igor33c Napisano 9 Listopada 2015 Napisano 9 Listopada 2015 Cześć! Szukam roweru crossowego głównie do szybkiej jazdy po mieście 80% i czasem wypad do lasu 20%. Bardzo mi się podoba rower gianta : http://www.giant-tarchomin.pl/rowerGiant.php?rower=41 , mogę go kupić za 2900, lecz najpierw chcę Was spytać czy możesie mi polecić na osprzęcie przynajmiej tej samej klasy coś taniej? Z góry dzięki za pomoc
fotofx Napisano 11 Listopada 2015 Napisano 11 Listopada 2015 Unibike Zethos GTS model 2015 rok cena 2800 zł w sklepie bikepark24.pl
moszczan25 Napisano 11 Listopada 2015 Napisano 11 Listopada 2015 Lepiej sprzętowo wypada ten Unibike od Gianta?
alyjen Napisano 12 Listopada 2015 Napisano 12 Listopada 2015 Podobne rowery to są. Unibike ma na pierwszy rzut oka lepsze hamulce i tutaj różnica jest spora, w Giant najbardziej podstawoe hydrauliczne tarczówki podobno dosyć awaryjne, w Unibike tarczówki Deore coś co wielu określa jako "idealne hamulce, pierwsze prawdzie" itp. Jak jesteśmy przy polskich producentach to ja dorzuciłbym jeszcze Rometa Orkan 5 oraz drugi polak Kross Evado 6.0 obydwa trochę droższe to fakt ale da Ci jakiś ogląd. Ten Romet zwłaszcza warty obejżenia bo on z wymienionych modeli ma najlepszy amortyzator (powietrzna sprężyna) u Krossa to się pojawia dopiero w Evado 7.0 (lub 5.0 ale wersja na 2014) Unibike nie ma takiego w ofercie, u Gianta też w tej cenie nie widzę. Pewnie ktoś wrzuci też modele "tylko wysyłkowe" tutaj się nie znam to się nie wypowiem.
moszczan25 Napisano 12 Listopada 2015 Napisano 12 Listopada 2015 No z wyglądu to Kross najfajniejsze dla mnie. Niestety, przyszły sezon pojeżdżę moim Kands Crossem, z którego ogólnie i tak jestem zadowolony...ale..niedawno miałem okazję przejechać się Evado 5.0 no i to jest przepaść między moim..a Krossem Oficjalnie jestem zakochany w Evado
igor33c Napisano 12 Listopada 2015 Autor Napisano 12 Listopada 2015 Unibike Zethos GTS 2015 mogę kupić w sklepie stacjonarnym za 2500 zł. Wydaje się bezkonkurencyjny stosunkiem cena/jakość osprzętu... Co myślicie? Ten amortyzator w unibike-u jest o wiele słabszy niż w romecie?
Psobol Napisano 12 Listopada 2015 Napisano 12 Listopada 2015 A ja z doświadczenia proponuje coś ze sztywnym widelcem. Ja co prawda jeździłem na uginaczu, a nie amortyzatorze, ale nadal nie widzę zastosowania dla amortyzatora w mieście. A skoro las ma być 1/5 przejazdów to i tak pewnie ścieżki = to co napisałem wcześniej, amortyzator zbędny.
igor33c Napisano 12 Listopada 2015 Autor Napisano 12 Listopada 2015 Amortyzator w miescie będzie wyłączony. Natomiast w lesie będzie baaardzo przydatny.
alyjen Napisano 13 Listopada 2015 Napisano 13 Listopada 2015 Unibike Zethos GTS 2015 mogę kupić w sklepie stacjonarnym za 2500 zł. Wydaje się bezkonkurencyjny stosunkiem cena/jakość osprzętu... Co myślicie? Ten amortyzator w unibike-u jest o wiele słabszy niż w romecie? Ja bym się nie zastanawiał, nie będzie dużo słabszy a reszta roweru jest skonfigurowana bardzo spójnie i fajnie, no i te hamluce to klasa sama w sobie w porównaniu do całej wymienionej konkurencji
NeVeS Napisano 13 Listopada 2015 Napisano 13 Listopada 2015 Ten Romet zwłaszcza warty obejżenia bo on z wymienionych modeli ma najlepszy amortyzator (powietrzna sprężyna) u Krossa to się pojawia dopiero w Evado 7.0 (lub 5.0 ale wersja na 2014) Unibike nie ma takiego w ofercie, u Gianta też w tej cenie nie widzę. Pewnie ktoś wrzuci też modele "tylko wysyłkowe" tutaj się nie znam to się nie wypowiem. A jaki jest amortyzator w Evado 7.0 roczniki 2015 i 2016? w opisie mają SR Sunotur NCX-E RL Air, a na zdjęciach jest NEX-HLO, więc coś tu nie gra ...
alyjen Napisano 13 Listopada 2015 Napisano 13 Listopada 2015 Faktycznie, niezłe jaja, ja mam model 2014, wtedy było 5.0 i 7.0 i obydwa miały NCX-E RL Air (i tak jest w moim) w 2015 roku sytuacja się zmieniła (popsuła) i dopiero model 7.0 miał ten amorek, jak patrzę na zdjęcia teraz to jest tak jak piszesz.IMO wystarczy puścić maila do dobrerowery albo goride, pewnie mają te rowerki na stanie i może nawet odeślą fotkę tego co naprawdę jest zamontowane w tytch rowerach.
lordoza Napisano 13 Listopada 2015 Napisano 13 Listopada 2015 Jeżeli chodzi o zdjęcia rowerów kross, to nie należy patrzeć na szczegóły dotyczące oznaczeń osprzętu, bo zdarzają się po prostu błędy. Już kiedyś się na to nadziałem. Dane podane w opisie technicznym są jak najbardziej prawidłowe.
igor33c Napisano 16 Listopada 2015 Autor Napisano 16 Listopada 2015 No to pozamiatane! Jednak zdecyduję się na 29er. Na crossowych wąskich oponach boję się o koła, przy moim stylu jazdy. Nie ma tego złego, bo moja nażeczona kupiła unibike'a i teraz nie mogę jej dogonić na swoim starym rowerku Rower jest strasznie szybki, no i full deore...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.