Skocz do zawartości

[do 7000 zł] HT Maraton/XC

Peiv

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, przymierzam się do zakupu HT na nowy sezon. Przeglądałem dokładnie oferty poszczególnych firm i jak na razie mój faworyt to Canyon GC al slx 7.9 2016. Co prawda jest na ramie aluminiowej, ale cały osprzęt i waga to wynagradzają. Znacie może jakieś inne ciekawe rowery w tym przedziale cenowym ? Mój wzrost to 185 cm, a waga 69 kg. 

Napisano

Ta Merida ma kiepską ramę-  najważniejszy element w rowerze: krótka górna rura, długie tylne widełki, poza tym dość ciężka nawet jakby wstawić lżejsze koła na starcie.

Napisano

1) Ok, masz racje @marcin_ostrów, zwróciłem uwagę na nie tą meride, ta ma w porządku geometrie. Z drugiej strony kosztuje ona 9 tysięcy, więc nie ma o czym mówić, inny pułap cenowy.
2) @ reba 29er, a co w tym dziwnego ? to jest to samo co te canyony karbonowe które mają 61 cm horyzontalnie. Teraz po prostu jest "moda" na wydłużanie górnej rury ( patrz canyon exceed czy trek superfly), dzięki temu można zastosować krótszy mostek. Problem jest w prze kroku, ale myślę że jakoś to będzie, mam 88 cm i dochodzą wysokie buty spd ( zawsze to extra 2-3 cm). Wiem, że będzie to na styk z małą rezerwą, ale obecnie również mam mały zapas i jakoś jeżdżę od dłuższego czasu, bez nieprzyjemnych wypadków :) .

Napisano

1) Ok, masz racje @marcin_ostrów, zwróciłem uwagę na nie tą meride, ta ma w porządku geometrie. Z drugiej strony kosztuje ona 9 tysięcy, więc nie ma o czym mówić, inny pułap cenowy.

2) @ reba 29er, a co w tym dziwnego ? to jest to samo co te canyony karbonowe które mają 61 cm horyzontalnie. Teraz po prostu jest "moda" na wydłużanie górnej rury ( patrz canyon exceed czy trek superfly), dzięki temu można zastosować krótszy mostek. Problem jest w prze kroku, ale myślę że jakoś to będzie, mam 88 cm i dochodzą wysokie buty spd ( zawsze to extra 2-3 cm). Wiem, że będzie to na styk z małą rezerwą, ale obecnie również mam mały zapas i jakoś jeżdżę od dłuższego czasu, bez nieprzyjemnych wypadków :) .

nic dziwnego, tylko sie pytam, bo mam podobny wzrost i tez celuje w L'ke canyona al albo cf.

Napisano

Ta Merida ma kiepską ramę-  najważniejszy element w rowerze: krótka górna rura, długie tylne widełki, poza tym dość ciężka nawet jakby wstawić lżejsze koła na starcie.

Skoro ta rama jest kiepska to co napisać o Canyonie... Proponuje poczytać zagraniczne fora. Poza tym po ich "uśrednieniu" cen, największa zaleta czyli wspomniane ceny to już historia - teraz można taniej i to w stacjonarnych sklepach.

B9 została oceniona w niemieckim Bike na "bardzo dobrze" za sportową geometrie (elka kąty 71/73, główka 110 mm, górna 620 mm), niesamowitą sztywność i i komfort przeliczony na 9 mm ugięcia, gdzie wiele ram karbonowych tak nie pracuje jak ta ciężka alu rama. Plus kolejny - tam jest wciąż wkręcany suport, a nie syf pressfit.

Dział "sprzedam" 6k pln... Canyon to 25% wiecej ze to samo wyposażenie a i geo jest na tyle inne m.in. przez kąty, że przy 185 wzrostu to elka jest już "ciasna".

Napisano
Skoro ta rama jest kiepska to co napisać o Canyonie... Proponuje poczytać zagraniczne fora. Poza tym po ich "uśrednieniu" cen, największa zaleta czyli wspomniane ceny to już historia - teraz można taniej i to w stacjonarnych sklepach. B9 została oceniona w niemieckim Bike na "bardzo dobrze" za sportową geometrie (elka kąty 71/73, główka 110 mm, górna 620 mm), niesamowitą sztywność i i komfort przeliczony na 9 mm ugięcia, gdzie wiele ram karbonowych tak nie pracuje jak ta ciężka alu rama. Plus kolejny - tam jest wciąż wkręcany suport, a nie syf pressfit. Dział "sprzedam" 6k pln... Canyon to 25% wiecej ze to samo wyposażenie a i geo jest na tyle inne m.in. przez kąty, że przy 185 wzrostu to elka jest już "ciasna".

ale ta merida kosztuje wciąż 9 tyś pln a nie 6500

za 9 u canyona masz taki rower https://www.canyon.com/pl/mtb/grand-canyon/grand-canyon-al-slx-9-9.html

full nowe xt, fox kashima terralogic, koła dt 1700 z mechanizmem Star Ratchet, i prawie kilogram lżejszy od meridy

Napisano

CZesc mam Nowe BMC teamelite 02 z 2014 roku gwarancja , osprzet amor fox , slx/xt ramacarbon rozmiar L jak cos podbij do mnie po szczegoly i fotki

Z tego co widzę to rozmiar L z 2014 roku ma 631mm górnej rury i 535 rury podsiodłowej, a więc jest zdecydowanie za duża dla mnie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...