Gawciu Napisano 26 Lipca 2015 Napisano 26 Lipca 2015 Szanowni, Posiadam rower northtec halcyon 2010 i przez ten czas zrobiłem nim trochę ponad 5kkm. Za dwa tygodnie planuję wyprawę 1,7-2kkm i zacząłem zastanawiać się nad wymianą wolnobiegu i łańcucha. Dotychczasowy wolnobieg to Shimano mf-tz21 a łańcuch nie mam za bardzo pojęcia jaki. O wszystko od kilku lat zacząłem dbać, nic nie trzeszczy i ładnie przerzuca jednak przed wyprawą chyba czas na zmianę, łańcuch siłą rzeczy jest wydłużony. Przeczytałem dużo tematów, faq i najpierw chciałem kupić coś lekko droższego typu łańcuch hg-71. Potem przeczytałem, że to bez sensu. Ostatecznie sam nie wiem jak to jest. Czy najlepiej po prostu kupić wolnobieg mf-tz21 i prosty łańcuch ug51 / hg40? Hg40 jest znacznie lepszy i lepiej dopłacić? Dziękuję za wyrozumiałość i ewentualną pomoc
ezios Napisano 26 Lipca 2015 Napisano 26 Lipca 2015 Ja w ponad rok zrobiłem dobre 4 tyś kilometrów na wolnobiegu z 3 łańcuchami hg-40 i wszystko prawie się zużyło. Najlepiej wrzuć zdjęcia aby można było ocenić stan. Nawet jeżeli chcesz wymieniać napęd to wolnobieg jest drugorzędną pozycją ponieważ wybór niewielki a jakość podobna. Najważniejszy będzie łańcuch i prawdopodobnie najlepszy będzie connex 800. Zależnie od stanu koła można by się pokusić o wymianę koła z piastą pod kasetę ale dużo wyższe koszty.
Gawciu Napisano 26 Lipca 2015 Autor Napisano 26 Lipca 2015 Co do wymiany z przestawieniem się na kasetę to chyba nie. Koszty są dużo wyższe. Po dokładnemu przyjrzeniu się odczytałem z łańcucha "KMC", "narrow" i "H8". I jeszcze "Z" na środku zawsze. Przy założeniu tej samej kolejności przy napisach jest "H8". Próbowałem się doczytać na innych X ale zawsze mi to bardziej przypomina "H". Mimo wszystko mogę założyć,że posiadam łańcuch z serii KMC X8 ? Tutaj zdjęcia wolnobiegu MF-TZ21_1 MF-TZ21_2 MF-TZ21_3 MF-TZ21_4 Bo tutaj chodziło o zdjęcie wolnobiegu? Jeżdżę zazwyczaj na szóstce, czasem na siódemce a reszta raczej bardzo sporadycznie. Co do łańcucha to w tym momencie na 10 oczkach ma 129mm czyli 2mm rozciągnięty jest. I jak to wygląda?
Gawciu Napisano 27 Lipca 2015 Autor Napisano 27 Lipca 2015 Chciałem zamówić na dniach części w razie wymiany i nie wiem do końca co zamówić. Ktoś pomoże?
ernesto Napisano 27 Lipca 2015 Napisano 27 Lipca 2015 Ja bym brał ten sam zestaw wolnobieg MF bo tu wyboru niema za bardzo do tego kmc x8 i będzie bardzo dobrze . U mnie taki zestaw wytrzymał juz 3 tyś km i nic się nie dzieje a mało nie waże i dużo smigam cały rok . Tylko regularne czyszczenie i smarowanie bardzo pomaga . Mam nadzieję ze cos pomogłem
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.