Skocz do zawartości

[Kompletny osprzęt] - zmiana osprzętu Kellys Viper 3.0

ozon80

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam Was

Rozjeździłem się trochę ostatnimi czasami i dojrzałem do zmiany osprzętu w moim rowerku. Jak każdego po pewnym czasie zaczęła mnie irytować mała precyzja zmiany przełożeń czy też ich dobór.

Rowerek którym jeżdżę to Kellys Viper 3.0. Chciałbym zmienić w nim kompletny napęd (min 9 rzędów z tyłu - teraz jest 8 i ewentualnie włożyć większe korby (zapas mocy w nogach jest ale czasami brakuje już przełożenia)). Jesne / wiem można by powiedzić "kup sobie nowy rower ale to z tym się zżłyłem (pierwsze salto przez kierownicę, pierwsze złamane żebra :icon_cool: , etc.) Budżet który chce przeznaczyć na modyfikację to ca. 1 kPLN.

Doradźcie proszę jaka konfiguracja podeszłaby do tej ramy (uwzględniając kasetę, przerzutki, korby manetki, łańcuch oraz inne....). Wszelkie sugestie mile widziane.

Napisano

Podstawowe pytanie: do czego używasz tego roweru? 42-11 to całkiem ciężkie przełożenie. Cięższe w MTB jest tylko 44-11, więc taka zmiana nie da Ci zbyt wiele.

Jeśli napęd nie jest zajeżdżony, to lepiej najpierw wymienić koła (i hamulce na tarczowe), a potem amortyzator. 

Jeśli jednak koniecznie chcesz/musisz wymieniać napęd, to tutaj wrzuciłem dwa IMHO sensowne zestawy. Korzystając z używanych części wyjdzie sporo taniej. Szczególnie w wypadku manetek i przerzutek warto zapolować na używki.

Napisano

Jeżdżę w podziale 40% asfalt + 30 % szuter + 30% teren

Napęd niestety lecz muszę wymienić (korba bije - lekko skrzywiona) i między innymi to jest przyczyną upgrade'u.

Co do asfaltowego górala - trochę tak jest (patrz podział terenu powyżej) - nikt nie broni szukać swojej drogi :thumbsup:

Podana konfiguracja 3x10 - ciekawa.

Napisano

Podana konfiguracja 3x10 - ciekawa.
No raczej :D:P To czego w niej nie zamieściłem, to klamki hamulcowe. Avidy fr-5 są dobre i tanie (przy czym dobre nie dlatego, że tanie :P). 

Polując na używki zmieścisz w budżecie nawet nowe manetki XT, co BARDZO polecam. Używane w dobrej cenie może być ciężko dostać ;)

Pamiętaj też, żeby zostawić trochę kasy na komplet linek i pancerzy.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...