niedzwiedzXX Napisano 18 Września 2015 Napisano 18 Września 2015 Witam, posiadam klamkomanetki Sora 3500 na 2 tarcze i klamka odpowiedzialna za przednią przerzutkę posiada tak jakby ruch pośredni przy zrzucaniu. Jak delikatnie wcisnę dźwignię jest puknięcie, tak jakby zmiana przełożenia ale sama przerzutka wykonuje mikro-ruch. Dopiero poprawne, głębsze pchnięcie zrzuca, ktoś wyjaśni?. To mój pierwszy kontakt z klamkami więc proszę nie cisnąć mnie. Z góry dziękuje i czekam na odpowiedź
szpunk Napisano 18 Września 2015 Napisano 18 Września 2015 U mnie (105) taki pół-ruch przesuwa nieco prowadnicę łańcucha, dzięki czemu na skrajnych zębatkach łańcuch nie ociera o tą prowadnicę - tak jakby zakres 11 biegów z tyłu był za szeroki na swobodny ruch łańcucha przy przedniej przerzutce - być może dlatego istnieje taka możliwość.
niedzwiedzXX Napisano 18 Września 2015 Autor Napisano 18 Września 2015 Wielkie dzięki, wolałem się upewnić czy to nie wada bo kupiłem je używane.
przmor Napisano 18 Września 2015 Napisano 18 Września 2015 To jest tzw. trim a w polskich tlumaczeniach wyciszanie. Sciagnij instrukcje do klamkomanetek a dowiesz sie po co to i jak to dziala.
niedzwiedzXX Napisano 18 Września 2015 Autor Napisano 18 Września 2015 A teraz druga sprawa, próbuje wyregulować przerzutkę ale napotykam na problem napięcia linki. Bardzo ciężko jest zrzucić na mniejszą zębatkę i odbywa się przy tym spory hałas, próbowałem wielu kombinacji i albo zabierało linke jak trzeba ale i tak hałasowało albo wcale nie pchało przerzutki a i tak tworzyło się napięcie. Linka porusza się dobrze w pancerzu, sama klamka pracuje bez zastrzeżeń oczywiście jak linka nie jest dokręcona - jest normalnie trimowanie itd.. Po przykrecęceniu, wystepuje tylko i wyłącznie przy przechodzeniu z małej zębatki na dużą... Co to może być? A może to wina ślizgu?
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.