Skocz do zawartości

[MTB]max 1100zl

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam planuję zakup roweru do kwoty max 1100zl. nie znam się na tym za bardzo mam 182cm wzrostu i ważę ok 83kg z tego co wyczytałem odpowiednia rama dla mnie to 19"? szukałem rowerków i znalazłem kilka pozycji chciałbym żebyście się wypowiedzieli i doradzili. Rower będzie służył do jazdy bardziej rekreacyjnej troszkę szosa troszkę leśne ścieżki proszę o pomoc

http://allegro.pl/agresor-kands-energy-1100-26-sh-acera-okazja-3d-i5532507728.html

ten bardzo mi się podoba i jest w mojej granicy cenowej ale ma wolnobieg a nie kasete czytałem ze dużo lepsza jest kaseta? reszta osprzętu mogła by być?

http://allegro.pl/rower-26-21-romet-rambler-4-0-mtb-2014r-w-wa-i5510629531.html

ten ROMECIK też super troszkę przewyższa moje założenia cenowe ale z drugiej strony troszkę dołożyć i by był? do tego ma dużo punktów serwisowych więc z ewentualną naprawą nie było by problemu?

http://allegro.pl/kross-hexagon-x-1-l-i5526051794.html jeszcze ten wchodziłby w grę 

jestem zielony prosze Was o pomoc. Jakiś czas temu odremontowałem stary rower olprana ma chyba kilkanaście lat ale jeździ lecz boję się nim jechać gdzieś dalej bo wiadomo... jeszcze co odpadnie i co? :) tak czy siak złapałem bakcyla i chciałbym rowerek niedrogi i jazdy rekreacyjnej nie jestem zaś tak strasznie wymagający. 

Napisano

Ten romet 6.0 fajny podoba mi sie tlko czy hamulcetarczowe w tym przedziale cenowym bedajakosciowo ok? Czy lepsze vbrake? Macie jeszcze jakies propozycje?

Napisano

Remiro ma lepszy osprzęt, niż ten Romet, a Romet osprzetowo wypada praktycznie tak samo jak Kands ale jest 150zł droższy (różnica tylnej przerzutki na korzyść Kandsa a przedniej na korzyść Rometa), w tej cenie lepiej V-brake tym bardziej, że to są tarczowe ale mechaniczne a nie hydrauliczne. Nie można mieć dobrych tarczówek w rowerze za 1100zł

Napisano

A Kands i Remiro jakie mają kasety? powiedz mi w czym ten Romet jest lepszy od Remiro który kosztuje tyle samo.

O kasecie 8rzędowej piszę w nawiązaniu do Rometa 4.0, który takiej nie ma, a który został wymieniony przez kolegę zakładającego ten temat.

Romet w odróżnieniu od Kandsa ma stery na łożyskach maszynowych i mocniejsze, "oczkowane" obręcze (Remiro też nie ma) i opony Shwalbe, gdzie koszt jednej jest wyższy niż kompletu przy tym Kandsie i Remiro. Dodatkowo Remiro może i ma lepsze przerzutki (Alivio) ale są one przystosowane do obsługi 9 rzędów, więc i węższego łańcucha np. HG-53, a znów manetki Acera są dla 8 rzędów.

Sprzedający tego Remiro pisze, że zamontowana jest kaseta HG-300, która jest 9 rzędowa, a na zdjęciach jest HG-41. Totalny bałagan...

Wiadome, że pomiędzy Rometem 4.0 a Rometem 6.0 w tej samej cenie, to nie ma co się zastanawiać, a odnośnie hamulców tarczowych to gwarantuję, że po dotarciu działają całkiem sprawnie.

Jeszcze jedno słowo do Endrjiu911:

Nie zawsze hamulec hydrauliczny jest lepszy od mechanicznego.

Napisano

Autor szuka roweru również po szosie - grube terenowe opony 2.25 sprawdzą się doskonale :)

No tak, lepiej miec stery na łozyskach maszynowych i ''oczkowane'' obręcze, niż o klasę wyższy osprzęt, pogratulować :)

No jeśli ten ''hydrauliczny'' kosztuje 100zł to na pewno. Ale nie mów mi, że lepiej mieć jakies tanie tarcze z którymi będzie więcej problemów niż pożytku niż dobre V-brake, kolejna rzecz, V-brakei są tańsze i łatwiejsze w serwisowaniu. Dobre V-brakei są lepsze niż te mechaniczne.

Dziwne że poważniejszych spotyka się tylko hydrauliczne a nie mechaniczne.

Napisano

Ty chyba nie wiesz jak wyglądają "grube, terenowe opony". Sam używam Continentali Race King 2.2 i w szosie sprawują się lepiej, niż niejedne dużo węższe "noname". Małe opory toczenia i stabilność w zakrętach pewnie nic ci nie mówią... Kolega równie często będzie jeździł po leśnych ścieżkach jak wspomina, i wszystkie rowery zaproponowane przez niego mają swego rodzaju "kostkę".

