Skocz do zawartości

[rower] Giant Brass 2

Zozol

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, jestem posiadaczem roweru marki Giant Brass 2. W moich rękach jest od sierpnia 2015 roku. Jestem jego 2 właścicielem ale pierwszy mało co go używał i rowerek był w b.dobrym stanie. Kupiłem go za dobre pieniądze 800 zł, myślę że się opłacało. Wymieniłem w nim mało co ale idę do przodu.
Wymienione części:
-Hayes v8 203mm (tył)
-Hayes v7 180mm (przód)
-Adaptery pod hamulce
-Komplet hamulców hydraulicznych Shimano Br/Bl M-396
-Gripy Dartmoor Evolution
W planach są jeszcze opony, obręcze, amortyzator, kierownica, i hamulce (przydała by się trochę lepsza siła hamowania)
Co do amortyzatora to chciałbym coś do 130mm, może być używane budżet to 350zł. Hamulce myślę że Shimano Deore M615 lub Zee. Opony jakieś maxxisy jestem zainteresowany Hookwormami, może uda mi się je dorwać choć jest ich mało.. Kierownica pod mostek 31.8 w poprzednich rowerach miałem kierownice marki Funn i myślę że przy niej zostanę posiadałem Fatboy'e 810mm i 785mm według mnie 810mm to troszkę za dużo więc zostanę przy 785mm ;)
Obręcze Dartmoor Fortress lub Raider, dużo osób o raiderach mówi że są jak plastelina więc nie wiem co wybrać.
Zdjęcia sprzed 3 dni, już jest normalnie przymocowany przedni hamulec ;)

post-176593-0-18618200-1454193101_thumb.jpg

post-176593-0-15694400-1454193106_thumb.jpg

post-176593-0-27275100-1454193143_thumb.jpg

Napisano
hamulce (przydała by się trochę lepsza siła hamowania)

Tarcza 203 i 180 ci nie wystarczy? :woot: Tam oryginalnie były 160 mechaniczne  :woot:  Takie tarcze w przypadku tego roweru proszenie się o kłopoty :whistling:

Co do amortyzatora to chciałbym coś do 130mm, może być używane budżet to 350zł.

Za 350 nie kupisz nawet dobrej używki...

Zwiększenie skoku spowoduje zmianę geometrii co wpłynie na prowadzenie roweru

Napisano

Pomijam drobny szczegół, że to dirt'ówka więc 130mm jest co najmniej bez sensu. A nawet jak to oszczędzamy na sztućcu a wywalamy kasę na Zee?? Z taką tarczą z tyłu to co masz przepraszam zamiar robić?? Orać jakiś szlak, ewentualnie pole??  

Napisano

Latać na kole :v

130mm to maksimum skoku. 100mm by pasowało nie chce nie wiadomo czego nie wiem o czym wy myslicie. Coś niskobudżetowego Duro albo Dj by były w miarę spoko. Jak dla mnie te hamulce są troche za słabe myśle za 615 były by w miarę.

Napisano

takie tarcze to mają rację bytu w dh lub enduro, nawet xc w górach 203 nie potrzebuje a tym bardziej dirt`ówka, zanim zmienisz hamulce zmień klocki bo pewnie są tam żywiczne klocki ale bez szaleństw max półmetale bo metaliki nie zdadzą egzaminu. 

Napisano
Jak dla mnie te hamulce są troche za słabe myśle za 615 były by w miarę.

Serio za słabe?

Ja używam 160 jeżdżę w terenie dość agresywnie i spokojnie mi wystarczą. Hamulce mam slx z klockami metalicznymi tarcze jakieś shimano.

Wiesz że do enduro często używa się 180p i 160t? A ty zamontowałeś 203 i 180 do takiego roweru... :woot:

Napisano

Nie jeżdżę w żadnym enduro, fr,dh nic z tych rzeczy. Czasami lubię wyjść na rower i po prostu pojeździć na kole. Więc uważam że 203mm jak na te hamulce jest dobre, wcześniej miałem 160mm i to była lipa. Tyle powiem na ten temat. Klocki będą półmetale tył i przód tak samo. Tarcz nie będę zmieniał na jakieś 180mm ani 160mm z powrotem bo wy macie 180mm i wam wystarcza, mi wystarcza 203mm i dziękuję dobranoc :)

Napisano

Tarcz nie będę zmieniał na jakieś 180mm ani 160mm z powrotem bo wy macie 180mm i wam wystarcza, mi wystarcza 203mm
Wiesz że ramy mają ograniczenia wielkości tarczy? Większość ram ma 160 z tyłu. Uwierz te ograniczenia po coś są :whistling:   Kiedyś się zdziwisz jak nagle tylni hamulec przestanie działać bo odpadł... :bye2: 

Słabe były bo miałeś pewnie zatłuszczone klocki lub po prostu bardzo słabe żywice 

Napisano

Wina klocków ;) tsrcze odtluszczalem klocki tak samo to wina klocków :)nie katuje nie wiadomo jak żeby rama pękła mysle ze 615-stoi Deore to będzie maksimum w przyszlosci na razie czekam na półmetale A2Z i zobaczę jak będzie. A co do obręczy czy Dart Fortress będzie ok? Ktos ma ? Jakies opinie ?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...