego to zrobi Ci cenę 2400-2500. Nie zrobią pytałem dla zasady
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.