inter_necik Napisano 13 Lutego 2016 Napisano 13 Lutego 2016 Witam, Proszę o pomoc w wyborze roweru raczej uniwersalnego w budżecie do 2500 zł. Na rowerze będzie jeździł mężczyzna, lat 30, wzrost 190 cm, waga 130 cm. Rower będzie używany głównie w Trójmieście i okolicach, więc raczej utwardzone ścieżki rowerowe w mieście, ewentualnie jakieś pole drogi poza miastem. Ścigania się po lasach, górach itp. nie przewiduję. Nie wiem czy dobrze myślę, ale chyba najlepszym wyborem będzie rower typu cross, jak np. z oferty http://www.kellysbike.com/PL/rowery-2016/cross lub http://www.unibike.pl/cross.php ? Rowery te mają wygodniejsze siodełka i wyższa kierownicę, a to dla mnie plus. Nie chce typowego roweru trekingowego. Nie wiem jaki rozmiar koła wybrać, nigdy nie jeździłem na 28''. Czy możecie polecić jakieś firmy i konkretne rowery jakie wziąć pod uwagę? Rower chcę kupić pod koniec lutego / początek marca. Z góry bardzo dziękuję za pomoc.
krzychu58 Napisano 13 Lutego 2016 Napisano 13 Lutego 2016 Przy Twojej wadze musisz patrzeć na dopuszczalną masę całkowitą. I tak np. Unibike: "rower na kołach 26” i 28” – maksymalna waga rowerzysty i bagażu nie może przekraczać 140 kg" W przypadku Rometa jest to 120 kg.
maxter Napisano 14 Lutego 2016 Napisano 14 Lutego 2016 Podepnę się pod ten temat ponieważ szukam podobnego roweru. Kwota z przedziału 1500-2000 (oczywiście, że im mniej tym lepiej). Rower używany 50% asfalt i leśne, udeptane ścieżki, 50% lekkie górki, piach, itp. Nic ekstremalnego, zwyczajna weekendowa jazda dla rekreacji. W oko wpadły mi ogólnie polecane rowery Kands. Zastanawiam się tylko, czy optymalnym wyborem będzie będzie Comp'er 29" i zmiana opon na jakieś węższe, lepsze na asfalt czy jednak cross na trochę szerszych oponach typu 1,9"? Rowerami nie jeździłem od lat, więc chciałbym rower z możliwością dostosowania do różnych warunków. Nie wiem czy nie okaże się, że jednak bardziej podoba mi się jazda w terenie, czy jednak asfalt. Ostatni raz, jakieś 6-7 lat temu ujeżdżałem rower trexstar a'la mtb na oponach 2,35" z grubą kostką i to była masakra. Jeździło się tak ciężko, że sprzedałem tego grata. Co możecie doradzić nowicjuszowi?
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.