Skocz do zawartości

[Do ok. 1300zł] Cross na miasto

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Hej wszystkim.

Poszukuję roweru crossowego do codziennej, szybkiej jazdy po mieście, głównie żeby spalić trochę kilogramów i mieć dobry dojazd na uczelnię i do pracy. Budżet do około 1300zł. Zależy mi na nowym modelu. Mam 176cm wzrostu, ważę coś koło 90 kilogramów, długość nogi 87cm.

Przeszukałem różne strony i fora rowerowe aby znaleźć jakieś ciekawe modele od różnych producentów i znalazłem takie coś:

Które z tych rowerów byście mi polecili, a które odradzili? A może znalazłyby się jakieś lepsze propozycje?

Fajnie by było jakbyście mogli ustawić w kolejności od najlepszego do najgorszego, aby w przypadku braku jakiegoś modelu wybrać coś innego.

Nie znam się za bardzo na modelach osprzętu. 

Rama o rozmiarze L 20' będzie odpowiednia dla mnie w rowerze crossowym? W MTB 20' i kołach 26' nie było problemu. Czy rama 21' przy kołach 28' nie będzie stanowiła dla mnie problemu? Czy lepiej wybrać ramę 19' do kół 28'?

Dobrze by było również jakbym mógł dostać rower na terenie Trójmiasta, ale zamówienie z Allegro czy innej strony nie stanowi dla mnie problemu.

Napisano

W grę powinien wejść Kands Maestro, Lazaro Integral v2, Remiro. Wybieraj właśnie z tej trójki chociaż jak kojarzę to pochodzą one od tego samego producenta. Ta trójka ma najlepszy osprzęt spośród wymienionych przez Ciebie.

Napisano

Zdecydowanie jeśli ta pula (1300)  wchodzi w grę to kands maestro nie  ma konkurencji. Problemem jest wielkość ramy.

Jeśli dobrze się zmierzyłeś, to przy tym samym wzroście co ja  masz nogę dłuższą o 1 cm.

Ja dosiadam maestro 19" - pozycja jest pochylona, ale bez przesady i mi odpowiada. Siodło mocno wysunięte do góry. (widać to na zdjęciu w garażu) . Przy twojej wadze chyba bałbym się wysuwać je jeszcze 1 cm wyżej - więc wygląda że przy ramie 19 sztyca byłaby do wymiany na dłuższą .Pewnie jeszcze długość ramion ma tu swoje znaczenie co do wypadkowej pozycji...

Wydaje mi się że powinieneś się zastanawiać nad 21"  - różnica na długości ramy zostanie prawie zniwelowana przez fakt wysunięcia siodła, a wtedy przesuwa się ono relatywnie do tyłu. A przynajmniej kierownica będzie wyżej i nie będziesz tak leżał jak na 19" ...

Bo o pozycji bardziej pionowej  (jak na trekkingu) to raczej możesz zapomnieć w przypadku KAŻDEGO z wyrobów Transroweru ... 

Krótszą ramę ( no ale i alivio 3x8 tylko ) w tej kwocie znajdziesz np tu

http://allegro.pl/cross-eries-eveo-shimano-alivio-24-biegi-20-5-i5134575022.html

Napisano

Poszperałem trochę w sieci co do rozmiaru ramy i wybór 21 calowej ramy (koła 28') do 176cm wzrostu oraz długości nogi 87cm nie będzie raczej dobrym wyborem. 

Szkoda, że nigdzie nie mogę osobiście przymierzyć roweru, bo została ostatnia sztuka w dobrej cenie i nieprędko pojawi się taka okazja.

Chodzi mi oczywiście o Kandsa Maestro.

Więc po Kandsie mam te dwa rowery do wyboru?

1. Remiro Viper v2 za 1200zł

19' rama, koła 28' - chyba rozmiary odpowiednie dla mnie

2. Lazaro Evolution v3 za 1380zł

21' rama, koła 26' - chyba rozmiary odpowiednie dla mnie

Różnica w osprzęcie raczej nie robi większego znaczenia?

Jak dobrać te rozmiary? 19' rama z kołami 28' lepiej się spiszą dla mnie (176cm, noga 87cm) w mieście?

Napisano

Powtórzę się zatem - jeśli  dobrze zmierzyłeś nogę to raczej należysz do osób o mniej typowych proporcjach i "mądre tabelki" oparte na statystyce  możesz odłożyć na bok ...

Im mniejsza rama tym wyżej będziesz musiał wyciągnąć sztycę siodła do góry . Przy kołach jednakowego rozmiaru , niezależnie od wielkości ramy, siodełko będziesz musiał bowiem mieć na TAKIEJ SAMEJ wysokości od podłoża.

Ale przymiarki rzeczywiście nic nie zastąpi .....

Napisano

Coś mi się mocno wydaje, że źle zmierzyłeś nogę. Nogę mierzy się w lekkim rozkroku - ok 15cm i od jajek do podłogi. Zmierz jeszcze raz.

Napisano

Faktycznie źle zmierzyłem. Teraz zrobiłem będąc na moim aktualnym rowerze, w takim rozkroku jakim powinienem być, przysuwając się ku górze. Ramę w kroku czuję na wysokości 83cm (wzrost 176). Widzę, że są różne techniki mierzenia, jakieś wtykanie sobie w krok książek itp.

Troszkę sytuacja od tej przerwy się zmieniła.

Budżet wynosi max 1250zł (wliczając w to przesyłkę).

Na oku mam:

Remiro Viper V2.

Lazaro Integral V2.

Co do rozmiaru ramy:
Prowizorycznie pomierzyłem wymiary Lazaro Integral, bo w aukcji są podane wymiary i porównałem je z moim rowerem mtb (20' rama, 26' koła).

W moim mtb wymiary mam takie:
a 77cm
b 54cm
c 64cm

Rozumiem, że to dwa rózne typy rowerów i pewnie takie porównanie mało co da, ale wychodzi na to, że rozmiarowo pasowałoby mi 17'.  Niby wymiary na tym crossie są troszkę większę od mojego mtb. Choć nie mam pewności czy to nie będzie ciut za małe. Inaczej się przecież jeździ na mtb i crossach. A zaznaczam, że planuję jeździć wyłącznie po ścieżkach rowerowych i trochę po asfalcie. Leśne dróżki i inne nierówne tereny mnie nie interesują.

Więc pytania moje brzmią:
1. Zostać przy tej 17' czy iść w 19' (176cm, 83cm)?
2. Wybrać Remiro Viper V2, Lazaro Integral V2 czy znajdzie się coś lepszego (max 1250zł)?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...