Skocz do zawartości

[Zębatki korby]Wymiana SHIMANO M391, 44/32/22 na 1 tarczę

BJan

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć,

Posiadam rower z korbą SHIMANO M391, 44/32/22. Chciałbym wymienić na przód z 1 tarczą, ponieważ i tak jeżdżę tylko na jednej. Fajnie by było delikatnie odchudzić rower. Czy jest możliwość odkręcenia tych tarcz i np zamontowania jednej typu http://allegro.pl/zebatka-mtb-dartmoor-trail-2015-34t-kolory-ambike-i5235814068.html ??

Czy jeszcze należy coś robić dodatkowego, kupować, czy wystarczy tylko odkręcić i przykręcić ? Jak to się robi ? Co z pozostałym miejscem, gdzie były trzy tarcze, a teraz by była tylko jedna ?

Napisano

Zdejmujesz korbę (Imbus 8 i ściągacz do korb), odkręcasz niepotrzebne tarcze (imbus 5, śrubokręt płaski albo nóż z drugiej strony) i przykręcasz nową. Mozliwe że stare śruby bedą za długie, wtedy musisz walnąć jakąś podkładkę. Możliwe że sama zębatka Narrow Wide nie wystarczy i będziesz potrzebował jakiegoś napinacza albo przerzutki ze sprzęgłem. Z pustym mijescem się zaprzyjaźniasz.

Napisano

Czy rozstaw śrub będzie pasował ? To się mierzy po przekątnej ? Czy przy korbie nic nie trzeba kombinować ?

Napisano

Wydawanie takiej kasy do tej korby jest bez sensu. Wywal poprostu dwie zębatki i zostaw tylko środkową. Tak jak wcześniej ktoś napisał podłóż podkładki lub idź do rowerowego po cztery śruby i kominy do haków. Napinacz czy przerzutka ze sprzęgłem raczej będą zbędne jak nie będziesz jeździł mocno w terenie.

Napisano

Też myślałem nad takim rozwiązaniem. Jakie to mają być śruby i kominy ? Podrzucisz jakiś przykład ? Mocno w terenie nie cisnę, raczej czasami tylko wpadnę na górki dołki.

Napisano

Tak zrobię jak mówisz. Zobaczę jak śmiga się z jedną zębatką i później zadecyduję co dalej. Dziękuję bardzo za pomoc. Pozdro.

Napisano

Polecam napęd 1x :) Co do za długich śrub, musisz zastosować podkładki tak jak pisali koledzy. Jednak zamiast kupować zwykłe podkładki i je piłować, poszukać po sklepach specjalizujących się w takich artykułach podkładek o jak najmniejszej średnicy zewnętrznej. Ja kupiłem takie że pasują idealnie do korby.

Napisano

Po cholerę kupować podkładki i podkładać pod za długie kominy jak można kupić poprostu krótsze kominy? Polscy Janusze mechanicy, jak za duże to dać podkładke :-)

Napisano

Podkładek za 1zł kupisz tyle że Ci starczy na kilka korb, kominy to już dość "duży" wydatek.

Napisano

Właśnie skończyłem zabawę z korbą i demontażem skrajnych zębatek. Jestem zadowolony i dziękuję Wam za pomoc w tej sprawie. Jednak faktycznie kupiłem podkładki i słabo to wygląda i jednak będę chyba kupował krótsze kominy.

Napisano

Ta, duży, komplet kominów iśrub już za 6 zł można dostać. Więc jak to dużo to po co pić wódkę za 40zł jak można denaturat za 5zł?

Masz może link gdzie to kupić? Szczerze mówiąc najtańsze śruby + kominy znalazłem za jakieś 40 zł ( co w stosunku do 1 zł jest sporym przebiciem)

Napisano

Ta, duży, komplet kominów iśrub już za 6 zł można dostać. Więc jak to dużo to po co pić wódkę za 40zł jak można denaturat za 5zł?

Podkładka zazwyczaj gdzieś już się wala i to jest jej główną zaletą. Nie trzeba zamawiać i czekać. Funkcjonalnie nic to nie zmienia a korba 3x po konwersji na 1x i tak będzie brzydko wyglądać i tak. Można oczywiście zamówić w razem z zębatką, ale u mnie n.p. zębatka od Hello poszła bez bez podkładek na starych śrubach, wyrzuciłbym bym 20zł. A tak mam na wódkę i nie muszę pić denaturatu :)

Napisano

Według mnie 1x z przodu fajnie wygląda :) Alkoholu nie piję, także zaonwestuję w nowe śruby z kominami :)

Napisano

także zaonwestuję w nowe śruby z kominami :)
To na co innego będzie. Zębatki NW są z aluminium, bywają grubsze niż stalowe i możliwe że wcale tymi krótszymi śrubami ich nie złapiesz.
Napisano

Ale nie kupiłem NW. Zrobiłem to co polecił mi kolega wyżej, czyli wymontowałem dwie skrajne i została środkowa.

Napisano

Skończyło się tym, że przypiłowałem kominy na niższe i wszystko pięknie ładnie bez podkładek się trzyma :)

Napisano

Można i tak, jednak widzę dwa potencjalne problemy:

1. Kwestia estetyczna, ale to już kwestia indywidualna

2. Gdybyś chciał wrócić do 2 blatów, kominy nie będą za krótkie?

Napisano

1 wygląda to ok, mnie się podoba

2 tak, nie są tak spiłowane bardzo. Długość kominów wystarcza na zamontowanie poprzedniej opcji

3 po trasie próbnej poszukuję napinacza. Przy zjeździe z większego krawężnika łańcuch spada :) jakie polecacie ? Znalazłem dartmoora za około 100zł

Napisano

Mam taką:

152010_0.jpg

Dobrze ustawiona daje radę. Gdybyś taką kupił to polecam wymienić sobie wszystkie śrubki na "normalne", te fabryczne wykonane są z "gównolitu". Nie wspomnę już o tym że ośka do obejmy blokowana jest śrubą "robakiem", efekt jest taki że za chiny nie da się tego mocno skręcić. Ale śrubki kupisz sobie za kilka zł.

Napisano

Czy przy takiej prowadnicy łańcuch w ogóle nie spadnie ? Wydaje mi się, że łańcuch umyka mi od dołu. Jeszcze jedna sprawa, to czy łańcuch nie będzie ocierać o prowadnicę przy skrajnych trybach w tylnej przerzutce ? Ilość zębatrk z tyłu - 9

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...