shady79 Napisano 31 Stycznia 2016 Napisano 31 Stycznia 2016 Na wstępie chciałbym się przywitać z racji że to mój pierwszy post. Jestem praktycznie na finiszu składania nowego roweru. Mam jeden problem z przednią przerzutką. Mianowicie nie chce zrzucić łańcucha na najmniejszy blat. Śrubkę wykręciłem więc nie ogranicza skoku. Wygląda na to że blat ten jest poza jej zakresem. Zastanawiam się czy problemem nie jest złe ustawienie trybów względem przerzutki. W tej chwili mam założone dwie podkładki w suporcie z prawej strony i jedną z lewej. Zamieszczam specyfikację zastosowanego sprzętu: Shimano Przerzutka przednia Alivio FD-M4000 Down Swing Shimano wkład suportu SM-BB52 gwint BSA Shimano mechanizm korbowy Alivio FC-T4060 48x36x26 cza 175mm z osłoną Shimano Piasta tylna FH-T670 36H Shimano Przerzutka tylna Alivio RD-T4000 SGS Shimano kaseta Alivio CS-HG400 9rz 11-28z Rama Shannon czarno-biała matowa 18" Myślę aby odsunąć jeszcze nieco korbę od ramy dokładając trzecią podkładkę ale proszę o opinię czy to dobry sposób na rozwiązanie problemu. Teoretycznie wszytko powinno być ze sobą kompatybilne. Jedynie w czym popełniłem błąd to kupiłem zły typ przedniej przerzutki bo lepsza by była Top Swing ale chyba w tej kwestii nie robi to różnicy. Proszę o opinię bardziej doświadczonych w tym temacie. Pozdr. Kuba
gtb Napisano 31 Stycznia 2016 Napisano 31 Stycznia 2016 Dołożenie kolejnej podkładki spowoduje przesunięcie korby i braknie jej z drugiej strony na montaż lewego ramienia. Przerzutka którą kupiłeś nie jest kompatybilna z korbą 48/36/26 i ma zakres 18T https://www.centrumrowerowe.pl/czesci/przednie-przerzutki-rowerowe/mtb-trekking/p,przerzutka-przednia-alivio-fd-m4000-down-swing-shimano,361954.html ty potrzebujesz przerzutki z serii T4000 (do zębatek 44-48 i z zakresem 22T) https://www.centrumrowerowe.pl/czesci/przednie-przerzutki-rowerowe/mtb-trekking/p,przerzutka-przednia-alivio-fd-t4000-top-swing-srebrna-shimano,377795.html
shady79 Napisano 31 Stycznia 2016 Autor Napisano 31 Stycznia 2016 No właśnie zauważyłem, że zamiast T4000 kupiłem M4000 i oczywiście sprzedawca nic nie zasugerował że może być problem z kompatybilnością. Trudno kupię nową a ta pójdzie do starego górala. Dzięki za info.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.