GoldStorM Napisano 27 Grudnia 2015 Napisano 27 Grudnia 2015 Witam, Mam pewien dylemat, zabieram się do zakupu roweru crossowego, mój budżet do ma 2300zł. I tu pojawia się dylemat. Wybrać tańszego Orkana 4.0 i mieć kilkaset złotych w kieszeni czy wyłożyć pełny budżet na Orkana 5.0. Głównie używany będzie do jazdy po mieście ale także do dłuższych jak i krótszych wycieczek po drogach utwardzonych i nieutwardzonych. Może ktoś ma któryś z wymienionych rowerów i mógłby się wypowiedzieć.I dwa dodatkowe pytania: przy wzroście 175cm, nodze +/- 81cm i wadze ok 75kg rama 21 będzie dobra? I czy ktoś ma jakieś opinie o sklepie bikeshop.com.pl?
DEVGRU Napisano 27 Grudnia 2015 Napisano 27 Grudnia 2015 Miałem podobny dylemat do Ciebie.Kupiłem Orkana 4.0,a resztę kasy przeznaczyłem na osprzęt(światełka,licznik ,pompka,stopka,torebki). Stwierdziłem że, taki laik jak ja nie potrzebuje Deore,wystarczy Alivio,Rama 21 cali będzie za duża dla Ciebie(mam 180 cm i 19 jest ok)
Piotrek383 Napisano 27 Grudnia 2015 Napisano 27 Grudnia 2015 Moim zdaniem nie warto dopłacać kilkaset złoty więcej na Orkana 6.0, aby mieć lepsze przerzutki... Pełna grupa Alivio w 4.0 spokojnie wystarczy, amortyzatory są na podobnym poziomie, w 5.0 ciut lepszy, wyższy model. Jeśli 5.0 byłby lżejszy i miał lepsze hamulce (choć same mam te Deciphery i fajnie sobie radzą) to mógłbyś się zastanawiać, ale tak - po prostu nie warto. Dla Ciebie rama zdecydowanie 19".
GoldStorM Napisano 27 Grudnia 2015 Autor Napisano 27 Grudnia 2015 Orkana 4.0 mogę mieć za 1649zł a za Orkana 5.0 2299zł więc musiałbym dopłacić 650zł. Osobiście 5.0 mi się bardziej podoba Ale na osprzęcie się średnio znam. Tak czy inaczej pieniądze na doposażenie znalazłyby się w późniejszym czasie więc nie stanowią problemu. Niby ogólnie różnicy między Alivio a Deore raczej nie odczuję różnicy ale czy była by odczuwalna różnica między Suntour NCX a NRX?A z tego co mi wiadomo to różnica wag to całe 0,1kg
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.