Skocz do zawartości

[kierownica] czy potrzebuje szerszej kierownicy?

Klark

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam

Kupiłem sobie rower Romet orkan 4.0, rama 21. Ja mam 188cm wzrostu i dość długie ręce. Podczas jazdy wydaje mi się, że kierownica jest dla mnie za wąska. Żeby jechać w wygodnej pozycji musze trzymać ja na samych brzegach i jakby "oddychać sie" od niej. Szukać szerszej kierownicy a może inny mostek?

Siodełko mam już max odsunięte, kierownica ma 680mm.

Pozdrawiam

Napisano

Jeśli na szerokość nie pasuje to mostek nie ma nic do tego. Przejedź się do sklepu rowerowego i przymierz kierownicę 720mm lub 800mm. Ja mam 170cm wzrostu, gdzie przysłowiowo lepiej mnie przeskoczyć niż obejść i użytkuję od dwóch lat kierownice 720mm. Nie ma reguły, musi być wygodnie. 

Napisano

ehh

a nie byłoby najprościej zamontować w mostku zwykłego przysłowiowego kija od szczotki, sprawdzić jak szeroki uchwyt jest najwygodniejszy i zmierzyć? i już masz rozmiar w 5 minut zamiast dedukować i jeździć przymierzać po sklepach rowerowych.  pzdr ;)

Napisano

No właśnie miałem to pisać :) Póki co odwrocilem mostek żeby mieć większy drop. Jutro będę jechał do pracy 10km to sprawdzę czy pomogło.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...
Forumrowerowe.org korzysta z plików cookies
Prosimy o zapoznanie się z naszą polityka prywatności, w której informujemy o naszych zaufanych partnerach oraz o tym, czym są pliki cookies, pamięć podręczna przeglądarki, w jakich celach i jak je wykorzystujemy, a także jak nimi zarządzać i czyścić. Klikając 'Zaakceptuj' - wyrażasz zgodzę na korzystanie z pamięci podręcznej przeglądarki - plików cookies i podobnych technologii m.in. w celach marketingowych, umożliwiając jednocześnie wyświetlanie na Twoim urządzeniu reklam dostosowanych do Twoich potrzeb oraz zainteresowań. Zapoznaj się z pełną treścią zgody klikając w link Ustawienia.