Skocz do zawartości

[siodełko] dobór jego szerokości do rozstawu kości kulszowych

DanielM

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Drodzy forumowicze potrzebuje porady w sprawie doboru szerokości siodełka do rozstawu kości kulszowych. 

Dłubałem w necie w poszukiwaniu  tabelek z rozmiarami  ale niestety nie udało mi się żadnych wyszukać 

Obecnie pomykam na siodle marki san marco modelu niestety nie pamiętam, szerokość to 155 mm  dł. 275 mm rozstaw kości kulszowych to 106 mm 

Biorąc pod uwagę powyższe wymiary jakie szerokości siodełek powinienem wziąć pod uwagę Przymierzam sie do zakupu węgla w rozmiarze 135 mm lub 145 mm do XC Na starym siodełku odczuwam dyskomfort choć nie ma tragedii  Chciałbym poradzić się ludzi którzy przerabiali już ten temat i maja szersza wiedzę  niż ja  

Dzięki wielkie z góry za wszelakie porady  

Napisano

Z teoretycznego punktu widzenia szerokość siodełka powinna być większa o 15-20mm od rozstawu kości kulszowych. Dla Twoich 106mm wychodzi zatem 125-126mm, jako optymalna szerokość. Nie ma to natomiast jak posadzić tyłek na paru siodełkach w przedziale powiedzmy 15-35mm ponad szerokość kości kulszowych i zobaczyć, na którym jest najwygodniej.

Ja np. dzisiaj jeździłem na siodełku o szerokości 145mm przy rozstawie kości 140mm i pomimo spodziewanej jesieni średniowiecza w zadniej partii mego ciała okazało się, że było całkiem wygodnie... :) Tak więc teoria to jedno a przymierzenie się do paru siodeł to druga sprawa. Nawet jak trafisz dobrze z rozstawem to może się okazać, że wyprofilowanie siodła dokucza Ci w innej części ciała, którą sadzasz na siodełku.

Napisano

Z teoretycznego punktu widzenia szerokość siodełka powinna być większa o 15-20mm od rozstawu kości kulszowych. Dla Twoich 106mm wychodzi zatem 125-126mm, jako optymalna szerokość. Nie ma to natomiast jak posadzić tyłek na paru siodełkach w przedziale powiedzmy 15-35mm ponad szerokość kości kulszowych i zobaczyć, na którym jest najwygodniej.

Ja np. dzisiaj jeździłem na siodełku o szerokości 145mm przy rozstawie kości 140mm i pomimo spodziewanej jesieni średniowiecza w zadniej partii mego ciała okazało się, że było całkiem wygodnie... :) Tak więc teoria to jedno a przymierzenie się do paru siodeł to druga sprawa. Nawet jak trafisz dobrze z rozstawem to może się okazać, że wyprofilowanie siodła dokucza Ci w innej części ciała, którą sadzasz na siodełku.

Napisano

Hmmm dziwne ponieważ przy  takiej kalkulacji jak twoja ( dodając te 15- 20 mm ) o wychodzi na to że środek moich kości kulszowych wypada na 10 mm przed krawędzią siodełka, a gdzie ma się pomieścić reszta kości ??? No chyb ze rozstaw kości mierzy się nie od środka jednej do drugiej jak ja to zrobiłem tylko od krawędzi zewnętrznej lewej kości do krawędzi zewnętrznej prawej kości

Z moich obserwacji wywnioskowałem ze środek kości kulszowej powinien znajdować się mniej więcej na środku siodełka a nie zaraz przy jego krawędzi A mierząc kości od ich zewnętrznej krawędzi min 1 cm od brzegu siodełka. Czy mój tok myślenia jest idiotyczny i w ogóle się na tym nie znam.

Znalazłem na necie siodełko jednego z czołowych producentów  i przy jednym modelu widniała taka notka odnośnie rozstawu siodełka i przypisanym do niego rozstawie kości

-  290 dł. / 135 szer. siodełko przypisane do rozstawu kości od 70 -100 mm

- 290 dł. / 145 szer i siodełko przypisane do rozstawu kości od 90 - 120 mm 

i wychodzi na to ze przy moim rozstawie kości siodełko powinno mieć te 145 mm szer. wiec mija się to z twoją teorią ale jak już pisałeś teoria nie zawsze idzie w parze z praktyką i najlepiej byłoby wypożyczyć kilka modeli siodełek i ocenić na własnej skórze które jest odpowiednie  

A tak w ogóle to rozstaw kości mierzy się  o środka do środka czy od najbardziej skrajnego boku do boku 

Dzięki z pomoc choć jeden odważny zie znalazł 

Napisano

Rozstaw mierzysz od punktu podparcia do punktu podparcia, czyli teoretycznie w osiach kości. I to na tych właśnie punktach ma opierać się zadnia część Twego ciała na siodle :) Wszystko zależy też od profilu siodełka - jak jest bardziej płaskie (na szerokość) to te 15-20mm zapasu wystarczy. Nie potrzeba szerzej bo nie ma co tam już podpierać. Jak siodełko jest mocno zaokrąglone na bokach to może być potrzebne trochę szersze. 

Co chciałbyś, żeby Ci to siodełko jeszcze podpierało poza tymi guzkami od kości kulszowych? :) Tam dalej już nic nie ma :)

Jeżeli producent sam podaje zakres to znaczy, że ma to dobrane do profilu siodełka. 

Natomiast tak, jak sam napisałeś - trzeba po prostu posadzić dupsko na paru siodełkach i może się okazać, że wszystkie teorie szlag trafi :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...