Skocz do zawartości

[klamkomanetki]Ruch pośredni

niedzwiedzXX

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, posiadam klamkomanetki Sora 3500 na 2 tarcze i klamka odpowiedzialna za przednią przerzutkę posiada tak jakby ruch pośredni przy zrzucaniu. Jak delikatnie wcisnę dźwignię jest puknięcie, tak jakby zmiana przełożenia ale sama przerzutka wykonuje mikro-ruch. Dopiero poprawne, głębsze pchnięcie zrzuca, ktoś wyjaśni?. To mój pierwszy kontakt z klamkami więc proszę nie cisnąć mnie. Z góry dziękuje i czekam na odpowiedź ;)

Napisano

U mnie (105) taki pół-ruch przesuwa nieco prowadnicę łańcucha, dzięki czemu na skrajnych zębatkach łańcuch nie ociera o tą prowadnicę - tak jakby zakres 11 biegów z tyłu był za szeroki na swobodny ruch łańcucha przy przedniej przerzutce - być może dlatego istnieje taka możliwość.

Napisano

A teraz druga sprawa, próbuje wyregulować przerzutkę ale napotykam na problem napięcia linki. Bardzo ciężko jest zrzucić na mniejszą zębatkę i odbywa się przy tym spory hałas, próbowałem wielu kombinacji i albo zabierało linke jak trzeba ale i tak hałasowało albo wcale nie pchało przerzutki a i tak tworzyło się napięcie. Linka porusza się dobrze w pancerzu, sama klamka pracuje bez zastrzeżeń oczywiście jak linka nie jest dokręcona - jest normalnie trimowanie itd.. Po przykrecęceniu, wystepuje tylko i wyłącznie przy przechodzeniu z małej zębatki na dużą... Co to może być? A może to wina ślizgu?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...