bibollus1 Napisano 5 Lipca 2015 Napisano 5 Lipca 2015 Cześć, chciałbym kupić sobie nowy rower, bo od komunii trochę czasu minęło. Mój stary rower to ogólnie męczarnia(wszystko najniższej klasy, ale jak to dziecko, patrzyłem na wygląd), więc jeśli gdzieś jeżdżę, to na rowerze komunijnym siostry, która to ma 27 lat. Mam sporo czasu w te wakacje, chcę je spędzić w miarę aktywnie. Rower do jazdy po asfalcie i po lesie, przy czym nie jakoś hardkorowo, tylko mam dużo ciekawych tras przez lasy, tyle tylko, że dość długie, bo większość na parę godzin. Żadnego skakania itp. Niestety budżet nie jest za wysoki, bo maksymalnie do 900zł. Do tej pory zastanawiałem się nad tymi za 800zł z decathlonu. Mam 185 cm wzrostu, 80 kg wagi. Pozdrawiam i czekam na pomoc.
Pablo59 Napisano 5 Lipca 2015 Napisano 5 Lipca 2015 Na chwilę obecną najtańszy rower "do jazdy" http://allegro.pl/rower-28-kands-cross-line-1100-shimano-acera-i5501911456.html wykracza poza budżet ... jeśłi rama 19" jest ok Jeśłi potrzeba 21" to ciut drożej nawet: http://allegro.pl/rower-28-szybki-cross-line-1100-kands-okazja-i5510248733.html Szukaj czegoś 3x8 i przynajmniej z tylną przerzutką acera ....
bibollus1 Napisano 5 Lipca 2015 Autor Napisano 5 Lipca 2015 Byłbym się skusił, ale nie mogę sobie pozwolić na tyle kasy. 900 do górna granica, przy czym już sama w sobie jest sporym naciągnięciem. A jeszcze jedna rzecz, czy znalazłby się rower ze spłaszczonymi rączkami? Albo czy ewentualna wymiana byłaby możliwa? "Teść" takie ma i urzekły mnie kompletnie.
Pablo59 Napisano 5 Lipca 2015 Napisano 5 Lipca 2015 Można kupić takie "'wypłaszczone" chwyty - i to nawet mocowane na wkręty, co zapobiega ich obracaniu pod obciążeniem - już za 30 zł ... Bez mocowania , tylko wciskane, pewnie w granicach 15-20 kupisz ... Edit - jak mówią: "tanie mięso to jedzą psy" :) a biednego nie stać na kupowanie byle czego ....
bibollus1 Napisano 5 Lipca 2015 Autor Napisano 5 Lipca 2015 To jedną rzecz chociaż już wiem, spokojnie sobie dokupię po jakimś czasie. Teraz jeszcze tylko rower.
Pablo59 Napisano 5 Lipca 2015 Napisano 5 Lipca 2015 To może totalny minimalizm ? http://allegro.pl/28-kands-galileo-men-solidny-trek-na-nasze-drogi-i5511310873.html a zostanie i na kask, i na chwyty, i na skuwacz i spinkę do łańcucha , i na ..... i na .... Kupno roweru to początek wydatków A w ramach rozwoju "świadomości rowerowej" możesz sobie porównać oba rowery i zdecydować czy różnica między 700 a 950 jest warta zachodu ...
bibollus1 Napisano 5 Lipca 2015 Autor Napisano 5 Lipca 2015 Dziękuje, podoba mi się Twoja propozycja. Rzeczywiście bym zaoszczędził. To ma być rower na parę ładnych lat, więc dlatego mogę na niego tyle wydać. Nie chcę za 3-4 lata żałować, że nie dopłaciłem tych 200 złotych. Jeśli ktoś przyznałby Ci rację, że ten rower byłby dla mnie odpowiedni, to bym się bardzo ucieszył.
Pablo59 Napisano 6 Lipca 2015 Napisano 6 Lipca 2015 Żeby była pełna jasność - ja tego galileo NIE polecam - a tylko pokazuję alternatywę do wcześniejszych moich propozycji w celu przeprowadzenia porównawczej analizy cenowo-jakościowej ...
bibollus1 Napisano 6 Lipca 2015 Autor Napisano 6 Lipca 2015 Raczej zastanawiam się nad tymi dwoma z pierwszego posta, tylko nie mam pojęcia jaki rozmair wybrać.
Pablo59 Napisano 6 Lipca 2015 Napisano 6 Lipca 2015 Jeśli nie zmierzysz długości nogi , to nikt nie zgadnie zapewne 82-84/85 cm rama 19" 85/86+ 21" mniejszej przy tym wzroście raczej się nie spodziewam; 85 to taki wymiar graniczny - jeśli więcej terenu w planach to bierz mniejszą ramę, jeśli więcej po równym to większą (ale twoje wydmuszki - twój ból )
Pablo59 Napisano 6 Lipca 2015 Napisano 6 Lipca 2015 stajesz przy ścianie plecami, wkładasz miedzy nogi dużą książkę w twardej oprawie (np atlas geograficzny) tak żeby się opierał krótszym bokiem o ścianę i podsuwasz do oporu w górę ; mierzysz odległość podłoga - grzbiet książki Wyszło 95 ? Jeśli tak to masz "górę" identyczną jak ja - ale chyba mało prawdopodobne ...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.