ppp45 Napisano 9 Lipca 2015 Napisano 9 Lipca 2015 Witam, chciałbym kupić rower do jazdy głównie po mieście i w lesie. Mój wzrost i waga to 185 cm i 73 kg. Przez ostatnie dni trochę czytałem i stwierdziłem, że najbardziej pasowałby mi rower przełajowy. Wiem, że ceny takich rowerów są niestety stosunkowo wysokie. Najtańszy, jaki znalazłem to CX-One ACCENT (2699 zł). Niestety, posiada on aluminiowy widelec i nie ma hamulców tarczowych. Na stronie Evanscycles.com jest kilka propozycji poniżej 4000 zł. Np. Jamis Nova Sport 2015 Cyclocross Bike też ma aluminiowy widelec, ale podobno reszta jest lepsza niż w CX-One ACCENT (sam za bardzo się na sprzęcie nie znam, ale tak wyczytałem). Pinnacle Arkose One 2015 Adventure Road Bike ma z kolei widelec full-carbon, ale jest prawie 1000 zł droższy. Na stronie bike-discount.de też jest kilka propozycji w tym przedziale cenowym, głównie Fuji. No i jeszcze na stronie bike4race.pl jest RIDLEY X-BOW 20. Za 200 zł więcej można kupić model z hamulcami tarczowymi. Znalazłem też RIDLEY X-BOW 20 ALLROAD ze zniżką 35 %. Ma inną korbę (Sora 50/34 zamiast 46/34) i opony (Continental Cyclocross Speed 35 mm zamiast Challenge Grifo Pro 32 mm), ale nie mam pojęcia, czy to lepiej czy gorzej. Więcej nie udało mi się znaleźć. Będę wdzięczny za porady, który z powyższych byłby najlepszy (albo może ktoś zna jeszcze jakieś inne propozycje w tym przedziale), bo ciężko mi samemu coś wybrać będąc amatorem. Chciałbym się też przy okazji zapytać jak duża jest różnica między widelcami full-carbon, carbonowo-aluminiowym i aluminiowym. Czy carbon-alu jest wyraźnie lepszy niż aluminiowy czy może różnicę widać dopiero między aluminiowym a full-carbon? Pozdrawiam
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.