Skocz do zawartości

[Gripy] Problem z montażem

Marcin_P.

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Mam mały problem z założeniem gripów boplight Race. Pierwszy raz skusiłem się na pianki, do tej pory jeździłem na gumowych skręcanych śrubkami.

Przeczytałem na forum aby montować je na lakier, żeby zapobiec kręceniu się. Dziś poszedłem założyć je na kierownicę, jednak najpierw chciałem zobaczyć czy bardzo będą się kręcić bez lakieru. I tu moje dziwienie... Gripy wchodzą bardzo ciężko na kierownicę. Pierwszy raz spotkałem się z takim oporem. Gumy wchodziły lekko, skręcałem je i jechałem. Tutaj wcisnąłem pierwsze 1,5/2cm i dałem sobie spokój żeby nie uszkodzić pianki.

Czy pianki mają tak do siebie, że będą wchodzić z takim oporem? Czy z lakierem wślizgną się łatwiej?

Napisano

A jak je nakładałeś - na sucho ?? Zmocz  wewnętrzną stronę gripów wodą z płynem do naczyń i wtedy zakładaj. Przez noc woda odparuje i powinno być OK. Jeśli są dobrze spasowane nie powinny się obracać .

Napisano

Daruj sobie lakier, trzymają się mocno same z siebie. Najlepszy jest płyn do mycia okien z alkoholem, daje poślizg a potem odparuje. Pryskasz na kierownicę,rozprowadzasz palcem i nasuwasz obracając chwyt.

Ostatnio męczyłem się z piankami KLS, nie byłem w stanie ich ściągnąć bez użycia silikonu w sprayu.

Napisano

Gripy wchodzą bardzo ciężko na kierownicę

Tutaj wcisnąłem pierwsze 1,5/2cm i dałem sobie spokój żeby nie uszkodzić pianki.  

Czy to mniej więcej tak wyglądało :)

Te wsunąłem na płyn do naczyń.

2w5t7uv.jpg

Te na "alkohol izopropylowy"

9abfuu.jpg

Te na WD-40

2uykch4.jpg

A te na płyn do mycia okien.

j16jc0.jpg

I ty znajdziesz coś dla siebie :)

jka

Napisano

Ja miałem Boplight skręcane, genialne, naprawdę ciężko mi było się z nimi rozstać. Jeżeli nie patrzysz na wagę to kupuj.

Napisano

Trochę sprężonego powietrza i dasz rade beż żadnych smarowideł, ja tak zciągam i zakładam, idzie ekspresem...

Napisano

Ewentualnie proboj z trytytka, wkladasz w gripa opaske i nakladasz na kierownice, potem opaske wyciagasz. Powoduje to raz ze poslizg a dwa ze grip nie zaciska sie na kierownicy przy zakladaniu

Napisano

Trochę sprężonego powietrza i dasz rade beż żadnych smarowideł, ja tak zciągam i zakładam, idzie ekspresem...

Do ściągania że się tego używa wiedziałem, ale do zakładania !

Ba tylko rzadko kto ma kompresor w domowych warunkach, a płyn do naczyń czy okien raczej tak.

Ciekawe czy takie sprężone powietrze z puszki (w aerozolu) by się nadawało :) 

jka

Napisano

Spokojnie uda Ci się - zobacz u mnie poszło bez problemy.

24qlldw.jpg

Tylko później daj temu chwilę spokojnie odpocząć (tak co najmniej dzień)  by to co tam wlejesz mogło odparować lub zastygnąć jak to będzie np. lakier do włosów.

jka

Napisano

Przepraszam :) Nie odzywałem się bo nie dotarłem jeszcze do piwnicy. W święta brak czasu, po świętach mróz -15 więc rower czeka a ja szykuję sprzęt pod lodowy. Może do sezonu rowerowego znajdę 5minut w końcu :D 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...