Skocz do zawartości

[napęd] stukanie na biegach 5,6,7 w nowym rowerze -juz nie mogę :(

mike78

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Panowie,

Mam naped 9rzędowy, przejechane ok 900km i wkurzajacy problem - po przełaczeniu z przodu na 2 blat i z tyłu na przerzutki 5,6,7 mam stukanie (cykanie). Serwis gdzie kupilem ustawiał mi przerzutki i przełaczają poprawnie.

Pojechałem do znajomego serwisanta rowerowego, sprawdził tocheopcji: dokrecenie pedałow, dokręcenie blatów . Nic nie pomogło, juz nie wiem co powiedziec w serwisie zeby mi to usuneli - to nowy rower :(

Najciekawsze, ze jak zasmaruję Rohloffem to przez ok 100km nie ma tego stukania. Ale nie będe cały czas lał oleju, tym bardziej ze na pozostalych biegach i kombinacjach tego nie ma. Łancuch  KMC 9S, kaseta Shimano HG20, lancuch czysty a ja bez sił juz na to g..o ;(

Rure podsiodlową tez czyscilem.. stery dokręcone i nie strzelają.

Napisano

smaruję w 2 wariantach:

1. czerwone - strzykawką tylko laczenia ogniw

2. zolte - calosc ogniwa ,

wariant 2 jest slaby bo trzeba pozniej nadmiar zetrzec szmatą, a w 1 nie, i jest nasmarowane.

ad1 - nie ociera łancuch.

post-180602-0-46893500-1436354600_thumb.jpg

Napisano

Najciekawsze, ze jak zasmaruję Rohloffem to przez ok 100km nie ma tego stukania. Ale nie będe cały czas lał oleju

smaruję w 2 wariantach: 1. czerwone - strzykawką tylko laczenia ogniw 2. zolte - calosc ogniwa , wariant 2 jest slaby bo trzeba pozniej nadmiar zetrzec szmatą, a w 1 nie, i jest nasmarowane.

Inni też smarują Rohloffem co 100 km, poczytaj wątek: http://www.forumrowerowe.org/topic/116177-smarowanie-lancucha-ile-czasu-czekac-do-jazdy/

Ja czyszczę (szejkuję) i smaruję łańcuch co ok. 150 km ale innym olejem.  Nie baw się w takie dziwne samrowanie, daj po kropelce w miejsce gdzie jest sworzeń i rolka, odczekaj kilka (kilkanaście) godzin, przed jazdą wytrzyj nadmiar oleju i w drogę.

Napisano

Rohhlof powinien wystarczyć na zdecydowanie dłużej niż 100km. 200-300km w zależności od warunków. Jednak na zużytym napędzie trzeba było smarować znacznie częściej. Co do samego sposobu smarowania to polecam robić to tak jak kolega wyżej radzi.

Napisano

ok, ale to nowy napęd w fabrycznie nowym rowerze ze sklepu.. mam na niego gwarancję, tylko juz nie wiem jak przekonac sprzedawcę ze cos stuka "bo on nie slyszy" :(

Napisano

Jest taka sruba w przerzutce,ktora ustawiasz odległość kółka przerzutki o kasety. Moze (ale to tylko moźe) wina za dlugiego łańcucha i w takim przypadku kółeczko ma kontakt lub prawie dotyka kasety. Jak jest mokro jakoś bangla.

Jesli z opcją tych samych biegów z tyłu rzecz sie nie dzieje na blacie--- problem prawdopodobnie jest taki jak opisalem.

Napisano

>Jest taka sruba w przerzutce,ktora ustawiasz odległość kółka przerzutki o kasety

zbawco, to brzmi logicznie i sensownie. Powiedz mi ktora to srubka i w jaką stronę nią kręcic.

Łanucch mimo malego przebiegu wydaje mi się faktycznie dosc luzny, ale to moze kwestia napedu 9rzędowego i wielkosci blatu. Tak, na blacie na zadnym biegu nie stuka.

post-180602-0-66816200-1436424628_thumb.jpg

Napisano

Powinienes miec 3 śruby. Dwie sasiadujące ze sobą z oznaczeniami H i L,tym daj spokój. Sluża do ustawień wychylenia wózka.Trzecia powinna byc wyżej i dotykać hak przerzutki.Wkręcając ja odsuwasz kółeczka od kasety.Z tym,że najlepiej ustawiać to na najwiekszej zębatce z tyłu a z przzodu najmniejsza.

Jesli w takiej kofiguracji przełożeń ustawisz odpowiednią odległośc kółka od kasety,zacznij bawic sie zmieniarką.Jesli regulacja ta bedzie powodować "turbulencje" jak z postu nr1,całkiem możliwe,że łancuch za dlugi.

Jak dobrać dlugość łańcuch? Jest tego sporo i conajmniej dwie metody.

Napisano

dziekuję, zlecę te prace serwisantowi po prostu.. dzięki raz jeszcze za trop, dam znać jak sie to skonczyło - moze nie będę musiał co chwile smarować tego napędu..

pozdrawiam!

Napisano

moze nie będę musiał co chwile smarować tego napędu..

Tak czy siak powinneś czyścić i smarować, może co troche więcej km ale jednak.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...