Skocz do zawartości

[Korba] Sr Suntour Duro - wymiana zębatki 32T na większą

Geras_

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam wszystkich bardzo serdecznie.

Posiadam korbę jednorzędową SR Suntour Duro z zębatką 32T. Niestety obecny napęd nie pozwala mi się rozpędzić na asfaltowych odcinkach w związku z czym chciałbym zmienić zębatkę na większą. Nie potrafię jednak znaleźć ani oryginalnych blatów ani innego zamiennika który podpasuje do mojej korby. Czy jesteście w stanie pomóc w dopasowaniu zamiennika ? Rozstaw śrub mocujących 4x73mm a osadzenie na korbie ma średnicę ok 90mm

Napisano

Widzę że nie jestem sam jeżeli chodzi o "szczęśliwych" posiadaczy tej korby. Jesteś pewny że nic nie pasuje? Ja co prawda patrzyłem zębatki 32T i wydawało się że nie powinno być problemu z dokupieniem.

A jak rozwiążesz problem mocowania? Kupujesz śruby z kominami?

Ewentualnie pisz do użytkownika Activia lub sklep.eurobike.pl ( chociaż w tym drugim mają ceny kosmiczne i śruba łącząca korbę z ośką to koszt 60 zł )

Napisano

Niestety w żaden sposób nie mogę znaleźć czegokolwiek w tych rozmiarach :/ jestem amatorem jeśli chodzi o rowery i uważałem że znajdę po prostu zębatkę z mocowaniami jak oryginał ale o większej średnicy, niestety widzę że to może nie być łatwe zadanie :/

Napisano

A jak Ci działa ta korba? U mnie jest cała pokrzywiona ( nie wiem czy fabrycznie czy o co chodzi) i poleci na śmietnik.

• Mod Team
Napisano

U mnie jest cała pokrzywiona

To znaczy się jak?  Bo żeby wykrzywić korbe to trzeba zrobić takiego dzwona że przeważnie laduje się w szpitalu lub kasuje cały rower...

Chyba, ze ktoś przejechał Ci sie po rowerze/korbie samochodem...

Prędzej złamiesz lub wykruszysz korbę ale nie pokrzywisz...

Szacunek...

I.

Napisano

Oczywiście, zdaje sobie z tego sprawe. Pajak jest krzywy, przez co krzywa jest zebatka, Calosc takze obciera o suport ( Wyglada to na krzywy odlew). Nameczylem sie okropnie z ta korba i mam jej serdecznie dosc.

Napisano

Wiesz co, zauważyłem ten problem po jakimś czasie, naprawdę ciężko powiedzieć czy ja gdzieś rąbnąłem ( pająk na końcach nie jest zbyt gruby) czy już tak było. Tak czy inaczej mam tego produktu serdecznie dość, wracam do archaicznego ale sprawdzonego kwadratu.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...