Skocz do zawartości

[Napęd] wolnobieg i łańcuch -wymiana

Gawciu

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Szanowni,

Posiadam rower northtec halcyon 2010 i przez ten czas zrobiłem nim trochę ponad 5kkm.

Za dwa tygodnie planuję wyprawę 1,7-2kkm i zacząłem zastanawiać się nad wymianą wolnobiegu i łańcucha.

Dotychczasowy wolnobieg to Shimano mf-tz21 a łańcuch nie mam za bardzo pojęcia jaki.

O wszystko od kilku lat zacząłem dbać, nic nie trzeszczy i ładnie przerzuca jednak przed wyprawą chyba czas na zmianę, łańcuch siłą rzeczy jest wydłużony.

Przeczytałem dużo tematów, faq i najpierw chciałem kupić coś lekko droższego typu łańcuch hg-71. Potem przeczytałem, że to bez sensu.

Ostatecznie sam nie wiem jak to jest. Czy najlepiej po prostu kupić wolnobieg mf-tz21 i prosty łańcuch ug51 / hg40? Hg40 jest znacznie lepszy i lepiej dopłacić?

Dziękuję za wyrozumiałość i ewentualną pomoc

Napisano

Ja w ponad rok zrobiłem dobre 4 tyś kilometrów na wolnobiegu z 3 łańcuchami hg-40 i wszystko prawie się zużyło.

Najlepiej wrzuć zdjęcia aby można było ocenić stan.

Nawet jeżeli chcesz wymieniać napęd to wolnobieg jest drugorzędną pozycją ponieważ wybór niewielki a jakość podobna. Najważniejszy będzie łańcuch i prawdopodobnie najlepszy będzie connex 800.

Zależnie od stanu koła można by się pokusić o wymianę koła z piastą pod kasetę ale dużo wyższe koszty.

Napisano

Co do wymiany z przestawieniem się na kasetę to chyba nie. Koszty są dużo wyższe.

Po dokładnemu przyjrzeniu się odczytałem z łańcucha "KMC", "narrow" i "H8". I jeszcze "Z" na środku zawsze. Przy założeniu tej samej kolejności przy napisach jest "H8". Próbowałem się doczytać na innych X ale zawsze mi to bardziej przypomina "H". Mimo wszystko mogę założyć,że posiadam łańcuch z serii KMC X8 ?

Tutaj zdjęcia wolnobiegu

MF-TZ21_1

MF-TZ21_2

MF-TZ21_3

MF-TZ21_4

Bo tutaj chodziło o zdjęcie wolnobiegu?

Jeżdżę zazwyczaj na szóstce, czasem na siódemce a reszta raczej bardzo sporadycznie.

Co do łańcucha to w tym momencie na 10 oczkach ma 129mm czyli 2mm rozciągnięty jest.

I jak to wygląda?

Napisano

Ja bym brał ten sam zestaw wolnobieg MF bo tu wyboru niema za bardzo do tego kmc x8 i będzie bardzo dobrze . U mnie taki zestaw wytrzymał juz 3 tyś km i nic się nie dzieje a mało nie waże i dużo smigam cały rok . Tylko regularne czyszczenie i smarowanie bardzo pomaga . Mam nadzieję ze cos pomogłem

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...