Beeen Napisano 12 Października 2015 Napisano 12 Października 2015 Moje pytanie brzmi: Jak wygląda rozwijanie prędkości na tego typu przerzutkach? Czy bardzo się różni od napędu 3x8 itd.? Chciałbym aby ktoś mi wytłumaczył jak to działa
Marcin9 Napisano 12 Października 2015 Napisano 12 Października 2015 Ilość biegów nie wpływa na prędkość jaką możesz osiągnąć bo najczęściej najmniejsza koronka ma 11. Większy wpływa na ilość zębów na korbie i Twoja noga. Większa ilość koronek pozwala na lepszy dobór kadencji(ilość obrotów korby)
Beeen Napisano 12 Października 2015 Autor Napisano 12 Października 2015 Co sądzisz o tej kasecie? Sram PG-820 11-32z Rozumiem, że na najmniejszej koronce ma 11 zębów, a na największej 32. Czy potrafisz mi powiedzieć jaką prędkość będzie mi pozwalała osiągnąć ta kaseta?
zomg Napisano 12 Października 2015 Napisano 12 Października 2015 Musisz wziąć pod uwagę - liczbę zębów na korbie - liczbę zębów na kasecie - obwód koła - kadencję Troszkę matematyki i możesz obliczyć sobie prędkość dla dowolnego przełożenia.
Marcin9 Napisano 12 Października 2015 Napisano 12 Października 2015 Co sądzisz o tej kasecie? Sram PG-820 11-32z Nic bo jej nie używałem. Rozumiem, że na najmniejszej koronce ma 11 zębów, a na największej 32. Tak najmniejsza 11 a największa 32 w tym przypadku bo są też kasety 34 lub 36 oraz z mniejszą ilością ale to już szosowe Czy potrafisz mi powiedzieć jaką prędkość będzie mi pozwalała osiągnąć ta kaseta? Ciężko powiedzieć bo nie podałeś ważnych szczegółów. Korba? Opona? Rozmiar koła? Teren?
modrzew Napisano 13 Października 2015 Napisano 13 Października 2015 Pełno jest w sieci wszelakich kalkulatorów podających prędkości zależnie od podanych założeń. Naprawdę nie ma co udawać upośledzonego i liczyć na wywróżenie z fusów jakie to prędkości będziesz osiągał. Skoro poruszasz się rowerem, to chyba wiesz jak działa w nim napęd, reszta to trochę fizyki/mechaniki.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.