Skocz do zawartości

[opony] pomoc w doborze opon

kfasny

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

witam. przmierzam sie do zmiany opon w swoim rowerze. aktualnie jezdze na geax aka 26x2.2. teren po którym sie poruszam to głownie asfalt, drogi polne i gruntowe i lasy. Moja waga to 85kg. Zastanawiałem sie nad geax saguaro 26x2 lub race king 26x2 - co bedzie lepszym wyborem? a moze macie lepsze propozycje w tym przedziale cenowym?

pozdrawiam

Napisano

Aka to bardzo dobre opony ale jezdzac duzo po asfalcie bieznik schodzi dosyc szybko. Minimalnie gorsze opory toczenia ma Geax Mezcal i nie sciera sie tak szybko. Saguaro to wszechstronne oponki jednak z racji bardziej agresywnego bieznika maja wieksze opory toczenia. Rozsadnym wyborem bylaby opona Continentala race king. Starczy na dlugo i poradzi sobie z terenem w ktorym jezdzisz

Napisano

Aka to bardzo dobre opony ale jezdzac duzo po asfalcie bieznik schodzi dosyc szybko. Minimalnie gorsze opory toczenia ma Geax Mezcal i nie sciera sie tak szybko........

Myślałem, że Mezcal ma mniejsze opory toczenia względem opon Aka. O ile dobrze zrozumiałem to co napisałeś powyżej :)

Napisano

Według mnie mezcal ma minimalnie większe opory niż aka. Podejrzewam że to przez bardziej płaski profil mezcali. Obecnie używam mezcali w wersji tnt.

Napisano

Moja waga też ~85 jeżdżę na Saguaro (zwijane).

Poniżej zdjęcia po około 3400km (26x2.2 tył,26x2.0 przód)99030bffe5ce874e2634b6cf4ca9da83.jpg9f949397230f610282b96ed32cbbe1a1.jpg

"Włoski" na tylnej oponie odcięte nożyczkami, bo było dość ciasno i wycierały farbę na ramie.

70% to asfalt.

Napisano

to w takim razie w teren który jezdze lepiej brac 2.0 czy 2.2?

Zależy czy przywiązujesz większą wagę do oporów czy komfortu,choć moim zdaniem różnice w komforcie między 2.0 a 2.2 są znikome...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...