Onthor Napisano 10 Lipca 2015 Napisano 10 Lipca 2015 Witam, mam problem w moim Levelu B3. Łańcuch ociera mi o przerzutkę ( przednią ) co mnie denerwuje. Byłem w 2 dobrych serwisach z regulacją, nie udało się tego ustawić żeby zmieniało dobrze i było cicho. Pytanie, czy powinienem wymienić przerzutkę czy po prostu nie umieją mi tego wyregulować? Obecna przerzutka to chyba altus.
Onthor Napisano 11 Lipca 2015 Autor Napisano 11 Lipca 2015 Praktycznie na każdym można usłyszeć jakieś 'dźwięki'. Raz chrobotanie, raz takie szuranie ktore trwa cały czas, a czasem takie 'stuknięcie' co około 1 obrót korby. I tylko pod obciążeniem, jeśli zakręcę ręką korbę nie ma większości tych niepożądanych dźwięków
redwhite Napisano 11 Lipca 2015 Napisano 11 Lipca 2015 Nie ma takiej opcji żeby na każdym przełożeniu łańcuch ocierał o prowadnicę przerzutki. A Ty m.in.słyszysz jakieś rytmiczne stuki. U mnie np. za stukanie odpowiedzialne były pedały, a raczej gwinty. Wyczyszczone, gwinty nasmarowane i cisza. Łańcuch też mi ociera o prowadnicę ale przy już dużych przekosach. Ale nawet kręcąc ręką na stojaku to już widać i słychać. Niektórym pomaga jeszcze dokręcenie ramion korby, grzebanie w suporcie albo przeserwisowanie pedałów ( to też robiłem z platformowymi).
Onthor Napisano 11 Lipca 2015 Autor Napisano 11 Lipca 2015 Pedały to platformy Prodigy Tinkie Winkie na maszynach które są w b dobrym stanie. Gwinty były oczyszczone i smarowane więc to nie to. Nawet gdy łańcuch jest prosty słychać takie nieprzyjemne dźwięki, takie jakby właśnie 'stuki'. Może to być spowodowane tym że mam suport na kwadrat, jestem dosyć ciężki i pary w nogach też mam? Kurczę no nie wiem jak to określić, podczas pedałowania własnie tak jakby z przerzutki słychać ten dźwięk.. Rower ma przejechane jakieś 200km więc wydaje mi się że suport i korba nie mogły się zużyć
Marjanek Napisano 11 Lipca 2015 Napisano 11 Lipca 2015 Mi wydaje się że suport do kontroli. Może od nowości smaru tam nie bylo, tak jak u mnie kiedyś i przez tyle km mogło juz dostać w tylek
redwhite Napisano 11 Lipca 2015 Napisano 11 Lipca 2015 Ocieranie łańcucha to słychać i widać. Można się łatwo przekonać. Ja ma też suport na kwadrat i słuszną wagę (90 kg) a przejechanie na tym suporcie prawie 8400 km i nic na razie nie stuka ale każdy przypadek jest inny. U mnie to były akurat pedały. Dla mnie takie porady to zawsze jest wróżenie z fusów.
Onthor Napisano 11 Lipca 2015 Autor Napisano 11 Lipca 2015 Pedały na 100% nie. Próbowałem z innymi. Wózek przerzutki na praktycznie każdym przełożeniu jest bardzo blisko łańcucha i pewnie dlatego nie ociera cały czas tylko czasem przy jakiejś drobnej 'deformacji' np. pod obciążeniem... Też ważę około 90kg/192cm. Odkręcę przerzutkę i zobaczę czy dalej jest ten dzwięk
Rero Napisano 11 Lipca 2015 Napisano 11 Lipca 2015 Zdejmij łańcuch, i szybko zakręć korbą. Zobacz czy masz proste zębatki/blaty. U mnie jest podobnie, przy w miare luźnej jeździe nic, ale jak jadę pod górę, to łańcuch jest bardziej napięty, i tak np co 1/3 obrotu ociera o prowadnice. A blaty mam krzywe . I też mam strzelanie na podjazdach, lecz to jeszcze nie wiem skąd Zobacz blaty czy są proste
Onthor Napisano 26 Lipca 2015 Autor Napisano 26 Lipca 2015 Zdjąłem łańcuch, wsiadłem na rower i zacząłem pedałować. Okazało się że co 1 obrót w pewnym miejscu czuć jakby nie wiem "przeskakiwanie" korby, takie stuknięcie i to się przenosi na łańcuch. Ktoś wie, w czym problem? Łożyska, korba, brak smaru, luzy?
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.