Skocz do zawartości

[Napęd] Na co patrzeć przy wymianie napędu?

LordZero

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Dzień dobry mam kilka pytań odnośnie napędu  a konkretniej jego zamiany interesuje mnie opcja  3*9 do 600złtylko nowe części,oczywiście nie będe podawał ile chciałbym przejechać na tym napędzię ponieważ nie ma możliwosći określenia trwałości napędu:

Na co patrzeć przy wymianie manetek i klamkomanetek oraz pozostałych podzespołów, co jest priorytetem a co sprawą drugorzędną?

1Czytałem na forum iż wartą kupić lepszą przerzutkę tylną kosztem  przedniej czy to ma sens?

2 Czy warto oszczędzać na korbie i kupić lepszą manetkę czy może lepiej oszczędzić na kasecie i kupić lepszą korbę?

Odnosnie użytkowania jeżdzę cały rok również w zimie na obecnym zestawie (założonym 16.02.2015)zrobiłem 3tysiące kilometrów i sądzę iż udą mi się zrobić drugie tyle .Mój obecny sprzęt to :

1korbie truativ touro

2klamkomnetki  Shimano Tourney A070 2 x 7,

3przerzutka  tylna  shimano alivio  rdm 410 ,

4Przerzutka przednia Fd r443 

5Kaseta  cs hg41

Co do użytkowania przejżdzam w tygodniu przynajmniej 120km-180,wiem że to mało jednak uznałem te informację za istotną,jężdzę bezwzgledu na pogodę,jedynie w czasie burzy i zamieci unikam roweru.Odnosnie trasy przeważnie jest to odcinek Rzeszów-Bratkowice dwa podjazdy pod wiaduktu ,cały czas jadę drogą.Okzazjonalnie czyli raz na dwa tygodnie wybieramy siez narzęczoną na wycieczki do 80 km w obie strony oczywiście jeśli pogoda  jej odpowiada czyli jest słonecznie inie będzie padać.W czasie tych wypraw poruszamy się przeważnie  drogami asfaltowymi ,drogi leśnie to około 10-20km na każdą wycieczkę.Oczywiście tempo nie jest duże.Swój napęd wymieniam z tego względu iż chciałbym szybciej  do niej dojeżdząć obecnie najszybciej pokonałem te  trasę 18km w 31 minut oczywiście miałem wiatr w plecy.Śrędnio w normalnych warunkach czyli lekki wiatr i bez deszczu dojeżdzam w  40-45 minut.Rozumiem oczywiście iż sam sprzęt nie pojędzie oi od lutego staram siew miare sumiennie jeździć na rowerze jednak nie posiadam konkretnego planu treningowego :)

Pytam ponieważ przeszukiwałem internet i mało interesujących informacji znalazłem,rozumiem iż powinnno się dobierać podzespoły kompatybilne ze sobą i mniejwięcej z tych samych grup ale co dalej?

Cały czas powiększam swoją wiedzę na ten temat i dziękuje za wszelkie sugestie.Pytam ponieważ w temacie o wymianie napędu w konkretnych przedziałach cenowych podałem swoje 3 propozycję i zostały  skrytykowane.Chciałbym lepiej dobierać komponenty ponieważ uwielbiam rowery i chce się  nauczyć zajmować nimi jak najlepiej.

Napisano
2klamkomnetki  Shimano Tourney A070 2 x 7,

Będziesz też musiał kupić klamki hamulcowe 

5Kaseta  cs hg41

Jeśli ta kaseta jest 7 rzędowa a na będenku nie ma podkładki to prawdopodobnie będenek też do wymiany

1Czytałem na forum iż wartą kupić lepszą przerzutkę tylną kosztem  przedniej czy to ma sens?

Tak warto dopłacić do tylnej 

2 Czy warto oszczędzać na korbie i kupić lepszą manetkę czy może lepiej oszczędzić na kasecie i kupić lepszą korbę?

Lepiej kupić trochę gorszą korbę.Ale na kasecie też możesz trochę za oszczędzić nie musisz kupować najwyższej grupy 

Ps. Popraw temat []

Napisano

Dziękuje za odpowiedź Panie Marcinie

Oczywiście wiem iż tylne koło i manetki będą do wymiany myślę o klamkomanetkach mtb na prostą kierownicę np  :Altus ST-M370. TO co mam obecnie w rowerze jest dostosowane do systemu 2*7 i wszystko będzię do wymiany. Zastanawiam się czy warto zrobić przeplot grypy altus/lub alivio z deore? ttak jak wspomniałem trasy po których jeźdze są praktycznie płaskie a zmiana biegów nie następuję zbyt często przeważnie w momencie dojeżdzania do świateł i ruszeniu z nich.

Dodaje  komponenty które  znalazłem i uznałem za godne uwagi ,prosiłbym o porade w stworzeniu czegoś sensownego do 600 zł -650zl,;ub ewentualnym wyrzuceniu komponentów na które nie warto zwracać uwagi. Jesśli ktoś ma swoje propozycje sprzętowe których  nie wymieniłem proszę wymienić.

1Mechanizm korbowy Alivio FC-M4060 -204

2Mechanizm korbowy Alivio FC-T4010 czarny -167

3Mechanizm korbowy Alivio FC-M430 -149

Klamkomanetki

1 KLAMKOMANETKI SHIMANO DEORE STM590 3x9-230

2 manetka Altus ST-M370 3*9-124zł komplet

3 Klamkomanetka Alivio ST-T4000-264zl komplet 4 Klamkomanetka Acera ST-M390 czarna-109zl komplet

Kasety

1Shimano CS HG50 9rz. Deore Kaseta 11-30-82zl

2Shimano CS HG400 Kaseta Alivio 9rz. 11-28 87zl

3 Kaseta CS-HG20-9-60zl

Przerzutka przód

Przerzutka przednia FD-M370-45zl

Przerzutka Tyl

1Przerzutka tylna Sora RD-3500-69zl

2 Przerzutka tylna RD-M592 SGS-125 3  Przerzutka tylna Alivio RD-T4000 -99 4 Przerzutka Tylna Acera RD-M390-84 5 Przerzutka tylna Deore RD-M591-118zl

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...