Skocz do zawartości

[Wytrzymały rower] na miasto, niekoniecznie po równym asfalcie

Sabad

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, zanim odeślecie mnie do innego tematu chcę podkreślić, że prześledziłem masę podobnych ale żaden nie odpowiedział na ważne dla mnie pytanie. Mianowicie, szukam roweru do przemieszczania się po mieście do 1 500 zł. Najczęściej polecani są 'królowie allegro' lazaro i kands, ale mam pewne wątpliwości co do ich wytrzymałości przy planowanym stylu jazdy. W drodze do pracy mam kilka zjazdów po trawie, wysokie krawężniki, dziury w drodze i schodki (przed którymi nie chciałbym schodzić z roweru za każdym razem, a spokojnie je pokonać w czasie jazdy) i tu pojawiają się moje wątpliwości co do rowerów typu cross, które są tak polecane do przemieszczania się w miejskim gąszczu. Czy nie lepszym pomysłem będzie jakiś MTB (umówmy się, MTB do 1 500 zł to nie pełnoprawny 'góral' ale z założenia co do jego zastosowania będzie lepiej sprawdzał się w trudnościach napotkanych na drodze do pracy?). Zdaje sobie sprawę, że crossy mają lepsze opony do jeżdżenia po asfalcie ale pewne wątpliwości budzą drobnekoła i delikatniejsza budowa. Nie zależy mi na super szybkim pokonywaniu prostych, bardziej o uniwersalnej użyteczności idącej w parze z wytrzymałością.

I po tym jakże długim wstępie pojawia się moje pytanie - czy MTB nie będzie lepszy do miasta w tym przypadku?

Napisano

Według mnie, jest to moje osobiste zdanie nie warto kupować MTB do 1500zł. Będzie to słaby sprzęt, o wiele słabszy nić cross w tej cenie. Ja nwet nie patzył bym na KANDS czy LAZARO. W tej samej cenie co kandsy i lazaro można wyrwać BRENNABOR, w cenie 1500zł możesz mieć spokojnie model cross 9.0 na pełnym DEORE 3X9, wszystkich komponentach alu oraz z jakimś amorem Suntour. Koła 28 cali. a jedynie zmienił bym opony na grubsze i spokojnie wytrzyma to co chcesz jeździć. Tym bardziej że Brennabor od jakiegoś czasu daje dożywotnią gwarancję na ramę.

Napisano

Czesc. Ja mialem podobny dylemat jak Ty. W moim miescie sciezka rowerowa zrobiona jest z kostki, pelno kraweznikow, dziur itp. Rower Crossowy był zupelnie nie dla mnie i postanowilem kupic mtbka - to byl strzal w 10-ke. Jezdzi sie swietnie, wygodnie, nie patrze na dziury, nierownosci, rower pokonuje wszystko, lecz ja mialem troche wiekszy przeznaczony budzet niz Ty ale jak cos to polecam w 100% mtb, ktorego ja osobiscie traktuje jako rower do wszystkiego

Napisano

Pablo - fajna propozycja, ale nigdzie na znanych mi portalach nie mogę znaleźć wymienionego przez Ciebie roweru.

Diablo - no ii właśnie tak też chcę traktować swój rower. A co takiego kupiłeś i za ile?

Napisano

Wiele miesięcy szukałem plusów i minusów. Dużo osób doradza rower trekkingowy a nawet i rower przełajowy. Ja dla siebie szukalem roweru MTB, którym będzie się jeździło lekko, szybko i w dodatku będę mógl nim dojechać wszędzie, nie patrząc czy jest to asfalt, kostka, dziury czy piach. Uwierzcie mi, rowerem mtb można naprawdę szybko jeździć po asfalcie i twardych nawierzchniach - jeżeli masz mocną nogę i dobrą kondycję to jazda takim rowerem to czysta radość.

W chwili obecnej mam Trek x-caliber 9 (2015) i jest naprawde super (zwężyłem sobie tylko kierownice bo była szeroka a ja jestem szczuplej postury)  LINK:

Napisano

Tak, ich ciężko znaleźć ponieważ rowery idą w 99% na rynek niemiecki. Znam ich tylko dlatego że ta firma w jakiś sposób mnie sponsoruje a spawalnie, malarnie i montownie tych rowerów mają w mojej miejscowości.

Tutaj link do modelu 9.0 http://www.sabotage-bikes.de/Fahrrad/Cross-90/55254

a tutaj model 8.0 http://www.sabotage-bikes.de/Fahrrad/Cross-80/55829 i cena jego na rynku niemieckim. W formie obydwa modele dostnaiejsz za 1500zł.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...