piotrek87 Napisano 13 Grudnia 2015 Napisano 13 Grudnia 2015 Witajcie, temat MTB mam zgłębiony dość mocno, jeżdżę już kilka ładnych lat, ale szosa to dla mnie trochę inny świat, a tak się stało, że nabyłem takową, dlatego nurtuje mnie kilka kwestii (pytania mogą być dla was banalne, ale ciężko mi pozbierać info z różnych wątków): 1. Ciśnienie w oponach - rozumiem, że ładować na maksa ile jest dozwolone? 2. Czy stosuje się opony bezdętkowe, jak w mtb? 3. Często trafiają się kapcie (przy dętkach)? Wydaje mi się, że przy takim ciśnieniu ciężko złapać kapcia, chyba że najedzie się na coś ostrego. 4. Czy opona łatwo schodzi z obręczy? Pytam, bo przy niektórych oponach mtb można się napocić przy użyciu nawet dwóch łyżek, a i założyć bez nich ciężko.. 5. Czy zerwanie łańcucha jest powszechne czy to raczej margines? 6. W MTB jeżdżę na 2 łańcuchach i zmieniam co około 500 km. Jak jest tutaj?
Marcin9 Napisano 13 Grudnia 2015 Napisano 13 Grudnia 2015 Ciśnienie w oponach - rozumiem, że ładować na maksa ile jest dozwolone? Nie http://szosa.org/topic/8163-ci%C5%9Bnienie-opon-w-rowerze-szosowym/ 4. Czy opona łatwo schodzi z obręczy? Pytam, bo przy niektórych oponach mtb można się napocić przy użyciu nawet dwóch łyżek, a i założyć bez nich ciężko.. Nigdy nie miałem problemów że zdejmowanie opon w mtb a w szosie mam bardzo duże problemy. Muszę użyć 2-3 łyżek bo inaczej nie da rady. Używam opon z drutem może to przez drut nie wiem. 5. Czy zerwanie łańcucha jest powszechne czy to raczej margines? Margines jeśli łańcuch jest dobry to się nie zerwie 6. W MTB jeżdżę na 2 łańcuchach i zmieniam co około 500 km. Jak jest tutaj? Tak samo
MokryxD Napisano 13 Grudnia 2015 Napisano 13 Grudnia 2015 1. Jeżeli stawiasz na maksymalną efektywność jazdy, a komfort jest ci obcy, to ładujesz na maks. Jeżeli masz gorsze asfalty to proponuję opony 25c albo troszkę mniej powietrza. 2. Opony bezdętkowe w szosie to dopiero raczkujący temat z tego co się orientuję. Większość rowerów ma normalne dętki. 3. Jak uważasz na dziury i rzeczy mogące zaszkodzić twoim oponom to nie łapie się ich często. 4. Wg mnie schodzi podobnie jak w MTB. Trudniej czasami jest założyć, bo mało miejsca jest w oponie na dętkę. 5. Jak nie zrzucasz z przodu podczas duszenia korby to nie zerwiesz. Tak samo jak w MTB. 6. Jeśli chcesz to możesz zmieniać tak samo.
Darek14 Napisano 13 Grudnia 2015 Napisano 13 Grudnia 2015 4. Czy opona łatwo schodzi z obręczy? Pytam, bo przy niektórych oponach mtb można się napocić przy użyciu nawet dwóch łyżek, a i założyć bez nich ciężko.. Zależy też od obręczy - z jednych opony schodzą bardzo łatwo, z niektórych bardzo trudno - np. Shimano Ultegra 6800 (przygotowane pod system bezdętkowy).
piotrek87 Napisano 13 Grudnia 2015 Autor Napisano 13 Grudnia 2015 Dziękuję za wszystkie porady, temat wyczerpany:)
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.