Skocz do zawartości

[kaseta] Shimano Alivio CS-HG400-9 11-34T + dobór łańcucha pod nią

koddi

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Serwus.

Przede mną rowerowa wyprawa, chcę zmienić łańcuch na nowy bo na Shimano Alivio CS-HG400-9 11-34T wykręciłem już 500 km łańcuch Shimano CN-HG53....
Chciałbym poprosić o pomoc doborem łańcucha pod kasetę dodam tylko że rower to Kross R4.

Zastanawiałem się nad łańcuchem Campagnolo Record 9rzędowy.Ultra Narrow

Napisano

Zastanawiałem się nad łańcuchem Campagnolo Record 9rzędowy.Ultra Narrow

I na tym zdaniu należy zakończyć wątek... ;)

Napisano

OK załapałem ... sorki nie mam takiego doświadczenia kolego jak Ty....Domyślam się że łańcuch powinien mieć oznaczenie HG .... ? To aktualnie mój ulubiony sklep nie ma na stanie łańcuchów z grupy shimano .... a o sram i kmc różne opinie słyszałem

Napisano

@@mmisiek9612, W przypadku HG-53 i ciężkiej nogi jest to całkiem możliwe, chociaż faktycznie jest to dystans bardzo krótki. Miałem dwie sztuki - taki sobie... Do rekreacji.

@@koddi, Z C9 Record nie mam osobistych doświadczeń, ale opinie na forum wskazują, że jest to najlepszy łańcuch dostępny na rynku. W zeszłym roku popełniłem błąd, kupiłem Connex'a i mam problemy.

Napisano

A co tu oszczędzać? Wydasz na sensowny łańcuch więcej niż kosztowała ta kaseta, więc jeśli obecny nie jest klasy „gumki od majtek” to IMHO jedź do oporu. Jakby to była jakaś droga kaseta to można się bawić w 2-3 łańcuchy.

PS. Też kupiłem Connex i nie mam problemów ;) Może warto napisać jaki konkretnie model łańcucha i co to za problem...

Napisano

Po ilu tysiącach kilometrów ją zniszczy?

Mam nieodparte wrażenie, że niektórzy popadają w ostrą paranoję z tą wymianą łańcucha...

Napisano

A nawet jak przymiar wpada, to świadczy tylko o tym że kaseta może nie przyjąć innego nowego łańcucha. Tylko tyle i aż tyle. To nie znaczy, że łańcuch jest do kosza i należy od razu wymienić. Zauważyłem, że jest tendencja do takiego myślenia, a i w serwisach/sklepach rowerowych spotkałem się z naciaganiem na wymianę napędu z takiego powodu. IMHO nie dajmy się zwariować ;)

Napisano

@@modrzew, Na tym forum jest fotka nowej korby, która przejechała bodajże 100 km na starym łańcuchu. Łańcuch opierał się o koniuszki zębów i ją zniszczył.

Trudno mi ocenić ile życia odbiera korbie miękki łańcuch, bo sporo zależy od stylu jazdy. U mnie były to dwie zmiany napędu czyli około 8-9 tyś km dla korby 48T, stwierdziłem, że trzeciej już nie będzie.

Napisano

Jak zakup lepszego łańcucha da mi więcej frajdy cichszej pracy to czemu nie ? .... kaseta wygląda doskonale "stary" łańcuch też ....jestem lekkim pedantem o ile chodzi o dbanie o sprzęt ... dlaczego chce wymienić ? .... zasugerowałem się opiniami doświadczonych kolegów bikerów ... którzy kupują dwa łańcuchy na jedną wymianę kasety i korby .... 500 nakręciłem na jednym zestawie, przede mną wyprawa w góry 400 km plus przyczepka ... myślę że łańcuch się przyda :)

Na tą chwilę mam do wyboru:
Campagnolo Record 9rzędowy Ultra Narrow
KMC X9-L Ti Gold

Sram pc 971

Napisano

Tak uważam to za absurd taki sam jak wymiana łańcucha po 500 km. Dalej nie chcę mi się ciągnąć tematu bo mógłbym kogoś obrazić. Potem tworzone są durne teorie jakoby Shimano było "gumką od majtek". Są ludzie co robią podobny dystans w dzień lub dwa i co zmieniają łańcuch w trasie?? Są obsesje i jak ktoś je hoduje to jego sprawa. Kupić najdroższy,  super hiper, Ultra Narrow a nie zawracać gitary. Uwaga ogólna nie koniecznie dotyczy założyciela tematu. 

I co kogo obchodzi jakichś "baran" co wsadził stary łańcuch do nowej korby?? To jakichś eksperyment na głupotę był czy o co biega?? 

Napisano

Bo HG-53 jest gumą od majtek. Pod względem trwałości nie odbiega od HG-40. W moich sztukach przymiar wpadał po około 1500 km lekkiej jazdy po płaskim terenie... Jak nie wierzysz, to kup i przetestuj na własnym rowerze i nie będzie potrzeby obrażania kogokolwiek...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...