Skocz do zawartości

[polskie góry] Beskid Śląski czy Sądecki?

kal

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam 

mam zamiar jeszcze w sierpniu wybrać się na rower w góry. Mam tylko dylemat ponieważ nie mam pojęcia gdzie jechać. W górach na rowerze byłem tylko raz w Rytrze. Zastanawiam się nad Wisłą - Szczyrkiem i Krynicą - Muszyną. W Wiśle byłem parę razy na nogach, ale nie jakoś w terenie ( tylko raz na Soszowie ). Jednak w tej chwili nie mam pojęcia co wybrać. Jeżdżę w MTB i trochę w maratonach. Chodzi mi żeby trasy nie były jakieś downhill'owe czy coś tylko żeby były to ciekawe górskie trasy - ogólnie kwintesencja MTB ale nie jakoś ekstremalnie. Z góry dzięki za pomoc. :thanks:

Napisano

Tylko obawiam się czy w krynicy nie będą jakieś małe góry lub asfalty, bo chciałbym popodjeżdżać i szybko pozjeżdżać jakimiś szutrami w lesie lub pojeździć po szczytach i grzbietach,

Napisano

A co to musi być Krynica, która jest jednym z najgorszych miejsc na miejscówkę?? Masz po drodze Żegiestów, Wierchomlę, czy Muszynę, że o Piwnicznej nie wspomnę. A Krościenko czy Szczawnica z pobliskimi Małymi Pieninami to też Sądecki ;) Cały Sądecki to "królestwo" szybkich szlaków i takich samych szutrówek. 

Napisano

No właśnie a możesz dokładniej powiedzieć czemu nie krynica? Tak z ciekawości że słabe trasy czy dużo ludzi?

• Mod Team
Napisano

Część Śląska jest dużo trudniejsza

Jeśli nie masz większej "praktyki" w jeżdżeniu po górach ,to okolice Szczyrku mogą okazać zbyt wymagające. 

Napisano

No właśnie a możesz dokładniej powiedzieć czemu nie krynica? Tak z ciekawości że słabe trasy czy dużo ludzi?

Z czysto technicznego punktu widzenia. To trochę tak jak byś chciał zwiedzać na ten przykład Gorce z Rabki. Zawsze jak się planuje wypad w miejsce w którym się nie było a chce jak najwięcej zjechać to tak by miejscówka była możliwie "centralnie". Z Piwnicznej miał byś dokładnie to co chcesz czyli blisko w rejon Obidzy, Rogacza i druga strona z rejonem Pisanej Hali, Łabowskiej czy rejon Pustej Wielkiej. Krynica nie jest zła ale jest raczej na kilka dni wiec jak to ma być tyle to jedz do tego miasta. 

• 2 tygodnie później...
Napisano

Witam 

mam zamiar jeszcze w sierpniu wybrać się na rower w góry. Mam tylko dylemat ponieważ nie mam pojęcia gdzie jechać. W górach na rowerze byłem tylko raz w Rytrze. Zastanawiam się nad Wisłą - Szczyrkiem i Krynicą - Muszyną. W Wiśle byłem parę razy na nogach, ale nie jakoś w terenie ( tylko raz na Soszowie ). Jednak w tej chwili nie mam pojęcia co wybrać. Jeżdżę w MTB i trochę w maratonach. Chodzi mi żeby trasy nie były jakieś downhill'owe czy coś tylko żeby były to ciekawe górskie trasy - ogólnie kwintesencja MTB ale nie jakoś ekstremalnie. Z góry dzięki za pomoc. :thanks:

W Wiśle i okolicach jest bardzo dużo fajnych tras, wcale nie są mega wymagające, trzeba wiedzieć gdzie jechać. Mieszkam w Wiśle od 'nastu' lat i znam dobrze te tereny. Polecam, bo jest gdzie pojeździć. Jedna z lepszych to trasa przez Białą Wisełkę w stronę Salmopolu i dalej do Brennej. To jest jedna z lepszych tras na jakich tu jeżdzę po raz któryś. Zapraszam do Wisły na wspólną jazdę;) 

Napisano

Znalazłem też miejscowość o nazwie Milówka koło Żywca za Baranią Górą tylko obawiam się czy nie będzie tam nudno. A z tą Wisłą to mi zamieszałeś tak że już nie wiem  :icon_wink: No muszę jeszcze raz poważnie rowzważyć 

Napisano

Z Milowki...mozesz skrecic petle Rysianka - Miziowa - Romanka, mozesz na Barania do Skrycznego, mozesz na Baranie w strone Wisly, mozesz podjechac do Rajczy i worek Raczanski, mozesz wszystko jak dawal Sokol z WWO.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...