ozon80 Napisano 22 Lipca 2015 Napisano 22 Lipca 2015 Witam Was Rozjeździłem się trochę ostatnimi czasami i dojrzałem do zmiany osprzętu w moim rowerku. Jak każdego po pewnym czasie zaczęła mnie irytować mała precyzja zmiany przełożeń czy też ich dobór. Rowerek którym jeżdżę to Kellys Viper 3.0. Chciałbym zmienić w nim kompletny napęd (min 9 rzędów z tyłu - teraz jest 8 i ewentualnie włożyć większe korby (zapas mocy w nogach jest ale czasami brakuje już przełożenia)). Jesne / wiem można by powiedzić "kup sobie nowy rower ale to z tym się zżłyłem (pierwsze salto przez kierownicę, pierwsze złamane żebra , etc.) Budżet który chce przeznaczyć na modyfikację to ca. 1 kPLN. Doradźcie proszę jaka konfiguracja podeszłaby do tej ramy (uwzględniając kasetę, przerzutki, korby manetki, łańcuch oraz inne....). Wszelkie sugestie mile widziane.
Shiryu Napisano 23 Lipca 2015 Napisano 23 Lipca 2015 Podstawowe pytanie: do czego używasz tego roweru? 42-11 to całkiem ciężkie przełożenie. Cięższe w MTB jest tylko 44-11, więc taka zmiana nie da Ci zbyt wiele. Jeśli napęd nie jest zajeżdżony, to lepiej najpierw wymienić koła (i hamulce na tarczowe), a potem amortyzator. Jeśli jednak koniecznie chcesz/musisz wymieniać napęd, to tutaj wrzuciłem dwa IMHO sensowne zestawy. Korzystając z używanych części wyjdzie sporo taniej. Szczególnie w wypadku manetek i przerzutek warto zapolować na używki.
modrzew Napisano 23 Lipca 2015 Napisano 23 Lipca 2015 Pewnie kolejny „asfaltowy góral” w dodatku ze wstrętem do kadencyjnej jazdy
ozon80 Napisano 23 Lipca 2015 Autor Napisano 23 Lipca 2015 Jeżdżę w podziale 40% asfalt + 30 % szuter + 30% teren Napęd niestety lecz muszę wymienić (korba bije - lekko skrzywiona) i między innymi to jest przyczyną upgrade'u. Co do asfaltowego górala - trochę tak jest (patrz podział terenu powyżej) - nikt nie broni szukać swojej drogi Podana konfiguracja 3x10 - ciekawa.
Shiryu Napisano 23 Lipca 2015 Napisano 23 Lipca 2015 Podana konfiguracja 3x10 - ciekawa. No raczej To czego w niej nie zamieściłem, to klamki hamulcowe. Avidy fr-5 są dobre i tanie (przy czym dobre nie dlatego, że tanie ). Polując na używki zmieścisz w budżecie nawet nowe manetki XT, co BARDZO polecam. Używane w dobrej cenie może być ciężko dostać Pamiętaj też, żeby zostawić trochę kasy na komplet linek i pancerzy.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.