zwirek36 Napisano 12 Lipca 2015 Napisano 12 Lipca 2015 Witam Trochę wypadłem z tematu sprzętowego, więc żeby nie popełnić jakiegoś banalnego błędu proszę Was o jakieś porady. Mam u siebie takie zestaw - korba Shimano Deore fc-m521 - suport Shimano BB-es25 Zęby na korbie są już zajechane - przeskakuje na 2 i 3 - przyszła więc pora na zmianę. Z tego co się rozejrzałem na allegro to korba z suportem będzie kosztować ok 280zł Czy w tej kat cenowej mogę znaleźć coś lepszego? Ewentualnie troszkę dopłacić, ale będzie warto bo sprzęt będzie lepszy. I przy okazji jaki łańcuch do tego dobrać? Przeliczę ogniwa przy okazji, chodzi mi o jakiś model konkretny. No i ostatnie pytanie - jeżeli wymieniam taki zestaw, a kaseta jest w dobrym stanie, muszę ją wymieniać? Pozdrawiam i dzięki za odpowiedzi!
Looser Napisano 12 Lipca 2015 Napisano 12 Lipca 2015 Czy w tej kat cenowej mogę znaleźć coś lepszego? Ewentualnie troszkę dopłacić, ale będzie warto bo sprzęt będzie lepszy. eee ale wiesz nie jestesmy wrozbitami i wrozkami i nie wiemy czy mozesz znalezc cos lepszego w podobnej cenie jak nie piszesz co chcesz kupic ... ale za okolo 350 kupi sie slxa na h2zawsze mozesz same zebatki korby wymienic I przy okazji jaki łańcuch do tego dobrać? pol ksiezniczki i reke krolestwa jak okreslisz ilosc przelozen - bo do tego dobiera sie lancuch miedzy innymi No i ostatnie pytanie - jeżeli wymieniam taki zestaw, a kaseta jest w dobrym stanie, muszę ją wymieniać? fajnie by bylo jakbys przynajmniej wymienil wyjechane zebatki zeby kaseta nie robila za najslabsze ogniwo i nie przyczynila sie do szybszego zuzycia napedu
zwirek36 Napisano 12 Lipca 2015 Autor Napisano 12 Lipca 2015 eee ale wiesz nie jestesmy wrozbitami i wrozkami i nie wiemy czy mozesz znalezc cos lepszego w podobnej cenie jak nie piszesz co chcesz kupic ... ale za okolo 350 kupi sie slxa na h2 zawsze mozesz same zebatki korby wymienic Nie musisz być wróżbitą - napisałem jaki mam zestaw i że nowy taki mogę kupić za 280zł. Od tej kwoty i zestawu oczekiwałem innych propozycji, ewentualnie droższych. Może mogłem napisać to bardziej przejrzyście pol ksiezniczki i reke krolestwa jak okreslisz ilosc przelozen - bo do tego dobiera sie lancuch miedzy innymi Przód mam 44/32/22 Tył 34/30/26/23/20/17/15/13/11 Przejrzałem i na niektórych tarczach brakuje zębów, więc do wymiany pojedyncze tarcze będą, tak jak napisałeś. Ew sprawdzę czy nie będzie się bardziej opłacało kupić nowej. Co do korby to może faktycznie zobaczę ile by kosztowały same zębatki na wymianę. Przy okazji SLX'a na H2 co mi zaproponowałeś, bo znalazłem ale z dwoma zebatkami. Dużo traci się na elastyczności przełożeń zmieniając z 3 na 2 czy przy mojej amatorskiej jeździe i tak tego nie odczuje?
modrzew Napisano 12 Lipca 2015 Napisano 12 Lipca 2015 Jeśli jesteś świadomy czego chcesz i po co, to zyskujesz a nie tracisz, w innym przypadku zostaw to co masz. Poza tym żeby to naprawdę miało ręce i nogi to czeka Cię wymiana przynajmniej przerzutki na dedykowaną do 2 rzędów, a fajnie mieć też odpowiednią manetkę, chyba że obecna ma przełącznik 2/3, ale to już niekoniecznie.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.