Skocz do zawartości

[do 2500] cross podobny do giant roam 0

igor33c

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Podobne rowery to są.

Unibike ma na pierwszy rzut oka lepsze hamulce i tutaj różnica jest spora, w Giant najbardziej podstawoe hydrauliczne tarczówki podobno dosyć awaryjne, w Unibike tarczówki Deore coś co wielu określa jako "idealne hamulce, pierwsze prawdzie" itp.

Jak jesteśmy przy polskich producentach to ja dorzuciłbym jeszcze Rometa Orkan 5 oraz drugi polak Kross Evado 6.0

obydwa trochę droższe to fakt ale da Ci jakiś ogląd.

Ten Romet zwłaszcza warty obejżenia bo on z wymienionych modeli ma najlepszy amortyzator (powietrzna sprężyna) u Krossa to się pojawia dopiero w Evado 7.0 (lub 5.0 ale wersja na 2014) Unibike nie ma takiego w ofercie, u Gianta też w tej cenie nie widzę.

Pewnie ktoś wrzuci też modele "tylko wysyłkowe" tutaj się nie znam to się nie wypowiem.

Napisano

No z wyglądu to Kross najfajniejsze dla mnie. Niestety, przyszły sezon pojeżdżę moim Kands Crossem, z którego ogólnie i tak jestem zadowolony...ale..niedawno miałem okazję przejechać się Evado 5.0 no i to jest przepaść między moim..a Krossem :D Oficjalnie jestem zakochany w Evado :D

Napisano

Unibike Zethos GTS 2015 mogę kupić w sklepie stacjonarnym za 2500 zł. Wydaje się bezkonkurencyjny stosunkiem cena/jakość osprzętu... Co myślicie?

Ten amortyzator w unibike-u jest o wiele słabszy niż w romecie?

Napisano

A ja z doświadczenia proponuje coś ze sztywnym widelcem. Ja co prawda jeździłem na uginaczu, a nie amortyzatorze, ale nadal nie widzę zastosowania dla amortyzatora w mieście. A skoro las ma być 1/5 przejazdów to i tak pewnie ścieżki = to co napisałem wcześniej, amortyzator zbędny.

Napisano

Unibike Zethos GTS 2015 mogę kupić w sklepie stacjonarnym za 2500 zł. Wydaje się bezkonkurencyjny stosunkiem cena/jakość osprzętu... Co myślicie?

Ten amortyzator w unibike-u jest o wiele słabszy niż w romecie?

Ja bym się nie zastanawiał, nie będzie dużo słabszy a reszta roweru jest skonfigurowana bardzo spójnie i fajnie, no i te hamluce to klasa sama w sobie w porównaniu do całej wymienionej konkurencji ;)

Napisano

Ten Romet zwłaszcza warty obejżenia bo on z wymienionych modeli ma najlepszy amortyzator (powietrzna sprężyna) u Krossa to się pojawia dopiero w Evado 7.0 (lub 5.0 ale wersja na 2014) Unibike nie ma takiego w ofercie, u Gianta też w tej cenie nie widzę.

Pewnie ktoś wrzuci też modele "tylko wysyłkowe" tutaj się nie znam to się nie wypowiem.

A jaki jest amortyzator w Evado 7.0 roczniki 2015 i 2016? w opisie mają SR Sunotur NCX-E RL Air, a na zdjęciach jest NEX-HLO, więc coś tu nie gra ...

Napisano

Faktycznie, niezłe jaja, ja mam model 2014, wtedy było 5.0 i 7.0 i obydwa miały NCX-E RL Air (i tak jest w moim) w 2015 roku sytuacja się zmieniła (popsuła) i dopiero model 7.0 miał ten amorek, jak patrzę na zdjęcia teraz to jest tak jak piszesz.
IMO wystarczy puścić maila do dobrerowery albo goride, pewnie mają te rowerki na stanie i może nawet odeślą fotkę tego co naprawdę jest zamontowane w tytch rowerach.

Napisano

Jeżeli chodzi o zdjęcia rowerów kross, to nie należy patrzeć na szczegóły dotyczące oznaczeń osprzętu, bo zdarzają się po prostu błędy. Już kiedyś się na to nadziałem. Dane podane w opisie technicznym są jak najbardziej prawidłowe.

Napisano

No to pozamiatane! Jednak zdecyduję się na 29er. Na crossowych wąskich oponach boję się o koła, przy moim stylu jazdy. Nie ma tego złego, bo moja nażeczona kupiła unibike'a i teraz nie mogę jej dogonić na swoim starym rowerku :sweat: Rower jest strasznie szybki, no i full deore...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...