Skocz do zawartości

[korba] jakie narzędzia

firefly

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, posiadam korbę ProWheel, Pioneer SS jak na zdjęciu http://www.pinkbike.com/photo/11729252/

Planuję wymianę suportu - potrzebuję jednak informacji - co będzie mi potrzebne? Jak się domyślam ściągacz do suportu - tylko jaki? Prosiłbym o info jakie narzędzia poza typowymi kluczami, imbusami itd będą mi potrzebne, aby zdjąć korbę, wyciągnąć wkład suportu, oraz zamontować nowy

Pozdrawiam

Napisano

Dziękuję :) A co muszę zmierzyć aby poprawnie dobrać nowy suport? W BMXie ograniczało się to do nazw różnych typów suportu, jak USA bb czy Euro bb, a jak jest w rowerze górskim? Czy isis oznacza jakiś zunifikowany standart, czy są jakieś różnice w wymiarach itd?

Pytanie 2: Planuję w korbie (mam 32/22) wymienić zębatki na większe, tj 40/32. Do tego potrzebuję kupić suport, bo jest oryginalny z tego roweru z rocznika 2009. Czy opłaca mi się w tym wypadku kupić taką korbę http://allegro.pl/korba-truvativ-hussefelt-howitzer-wyprzedaz-i5762375462.html gdzie mam już zębatkę, a przy okazji przesiądę się z napędu dwurzędowego na trzyrzędowy, i dobrać nowy suport pod tą korbe, czy tez lepiej zostawić co mam i zmienić tarczę osobno?

Dodam, że jeżdżę turystycznie, oraz dojazdy do pracy po mieście. W wymianie korby podobałoby mi się powiększenie ramienia korby o te 5mm... Ale czy to nie jest wyrzucanie pieniędzy w błoto?

EDIT: Sprawdziłem ile kosztuje suport do tej korby, i już mi przeszło. Prosiłbym więc tylko o odpowiedź co muszę zmierzyć żeby kupić dobry suport do swojej

Napisano

Czy isis oznacza jakiś zunifikowany standart, czy są jakieś różnice w wymiarach itd?

Mocowanie isis jest zawsze takie samo ale różnice są w szerokości wkładu(do muf 68 i 73) oraz długości osi movcentr_sintesi.jpg

Isis to nie to samo co octalink. Octalink został opatentowany przez Shimano więc znajduje się tylko w ich korbach. Inne firmy stosują octalink. Więc na to też musisz zwrócić uwagę.

Pytanie 2:

Zmiana z 2x na 3x wiąże się też z wymianą manetki oraz przedniej przerzutki.Więc sam musisz ocenić czy warto ale jeśli korba jest w dobrym stanie to ja bym zmienił tylko zębatki. 

W wymianie korby podobałoby mi się powiększenie ramienia korby o te 5mm... Ale czy to nie jest wyrzucanie pieniędzy w błoto?

http://porady.bikeboard.pl/artykuly,pokaz,dobor-dlugosci-korb-podstawy

Napisano

Ok, trzecie pytanie - czy dam radę to rozsądnie zmierzyć bez ściągania korby - bo kluczy jeszcze nie mam, a kupiłbym wszystko naraz? Tj rozumiem że jak zmierzę gniazdo w ramie, to dobiorę szerokość wkładu, ale czy uda mi się zmierzyć oś? Czy jest to wymiar od końca do końca, czy jakaś długość wewnętrzna, i bez rozbierania nic się nie dowiem?

EDIT: zdjęcie nie moje, tylko pierwsze lepsze z internetu ;)

Napisano

suport dobiera sie do korby... dowiedz sie jaki masz kupic suport do swojej korby

No własnie o to pytam, ponieważ moja korba to na tyle no name, że info znaleźć nie mogę, to chcę wiedzieć co dokładnie mierzyć ;)

Napisano

Czy jest to wymiar od końca do końca, czy jakaś długość wewnętrzna, i bez rozbierania nic się nie dowiem?
 Od końca do końca. Niestety musisz rozebrać 
Napisano

No własnie o to pytam, ponieważ moja korba to na tyle no name, że info znaleźć nie mogę, to chcę wiedzieć co dokładnie mierzyć

no to prawdopodobnie musisz najpierw sciagnac korbe i zmierzyc oske suwmiarka
Napisano

Ok, dzięki. A ostatnie pytanie - jaką różnicę zębatek obsłuży mi przerzutka? Mam przerzutkę sram 3.0 i 32/22 napęd. Chciałem przenieść zębatkę 32 na miejsce 22, ale teraz jaką mogę wsadzić drugą, żeby to działało? 44 będzie już za dużo?

Napisano

Zmiana z 2x na 3x wiąże się też z wymianą manetki oraz przedniej przerzutki.Więc sam musisz ocenić czy warto ale jeśli korba jest w dobrym stanie to ja bym zmienił tylko zębatki. 

Niekoniecznie. Przerzutke można spróbować wyregulować, jak nie to faktycznie trzeba zmienić.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...