Skocz do zawartości

[600zł] Tani miejski (wiejski) rowerek

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witajcie forumowicze!

Jako, że to mój pierwszy post -  pasuje się przedstawić! Nazywam się Paweł i potrzebuje waszej pomocy :thumbsup:

Poszukuję taniego (600-700zł MAX) roweru dla mojej mamy. Rower ma jej służyć do jeżdżenia na zakupy, do znajomych na ploteczki i takie tam - sami wiecie najlepiej :sweat: Zależy mi głównie na tym, żeby miał błotniki, bagażnik i lampy. Koszyczek nie jest obowiązkowy, mama ma przy swoim starym rowerze. No i wiadomo, rama damska, żeby wygodnie się jej wsiadało.

Rowerkiem będzie jeżdżone tylko po asfalcie (wiejski asfalt, nie pierwszej jakości). Wystarczą zwykłe koła czy szukać czegoś wzmacnianego?

Rower ma być nowy, będzie prezentem na 45 urodziny. Ma to być niespodzianka, dlatego mogą być sklepy internetowe. I tu moje pytanie, jak jest ze zwrotami w razie gdyby (nie daj boże) mamie rower się nie spodobał? Mieliście jakieś nieprzyjemne przygody związane z tym?

Mój typ na dzisiaj jest taki:

http://allegro.pl/rower-mblanc-lady-damka-26-city-v-br-shimano-i5565230111.html

I tu moje pytanie, czy warto dołożyć 70zł i kupić tą samą wersję ale na wzmacnianych kołach?

http://allegro.pl/rower-mblanc-lady-damka-26-city-v-br-shimano-i5570088679.html

Czekam na wasze komentarze, ale przede wszystkim na propozycje :thumbsup:  Podsyłajcie co macie i pomóżcie coś wybrać. Mamy czas do 10 sierpnia :teehee:

Napisano

Propozycja Piotra jest dobra - fajna geometria ramy (bardziej wyprostowana pozycja niż w rowerach wybranych przez Ciebie). Ale największy plus to napęd nexus. Będzie służył mamie zdecydowanie dłużej beż żadnego grzebania i regulowania. Reasumując - ja dla swojej mamy szukałbym właśnie czegoś takiego jak podał Piotrek. (może nie dokładnie tego ale coś w tym stylu).

Napisano

Głównie ze względu na napęd Nexus, w zaproponowanym przez Ciebie rowerze jest wolnobieg i osprzęt Tourney, też pewnie mamie by wystarczył, ale Nexus będzie do takiej jazdy lepszy :) Poza tym to na pewno będzie wygodniejszy, ze względu na wyprostowaną pozycję oraz moim zdaniem sporo ładniejszy  :thumbsup:  Sam chyba sprawię taki rower mojej mamie  :sorcerer:

Ten sam rower na kołach 28 cali -> http://allegro.pl/super-wygodna-kands-laguna-s-comfort-28-wyprzedaz-i5543120060.html Ten byłby jeszcze lepszy :)

Napisano

Przyznam szczerze, że mi też ten z wygiętą ramą bardziej pasuje. Do tego taki wiklinowy koszyczek, i żadna mama się nie oprze :D

Napisano

Głównie ze względu na napęd Nexus, w zaproponowanym przez Ciebie rowerze jest wolnobieg i osprzęt Tourney, też pewnie mamie by wystarczył, ale Nexus będzie do takiej jazdy lepszy :) Poza tym to na pewno będzie wygodniejszy, ze względu na wyprostowaną pozycję oraz moim zdaniem sporo ładniejszy  :thumbsup:  Sam chyba sprawię taki rower mojej mamie  :sorcerer:

Ten sam rower na kołach 28 cali -> http://allegro.pl/super-wygodna-kands-laguna-s-comfort-28-wyprzedaz-i5543120060.html Ten byłby jeszcze lepszy :)

Dziękuję, odpowiedź dużo bardziej wyczerpująca temat :laugh: Co do samego rowerku, waham się co do przerzutek w pieście. W razie jakiejś awarii nie będę w stanie sam tego naprawić, bo nigdy nie miałem z czymś takim do czynienia. Z wolnobiegiem poradzę sobie beż żadnego problemu  :laugh:  Druga sprawa, 3 biegi to troszkę mało. Teren u nas ukształtowany jest różnie i bez większej ilości przełożeń mamie może być ciężko  :sweat: Ogólnie rowerek bardzo mi się podoba, ale jednak te czynniki go dyskwalifikują. Macie jakieś inne pomysły?  :laugh:

I już dziękuje wam za zainteresowanie tematem, wasza pomoc może okazać się nieoceniona :thumbsup:

• 2 tygodnie później...
Napisano

Zdecydowałem się jednak na tego Mblanc'a Lady, głównie ze względu na cenę :thumbsup:  Powiem tak, jestem bardzo zadowolony z zakupu - mamuśka już w ogóle  :thumbsup:  Rowerek przyszedł na czas, trzeba było go tylko złożyć i trochę wyregulować. Zamówiliśmy tą wersję ze wzmacnianymi kołami i powiem szczerze trochę dziwnie to wygląda - damka z czarnymi, agresywnymi felgami :laugh: Ale jak najbardziej przydadzą się na nasze drogi. Sam sobie nim trochę pojeździłem, ale takie damki to nie moja bajka  :sweat: Jeździ się wygodnie nawet, ale wiecie jak to jest  :teehee: 

Dziękuję wszystkim za pomoc i zainteresowaniem moją sprawą! Pozdrawiam i życzę udanej końcówki wakacji :bye2:

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...