Skocz do zawartości

[zakup] Giant Defy

memento85

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam wszystkich!

Nadal poszukuję swojej pierwszej szosy. Szukam, przeglądam, pytam, rozmawiam ze sprzedawcami... Chciałbym też zapoznać się z Waszą opinią. Którego Giant'a wybrać? Mam kilka wątpliwości. Proszę zatem Was o pomoc. Czy warto jest dokładać około 300zł do każdego wyższego osprzętu. Taka mniej więcej wychodzi różnica pomiędzy Claris, Sora i Tiagra? Jak wielka jest różnica przy normalnej jeździe? Tj. czy odczuję ją jakoś wyraźnie? Wybrałem oferty sklepu Olimpiasport, ponieważ są najtańsze, a to jest dla mnie najważniejsze. Mam jeszcze pytanie, czy rowery z rocznika 2015 jeszcze potanieją? Bo jeśli tak to wstrzymałbym się z zakupem jeszcze chwilę. A może Wy macie namiar na jakiś sklep internetowy gdzie jest jeszcze korzystniejsza oferta?

1. http://olimpiasport.pl/sklep/produkt/rower_giant_defy_4_2015/11583.110.1.1.pl.0.htm

czy

2. http://olimpiasport.pl/sklep/produkt/rower_giant_defy_3_2015/11886.110.1.1.pl.0.htm

czy

3. http://olimpiasport.pl/sklep/produkt/rower_giant_defy_2_2015/11427.110.1.1.pl.0.htm

Osobiście najbardziej skłaniałbym się ku Defy 3, ale proszę Was o pomoc.

Pozdrawiam!

Napisano

Do rekreacyjnej jazdy powinna wystarczyć Tobie Sora, bo to ma być raczej rekreacja? Gianty 2015 już nie potanieją, bo ich już praktycznie nie ma. Jakiś sklep może mieć jakieś pojedyncze modele na stanie, ale od dystrybutora już ich się nie da ściągnąć, tak jak raczej większość modeli innych producentów. I nie sugeruj się stroną internetową sklepów, to że jest napisane, że są dostępne w danym sklepie, wcale nie musi być już prawdą. Wpierw zadzwoń lub napisz. Poza tym zaczynają być dostępne modele na 2016 i na nie też spokojnie dostaniesz podobny rabat, jeśli o to zapytasz :whistling: , bo kto kupuje rowery jesienią lub zimą ;) więc to dobry czas na zakup.

Napisano

Roweru szukam bardziej do rekreacyjnej jazdy. Tygodniowo pokonuję około 300-500 km w zależności od ilości wolnego czasu. Jeśli chodzi natomiast o dostępność to rozmawiałem ze sprzedawcą i mają takowe rowery na stanie. Interesuje mnie tylko głównie różnica pomiędzy osprzętem Sora i Tiagra. W czym tkwi róznica?

Napisano

Główna różnica to to, że Sora jest 9-biegowa, a Tiagra 10-biegowa. Więcej nie powiem, bo nie mam porównania. Modele 2015 mają starszą Tiagre, a te na 2016 już mają tę nową Tiagrę, możliwe że lepszą od poprzedniczki. Poza tym, Defy 1 i 2 mają niby lepszą, bardziej komfortową ramę niż pozostałe Defy, ale o ile lepszą to Ci nie napiszę. No i 1 i 2 mają niestandardową sztycę, w przypadku jakiejś awarii może być trudno o zamiennik (chociaż te sztyce aż tak często nie pękają :)), 3 i reszta mają 'zwykłą' sztycę, nietrudno o zamiennik. Ale z drugiej strony, w 2 masz tę sztycę carbonową, więc dodatkowy komfort jazdy. Warte rozważenia. Ta najnowsza Sora zbiera dobre recenzje, tyle wiem. Poczytaj porównania Sory i Tiagry, i sam rozważ czy warto dopłacać 500 zł do Tiagry + podobno lepszej ramy i wagi mniejszej o kilkaset gramów.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...