Skocz do zawartości

[Napęd] Napęd 1x8, 1x9, 1x10

Beeen

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Moje pytanie brzmi: Jak wygląda rozwijanie prędkości na tego typu przerzutkach? Czy bardzo się różni od napędu 3x8 itd.?

Chciałbym aby ktoś mi wytłumaczył jak to działa

Napisano

Ilość biegów nie wpływa na prędkość jaką możesz osiągnąć bo najczęściej najmniejsza koronka ma 11. Większy wpływa na ilość zębów na korbie i Twoja noga.

Większa ilość koronek pozwala na lepszy dobór kadencji(ilość obrotów korby)

Napisano

Co sądzisz o tej kasecie? Sram PG-820 11-32z

Rozumiem, że na najmniejszej koronce ma 11 zębów, a na największej 32.

Czy potrafisz mi powiedzieć jaką prędkość będzie mi pozwalała osiągnąć ta kaseta?

Napisano

Musisz wziąć pod uwagę

- liczbę zębów na korbie

- liczbę zębów na kasecie

- obwód koła

- kadencję

Troszkę matematyki i możesz obliczyć sobie prędkość dla dowolnego przełożenia.

Napisano

Co sądzisz o tej kasecie? Sram PG-820 11-32z
Nic bo jej nie używałem. 

Rozumiem, że na najmniejszej koronce ma 11 zębów, a na największej 32.
 Tak najmniejsza 11  a największa 32 w tym przypadku bo są też kasety 34 lub 36 oraz z mniejszą ilością ale to już szosowe 

Czy potrafisz mi powiedzieć jaką prędkość będzie mi pozwalała osiągnąć ta kaseta?
Ciężko powiedzieć bo nie podałeś ważnych szczegółów. Korba? Opona? Rozmiar koła? Teren? 
Napisano

Pełno jest w sieci wszelakich kalkulatorów podających prędkości zależnie od podanych założeń. Naprawdę nie ma co udawać upośledzonego i liczyć na wywróżenie z fusów jakie to prędkości będziesz osiągał. Skoro poruszasz się rowerem, to chyba wiesz jak działa w nim napęd, reszta to trochę fizyki/mechaniki.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...