Skocz do zawartości

[1000-1200] Rower miejski

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

poszukuje roweru do 1000 zł (przy dobrej okazji mogę dać 200 zł więcej). Będę jeździł tylko i wyłącznie po drogach asfaltowych, chodnikach i czasem (bardzo rzadko drogach polnych). Nie planuje, jeździć po górach. Raczej będę się ograniczał do jazdy po mieście (około 40 km dziennie), a sporadycznie wypad za miasto (do 100 km).

Mój wzrost 187 cm, waga 90 kg. Długość nogi 90 cm. 

Wielkość ramy to XL lub 60 - takie dane miałem jak podawałem wzrost w kalkulatorze na stronie decathlon.

I teraz tak: nie oczekuje cudów. Wiem, że za 1000 zł nie dostanę nic dobrego, ale tez nie oczekuje szału. To będzie mój 1 rower od czasów dzieciaka. Chciałbym aby wytrzymał kilka sezonów. na spokojnie. To ma być rower do relaksu w wolne popołudnie.

Dużo się naczytałem, że rowery z Deca są złe i niewarte swojej ceny. Czy faktycznie dla takiego amatora jak ja będą one złym rozwiązaniem??

Napisano

Będą złe, ponieważ w tej cenie  w Decathlonie z tego co się orientuję są tylko rowery na wolnobiegach. A powinieneś szukać roweru na kasecie ze względu na większą wytrzymałość i dłuższą żywotność. Po sezonie jazdy rowerem z wolnobiegiem oś tylnego koła się skrzywi i koło będzie do wymiany tym bardziej że nie ważysz mało.

W cenie 1200zł bardzo opłacalnym wyborem jest:

http://allegro.pl/remiro-viper-cross-line-full-alivio-men-nex-2015-i5584857945.html

Warto dołożyc do niego 200zł poniewaz ma jak na te cene bardzo dobry osprzęt.

A jeśli wolisz trekking (wyprostowana pozycja, dodatkowe wyposażenie czyli bagażnik, oswietlenie) to np: 

http://allegro.pl/kands-alfa-city-alu-acera-21-na-28-gratisy-i5597399898.html

http://allegro.pl/mocny-trek-acera-senatore-v2-men-2015-21-grafit-i5598502121.html

Napisano

Dzięki za odpowiedz. Powiem że ten pierwszy za 1200 zł podoba mi się. Tylko jedno pytanie: on am 28 cali, podobno nie jest to zbyt preferowany rozmiar kół. Podobno bardziej standardowe to 26 i 29. Czy faktycznie 28 jest gorsza?

Napisano

Nie są gorsze, po prostu rozmiar 28 to standard w rowerach crossowych, a podałem Ci takie ponieważ cieńsze opony i większe koła po prostu lepiej się sprawdzą w jeździe po asfalcie, kostce a również poradzą sobie w lekkim terenie np utwardzonych leśnych ścieżkach. 

Koła 26, 29 i równiez pośrednie 27.5 są standardowe ale w rowerach MTB a taki Ci niepotrzebny a wręcz zbędny.

Napisano

Bardzo przeciętny jest ten rower jak na te cene, Remiro zdecydowanie lepszy osprzęt, trekkingi Kands i Lazaro również są lepsze. Pierwsza rzecz która go dyskwalifikuje to wolnobieg zamiast kasety i tyle w temacie. Na ten tamet już pisałem wyżej :) A w praktyce (zakladając ze są takie same korby jeśli chodzi o ilosć zębów na blatach) na najcięższym przełożeniu z kasetą pojedziesz szybciej (kaseta na najmniejszej koronce 11 zębów, wolnobieg 14) a na najbardziej miękkim łatwiej będzie pokonać podjazd (te kasety mają prawdopodobnie 30 koronek a wolnobieg 28).

Napisano

Nie można mieć wszystkiego w rowerze za taką kwotę, ale podałem CI najlepsze możliwe w tym budżecie. Pedały to najmniejszy problem, jak padną to można wymienić. Producent mógłby zamontować dobre pedały ale  na innych częsciach które mają większy bezprośredni wpływ na jazdę musiałby ciąć koszty a to byłoby bez sensu :)

I odpowiadając na pytanie nie jest to duży minus roweru, troche na nich pojeździsz, po miesiącu nie odpadną

Napisano

kurcze miałem nadzieję, ze znalazłem fajny rower do 1200 zł, nawet widziałem go w sklepie i był całkiem fajny :( Już byłem gotowy zapłacić te 1200 zł, do tego ma błotniki, bagażnik i światła - a to też ma swoją cenę w przypadku dokupienia tego osobno. 

A tu jeszcze kwestia wolnobiegu i kasety... Poczytałem o niech i faktycznie jest to duża różnica w jakości. 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...