Co do osprzętu to wiadome, że lepiej jest mieć osprzęt Alivio, ale kompletny, a w Remiro przerzutki są Alivio 9 rzędowe, w dodatku jedna jest dla grupy MTB, a druga dla trekingów (oznaczenie M4000 i T4000) a reszta jest Acera przystosowana pod 8 rzędów łącznie z łańcuchem HG-40 (który naciąga się jak gumka od majtek). Miałem kiedyś w swoim rowerze podobnego rodzaju hybrydę i wiem, że nie idzie tego sensownie wyregulować.

Odnośnie obręczy to te, które montują w Remiro tzw. "dwukomorówki" to badziew montowany również w budżetowych roweruch komunijnych.

Hamulce... Gdyby obręcze były mocniejsze, to poleciłbym zdecydowanie V-brake, ale w tym przypadku nie mam zdania. Obręcze mogą się równie dobrze pokrzywić na pierwszym lepszym korzeniu, jak tania tarcza od przegrzania.

Napisano

Chyba mylisz rowery Remiro, Kands, Spartacus, Lazaro z chińskimi marketowcami... To wszystko praktycznie to samo... Ludzie je kupują i nikt nie narzeka. Nie można mieć wszystkiego w rowerze w takiej kwocie, to wiadome. Szybciej w tych Rometach wymieni się osprzęt niż w tych co ja podałem obręcze kół, a jak ktoś potrzebuje wytrzymałych obręczy to nie szuka roweru za 1100zł, i szukając roweru w takiej do REKREACYJNEJ jazdy takich nie potrzebuje, katując rower w ciężkim terenie te z Rometa wcale niewiadomo jak dłużej nie wytrzymają a co do manetek to jaki problem wymienić w przyszłości tez na Alivio np?

Napisano

Panowie nie kluccie sie nie ma sensu! Kazdy z Was ma swoje zdanie. Mi osobiscie chyba najbardziej siadnie ten kands 1100 i raczej naniego sie nastawiam tez nie chce pakowac kasy bo nie bede na rowerze spedzal wiekszosc dnia ma on sluzyc tylko do rekreacyjnych przejazdzek powiedzmy co 2dni po 15km mysle ze sie sprawdzi? Myslalem nawet o http://www.decathlon.pl/rower-gorski-rockrider-340-black-blue-id_8302231.html bo wsumie tez spoko??

Napisano

To nie jest kłótnia tylko merytoryczne, konstruktywne wyrażanie swojej opinii :) A moja jest taka że lepiej wybrać o klase wyższy osprzęt (to że manetki Acera to nie gra roli bo i tak lepsze to niż Altus/Tourney) niż lepsze obręcze a w praktyce przy takiej jeździe de facto bez różnicy... No i podstawowa sprawa, że Pablo chyba myli marketowce z tymi rowerami, które jak na swoją cenę są bardzo dobre i bezkonkurencyjne.

A co do tego Rockridera to zdecydowane NIE, minimum to Kands 1100 czyli wydatek 1000zł

Napisano

Potwierdzam, nikt się nie kłóci... raczej każdy chwali swoje. Mój ojciec m.in. ma tego Rometa Ramblera 6.0 i zaskoczyło mnie to, że w rowerze za 1100zł można wpakować całkiem dobry osprzęt, łącznie z wytrzymałymi kołami itd... :)

Napisano

Nie chwalę swojego, raczej stwierdzam obiektywnie co obecnie w danej cenie jest najlepszego :) Nie mam w tym żadnego interesu czy autor kupi Rometa, Kanda czy Remiro. Czy osprzęt grupy Altus/Tourney można nazwać całkiem dobrym... nie wiem ale ok :) Mam inne zdanie

Napisano

Ok czyli wybor pada albo rambler 6.0 albo kands 1100 przespie sie z tym przelicze fundusze i na cos sie zdecyduje

Ok czyli wybor pada albo rambler 6.0 albo kands 1100 przespie sie z tym przelicze fundusze i na cos sie zdecyduje

Napisano

Jak do 950 zł to może ten -> http://allegro.pl/rower-romet-rambler-5-0-acera-promocja-najtaniej-i5430595241.html

Szkoda że na wolnobiegu, ale poza tym to może być, Acera z tyłu, heble jakieś mechaniczne tarczowe, XCT.

@edit: Romet z wysyłką wychodzi 989 zł, czyli i tak trochę poza Twój budżet. Za tą samą cenę masz Kandsa 1110 http://allegro.pl/agresor-kands-energy-1100-26-sh-acera-okazja-3d-i5532507728.html Posiada już kasete, osprzęt praktycznie ten sam. No i opony 1,95 które do Twojej jazdy będą lepsze. Chyba dozbierasz te 40 zł :D

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...